Weather Icon
Κίνα , Ρωσία 18 Οκτωβρίου 2023

Πούτιν: Ρωσία και Κίνα «μοιράζονται την επιθυμία» για «ισότιμη συνεργασία στον κόσμο»

Πούτιν: Ρωσία και Κίνα «μοιράζονται την επιθυμία» για «ισότιμη συνεργασία στον κόσμο»

Δημοσιογράφοι παρακολουθούν την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν σε οθόνες (φωτ.: Reuters).

Συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Μόσχα και το Πεκίνο «μοιράζονται την επιθυμία για ισότιμη συνεργασία στον κόσμο», από το βήμα της συνόδου για τα 10 χρόνια της κινεζικής πρωτοβουλίας για τους νέους δρόμους του μεταξιού, ενώ άρχισε και η απευθείας συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Η ομοσπονδία της Ρωσίας και η Κίνα, όπως και η πλειονότητα των χωρών, μοιράζονται την επιθυμία για ισότιμη συνεργασία στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ακόμη, εξήρε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, την «επιτυχία» του Πεκίνου στο τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμά του, επισήμως γνωστό με την ονομασία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (Belt and Road Initiative), με σκοπό να βελτιωθούν οι εμπορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική –και όχι μόνο– με την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, βιομηχανικών πάρκων κ.ά.

«Με δεδομένες τις παγκόσμιες διαστάσεις της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Κινέζος ηγέτης πριν από δέκα χρόνια, δύσκολα θα ανέμενε κανένας πως θα έφερνε αποτέλεσμα. (Ομως) οι Κινέζοι φίλοι μας τα κατάφεραν. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε αυτή την επιτυχία, διότι σημαίνει πολλά για πολλούς από μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος κάνει το πρώτο του ταξίδι εκτός τής πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης ή σε οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Κατά το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μετά τις ομιλίες του Βλ. Πούτιν, του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και άλλων στη σύνοδο, άρχισε η προβλεπόμενη κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο κ. Σι τόνισε πως το Πεκίνο εναντιώνεται σε κάθε μορφή «οικονομικού εξαναγκασμού» και σε κάθε «αποσύνδεση», τη στιγμή που οι κυβερνήσεις Ευρώπης και ΗΠΑ επιδιώκουν τη μείωση της εξάρτησής τους από τον ασιατικό γίγαντα.

«Εναντιωνόμαστε στις μονομερείς κυρώσεις, στον οικονομικό εξαναγκασμό και στη μείωση των (οικονομικών) δεσμών», ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας στην ομιλία του κατά την έναρξη του φόρουμ του «Belt and Road Initiative», των λεγόμενων νέων δρόμων του μεταξιού.

Εκτός συγκρούσεων το Πεκίνο
Η Κίνα δεν θα εμπλακεί σε «ιδεολογική σύγκρουση, γεωπολιτικά παιγνίδια ή συγκρούσεις συνασπισμών», συνέχισε, απευθυνόμενος σε ηγέτες πολλών κρατών που παρέστησαν στο διεθνές φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Πούτιν.

«Το να βλέπεις την ανάπτυξη των άλλων σαν απειλή και την οικονομική αλληλεξάρτηση ως κίνδυνο δεν θα βελτιώσει του ζωή του καθενός ούτε θα φέρει ανάπτυξη ταχύτερα», υπογράμμισε ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος ηγέτης διαβεβαίωσε πως οι νέοι δρόμοι του μεταξιού, επισήμως η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας δρόμος», πελώριο πρόγραμμα κατασκευής ή βελτίωσης υποδομών που προώθησε το Πεκίνο σε περίπου εκατό χώρες, έδωσαν «νέα ορμή στην παγκόσμια οικονομία».

Το φιλόδοξο σχέδιο «έχει σκοπό να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα σε όρους πολιτικών, υποδομών, εμπορίου, χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καθώς και μεταξύ λαών, και να αποκτήσει νέα ορμή η παγκόσμια οικονομία», επέμεινε.

«Είναι ακράδαντη πεποίθησή μας ότι μόνο η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μπορεί να επιτρέψει να κάνεις πράγματα και να τα κάνεις καλά», πρόσθεσε ο κ. Σι.

Και το Πεκίνο «είναι διατεθειμένο να βαθύνει τη συνεργασία με τους εταίρους του» στους νέους «δρόμους του μεταξιού» και να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό «κάθε χώρας στον κόσμο».

Στη σύνοδο συμμετέχουν ηγέτες ή αντιπρόσωποι 130 χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube