Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα , Φιλιππίνες 26 Οκτωβρίου 2023

Πεκίνο: Οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να αναμειγνύονται στα προβλήματά μας με τις Φιλιππίνες

Πεκίνο: Οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να αναμειγνύονται στα προβλήματά μας με τις Φιλιππίνες

Οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος του ζητήματος της Νότιας Σινικής Θάλασσας

Οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να αναμειγνύονται στα προβλήματα ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μετά τις συγκρούσεις μεταξύ κινεζικών και φιλιππινέζικων πλοίων στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.

“Οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος του ζητήματος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δεν έχουν το δικαίωμα να αναμειγνύονται σε ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση των ΗΠΑ ότι θα υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες.

Η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν εμπλακεί σε διάφορες αντιπαραθέσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, κυρίως στα διαφιλονικούμενα ύδατα γύρω από τον ύφαλο Σέκοντ Τόμας, τμήμα των Νησιών Σπράτλι.

Την περασμένη Κυριακή κινεζικό πλοίο συγκρούστηκε με φιλιππινέζικο και η Μανίλα καταδίκασε “στον μέγιστο βαθμό” “επικίνδυνους ελιγμούς παρεμπόδισης” του σκάφους.

“Η δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες δεν θα πρέπει να βλάπτει την κυριαρχία και τα θαλάσσια συμφέροντα της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα και δεν θα πρέπει επίσης να επιτρέπει και να ενθαρρύνει τις παράνομες διεκδικήσεις των Φιλιππίνων”, σημείωσε η Μάο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, στον Λευκό Οίκο ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα των Φιλιππίνων παραμένει “σιδηρά”, αφού κατηγόρησε την Κίνα ότι ενεργεί “επικίνδυνα και παράνομα” στη Νότια Σινική Θάλασσα.

“Οποιαδήποτε επίθεση στα φιλιππινέζικα αεροσκάφη, πλοία ή τις ένοπλες δυνάμεις θα οδηγούσε σε επίκληση της Συνθήκης μας Αμοιβαίας Άμυνας με τις Φιλιππίνες”, σημείωσε ο Μπάιντεν σε σχόλια που έκανε σε συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό.

Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες συμφώνησαν πρόσφατα σε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την Συνθήκη τους Αμοιβαίας Άμυνας του 1951. Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν συγκεκριμένα ότι θα γίνεται επίκληση των αμοιβαίων αμυντικών δεσμεύσεων σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες “οπουδήποτε στη Νότια Σινική Θάλασσα”.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube