Οι φήμες για την εκτόξευση του μυστικού όπλου που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, απέκτησαν βάση πριν από μία εβδομάδα χάρη στην εξέταση των δορυφορικών φωτογραφιών που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Bellingcat, ενώ την πρόθεση της Μόσχας υποστήριξαν και οι «New York Times», παρότι το Κρεμλίνο το διαψεύδει.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου δείχνουν τη δημιουργία μεγάλων εγκαταστάσεων στην οροσειρά Πάνκοβο, στην περιοχή Νόβαγια Ζεμλιά.

Στη συνέχεια, στις 28 Σεπτεμβρίου, δύο ειδικά αεροπλάνα έφτασαν στην περιοχή – δύο Ilyushin 76 από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γκρομόφ, που ανήκει στην κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των δοκιμών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του πυρηνικού οπλοστασίου.

Οι κινήσεις αεροσκαφών και οχημάτων γύρω από την απομονωμένη αρκτική βάση συνάδουν με τις προετοιμασίες που είχαν γίνει για δοκιμές του πυραύλου, το 2017 και το 2018, γράφουν οι «New York Times».

Το εάν το Burevestnik έχει δοκιμαστεί ξανά από το 2019 δεν είναι σαφές, αλλά ακόμη και με μια επιτυχημένη εκτόξευση ο πύραυλος θα απέχει ακόμη χρόνια από την «επιχειρησιακή ανάπτυξη», εξηγεί ο Ντάριλ Κίμπαλ, διευθυντής της Ενωσης Ελέγχου Οπλων.

Στη Θάλασσα Μπάρεντς

Οι ρωσικές Αρχές έκλεισαν επίσης ένα μεγάλο μέρος της Θάλασσας Μπάρεντς, μια διαδικασία που γενικά προστατεύει τις πιο ευαίσθητες στρατιωτικές δραστηριότητες και η οποία έχει παραταθεί μέχρι το επόμενο Σάββατο.

Εδώ και λίγες μέρες, στην περιοχή παρατηρήθηκαν αεροσκάφη των ΗΠΑ RC-135W Rivet Joint, εξοπλισμένα με μηχανήματα για τον έλεγχο της παρουσίας ραδιενέργειας στον αέρα.

Το Burevestnik – που ονομάζεται επίσης SSC-X-9 Skyfall – έχει οριστεί ως «ένα δεύτερο όπλο κρούσης»: θα χρησιμοποιείται μετά το πρώτο πυρηνικό χτύπημα, εκμεταλλευόμενο τα χαρακτηριστικά της απεριόριστης αυτονομίας. Θεωρητικά το βεληνεκές του μπορεί να είναι πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Η εκτόξευση θα γίνεται χάρη σε παραδοσιακό κινητήρα και στη συνέχεια, ενώ βρίσκεται στον αέρα, θα μπαίνει σε λειτουργία ο πυρηνικός κινητήρας.

Ενώ το Κρεμλίνο έχει αναστείλει την κατασκευή τακτικών βομβών νέας γενιάς, επικεντρώνοντας στην παραγωγή μέσων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία μόνο σε ήδη δοκιμασμένα μοντέλα, συνεχίζει τις επενδύσεις στις έξι σούπερ βόμβες που παρουσίασε ο Πούτιν στην ομιλία του το 2018: συστήματα που θα ήταν σε θέση να ξεπεράσουν το οπλοστάσιο των ΗΠΑ και ως εκ τούτου να καταστρέψουν τις άμυνές του.

Αυτά περιλαμβάνουν επίσης τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, που χρησιμοποιείται κατά των ουκρανικών πόλεων, και το στρατοσφαιρικό λεωφορείο Avangard, που παρουσίασε ο Πούτιν σε ομιλία του το 2018 λέγοντας: «Αποτύχατε να συγκρατήσετε τη Ρωσία». Πάντως χθες το Κρεμλίνο διέψευσε τις πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές και διέψευσε αναφορά δημοσιογράφου κρατικού τηλεοπτικού καναλιού ότι θα πραγματοποιήσει τη δοκιμή του θερμοπυρηνικού όπλου στη Σιβηρία ως προειδοποίηση προς τη Δύση.

Αλλες 13 δοκιμές

Το πρόγραμμα Burevestnik είναι το πιο περίπλοκο και φιλόδοξο απ΄ όσα έχει ανακοινώσει η Ρωσία.

Ο πύραυλος θα μπορούσε να φέρει συμβατική κεφαλή, αλλά, στην πράξη, πιθανότατα θα φέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο, αν και μικρότερο από τα περισσότερα άλλα πυρηνικά όπλα. Εάν χρησιμοποιηθεί σε καιρό πολέμου, ο πύραυλος θα μπορούσε να καταστρέψει μεγάλες αστικές περιοχές και στρατιωτικούς στόχους, λένε οι ειδικοί.

Εχουν γίνει άλλες δεκατρείς δοκιμές στο παρελθόν, με καταστροφικά αποτελέσματα. Ενα από τα πρωτότυπα έπεσε στη θάλασσα έπειτα από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2019 ήταν ακόμη πιο σοβαρό: έκρηξη οδήγησε στον θάνατο επτά τεχνικών και τον τραυματισμό πολλών άλλων, όλοι υπάλληλοι της Rosatom, προκαλώντας μυστηριώδη συναγερμό στην περιοχή Σεβεροντβίνσκ.

Η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος έχει προκαλέσει συναγερμό στις σκανδιναβικές χώρες. «Ενα ατύχημα θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο απελευθέρωσης ραδιενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών Αντρέας Στένσονς. Περιβαλλοντικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι ο πύραυλος είναι «ένα μικρό ιπτάμενο Τσερνόμπιλ», ικανό να μολύνει την Αρκτική.

philenews / in.gr