Weather Icon
Ανθρώπινα Δικαιώματα , Κίνα 26 Οκτωβρίου 2023

Radio Free Asia: Η Κίνα ψηφίζει νόμο για την «πατριωτική εκπαίδευση» για να ενισχύσει τη γραμμή του κόμματος

Radio Free Asia: Η Κίνα ψηφίζει νόμο για την «πατριωτική εκπαίδευση» για να ενισχύσει τη γραμμή του κόμματος

Το κοινοβούλιο της Κίνας έγνεψε καταφατικά μέσω ενός νόμου για την «πατριωτική εκπαίδευση» την Τετάρτη (25-10-2023), σε μια κίνηση που στοχεύει στην ενίσχυση του πατριωτικού αισθήματος στη νεολαία της χώρας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ορισμένοι άνθρωποι «χάνονται με το τι είναι πατριωτισμός» και μπορεί να ενδώσουν στον «ιστορικό μηδενισμό», ένα πολιτικό τσιτάτο που χρησιμοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να περιγράψει οποιαδήποτε άποψη που ξεφεύγει από την επίσημη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος για ιστορία.

Ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024 και ισχύει για τοπικές και κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες, σχολεία, ακόμη και οικογένειες, έρχεται αφότου οι βιβλιοπώλες αφαίρεσαν ένα δημοφιλές βιβλίο ιστορίας για τον τελευταίο αυτοκράτορα Μινγκ, αφού οι αναγνώστες εφάρμοσαν ορισμένα από τα συμπεράσματα για την Κίνα υπό τον Σι.

Αποτελεί επίσης μέρος της πολιτικής «εθνοτικής ενότητας» της κυβέρνησης, η οποία έχει συμπεριλάβει σχέδια βίαιης αφομοίωσης που στοχεύουν τους Ουιγούρους μουσουλμάνους στο Σιντζιάνγκ, μαζί με απαγορεύσεις στη διδασκαλία της γλώσσας των εθνοτικών μειονοτήτων στην Εσωτερική Μογγολία και μεταξύ των θιβετιανών κοινοτήτων στο Σιτσουάν .

“Βαθιά ριζωμένος στην εθνική κουλτούρα, ο πατριωτισμός χρησιμεύει ως ζωτικός δεσμός μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων του”, έγραψε το Xinhua σε σχολιασμό του νόμου, ο οποίος επαναλαμβάνει επίσης απαγορεύσεις για “προσβολές” στην εθνική σημαία ή σε “επαναστάτες ήρωες και μάρτυρες”. από την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος που καλύπτονται επίσης από άλλη νομοθεσία.

Ο Μάο ήταν «στενόμυαλος»

Η κίνηση έγινε καθώς μια κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης δήλωσε ότι θα αναστείλει τις πωλήσεις μιας συσκευής βοήθειας για τη μελέτη, αφού άσκησε κριτική στον εκλιπόντα ανώτατο ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο Liu Qingfeng, πρόεδρος της iFlytek, φέρεται να είπε από την υπηρεσία ειδήσεων Cailianshe ότι η συσκευή και το περιεχόμενό της αποσύρθηκαν από τα ράφια αφού ένας γονέας παραπονέθηκε ότι η συσκευή είχε δημιουργήσει ένα δοκίμιο που αποκαλούσε τον Μάο «στενόμυαλο» και «μισαλλόδοξο». «για την έναρξη των 10 ετών πολιτικής αναταραχής που είναι γνωστή ως Πολιτιστική Επανάσταση το 1966.

 

Ένα σήμα της εταιρείας iFlytek εμφανίζεται στην έκθεση Appliance and Electronics World Expo στη Σαγκάη της Κίνας, 23 Μαρτίου 2021. Credit: Aly Song/Reuters
Ένα σήμα της εταιρείας iFlytek εμφανίζεται στην έκθεση Appliance and Electronics World Expo στη Σαγκάη της Κίνας, 23 Μαρτίου 2021. Credit: Aly Song/Reuters

 

Οι μετοχές της iFlytek υποχώρησαν κατά 10% την Τρίτη μετά το δημοσίευμα της είδησης, ανέφερε το Reuters.

Ο Liu φέρεται να κατηγόρησε έναν προμηθευτή για το περιεχόμενο και είπε ότι τόσο ο προμηθευτής όσο και το προσωπικό της iFlytek «τιμωρήθηκαν» για τη γκάφα.

Όμως ο Τζι Φενγκ, πρώην ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, είπε ότι ο Μάο ήταν πράγματι μια προβληματική φιγούρα.

«Ο Μάο καταδίωξε πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης», είπε ο Τζι. «Όποιος αυτοκτόνησε πηδώντας από κτίρια [κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου] διώχθηκε από αυτόν».

Το κοινοβούλιο της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, ψήφισε νόμο το 2018 ποινικοποιώντας οποιονδήποτε θεωρείται ότι έχει πλήξει τη « φήμη και τιμή » του κανόνα των ηρώων και των μαρτύρων του κυβερνώντος κόμματος .

