Πάνω από 260.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί καθώς ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρά πλήγματα κατά στόχων της Χαμάς στον θύλακα, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ.

«Περισσότεροι από 263.934 άνθρωποι στη Γάζα πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους», αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι «ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω».

Πρόσθεσε επίσης πως περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί «εξαιτίας προηγούμενων κλιμακώσεων», πριν από το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από το Σάββατο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αεροπορικών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας που κατέστρεψαν κτίρια, τα οποία παρουσίασε ως «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Επίσης, έχει προχωρήσει σε πλήρη πολιορκία της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της παροχής ηλεκτρισμού, τροφής και νερού.

Παράλληλα, χθες, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το πέρασμα της Ράφα, εμποδίζοντας τη μοναδική χερσαία έξοδο από την Γάζα προς την Αίγυπτο.

Των εξελίξεων αυτών προηγήθηκε η αιφνιδιαστική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο, που κατέληξε σε θανάτους πολλών αμάχων και την απαγωγή δεκάδων Ισραηλινών.

ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συζητούν για «ασφαλή διέλευση»

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση αμάχων από τη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό το ζήτημα, γίνονται διαβουλεύσεις», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας μόνο ότι οι συζητήσεις «μεταξύ των επιχειρησιακών υπηρεσιών» βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ναυτεμπορική