Ο Μάο, ο οποίος πέθανε το 1976, εξακολουθεί να τιμάται επίσημα από τους υψηλόβαθμους Κινέζους ηγέτες σε σημαντικές περιστάσεις, και οι αρχές έχουν διώξει άτομα που θεωρείται ότι «προσέβαλαν» τη μνήμη του.

Οι ηγέτες του κόμματος αγωνίστηκαν να συμβιβαστούν με την κληρονομιά του Μάο σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τον θάνατό του. Η επίσημη γραμμή, που διακηρύχθηκε για πρώτη φορά από τον διάδοχο Deng Xiaoping, είναι ότι ο Μάο είχε «70 τοις εκατό δίκιο και 30 τοις εκατό λάθος» στις πολιτικές του. 

Ταυτόχρονα, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από πείνα, διώξεις και εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και του προηγούμενου «Μεγάλου Άλματος Εμπρός» του 1958-1962, όταν ο Μάο προσπάθησε να μετατρέψει δραματικά την αγροτική κοινωνία της Κίνας σε μια μεταποιητική οικονομία. . 

Ένας γενναίος κριτικός ζήτησε να αφαιρεθεί ο Μάο από το κινεζικό νόμισμα και να αφαιρεθεί το μαυσωλείο του από το κέντρο της πλατείας Τιενανμέν – και οι αρχές έκλεισαν αμέσως τον ιστότοπό του. Ο Σι εξακολουθεί να αναφέρει τον Μάο σε ομιλίες πολιτικής.

Ανασφάλεια

Ο Ye Yaoyuan, πρόεδρος διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Τόμας του Τέξας, περιέγραψε τον νόμο ως μέρος «μιας σειράς διαδικασιών βήμα προς βήμα για την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στην ελευθερία του λόγου».

Ο Chen Kuide, εκτελεστικός διευθυντής του Princeton China Initiative, με έδρα τις ΗΠΑ, είπε ότι η επίσημη επιμονή στον πατριωτισμό καταδεικνύει επίσης το αίσθημα ανασφάλειας του Xi εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης, διεθνών εντάσεων σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δικές του εδαφικές φιλοδοξίες για την Ταϊβάν.

«[Το Πεκίνο] πιστεύει ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την πιθανότητα πολέμου, [για παράδειγμα, εάν αποφασίσει] να επιτεθεί στην Ταϊβάν», είπε ο Τσεν, αναφερόμενος στην ανανεωμένη εστίαση στην κομματική προπαγάνδα.

Ο σχολιαστής επικαιρότητας Wang Zheng είπε ότι πολλοί άνθρωποι στην Κίνα έχουν χάσει την αίσθηση του σωστού και του λάθους κάτω από ένα συνεχές μπαράζ κυβερνητικής προπαγάνδας και τώρα εργάζονται ενεργά για να βοηθήσουν τις αρχές “να διατηρήσουν τη σταθερότητα”.

“Η διατήρηση της σταθερότητας έχει φτάσει στο επίπεδο της βάσης”, είπε ο Wang. «Ο πληροφοριοδότης [γονέας] φαινόταν να πίστευε ότι είχε κάνει μεγάλη συμβολή αναφέροντας και εκθέτοντας όσα βρήκε».

 

Τουρίστες φαίνονται κοντά σε ένα πορτρέτο του αείμνηστου προέδρου της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ στην πλατεία Τιενανμέν, στο Πεκίνο, 16 Ιουνίου 2021. Πιστώσεις: Tingshu Wang/Reuters
Τουρίστες φαίνονται κοντά σε ένα πορτρέτο του αείμνηστου προέδρου της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ στην πλατεία Τιενανμέν, στο Πεκίνο, 16 Ιουνίου 2021. Πιστώσεις: Tingshu Wang/Reuters

 

Η Κίνα απαιτεί τα chatbot που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και έχουν αναπτυχθεί από τους τεχνολογικούς γίγαντες της για να τηρούν τη γραμμή του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος , με κάθε περιεχόμενο που διαφωνεί ή μη εγκεκριμένο να αφαιρείται από υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κανόνες επιβλήθηκαν καθώς κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν να λανσάρουν εγχώρια γενετική τεχνητή νοημοσύνη, εν μέσω αναφορών ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να μην προσφέρουν στο κοινό το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Αντικατοπτρίζουν επίσημες ανησυχίες σχετικά με οποιαδήποτε τεχνολογία μπορεί να παράγει περιεχόμενο χωρίς την προηγούμενη έγκριση των κυβερνητικών λογοκριτών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα ερευνητικό ινστιτούτο ανώτατου επιπέδου στο δημοκρατικό νησί της Ταϊβάν απέσυρε ένα πειραματικό πρόγραμμα συνομιλίας AI όταν άρχισε να εκπέμπει προπαγάνδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αφού τροφοδοτήθηκε με εκπαιδευτικό υλικό που προέρχεται από την Κίνα.

 

ΠΗΓΗ: Radio Free Asia

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube