Weather Icon

Παγιδευμένες οι γυναίκες στο Πακιστάν! Έχουν υποβιβαστεί σε ευάλωτη μειονότητα

Παγιδευμένες οι γυναίκες στο Πακιστάν! Έχουν υποβιβαστεί σε ευάλωτη μειονότητα

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Τα τελευταία χρόνια, το να είσαι γυναίκα στο Πακιστάν έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο από ποτέ. Αν και παραδοσιακά, οι γυναίκες υποβάλλονταν σε θηριωδίες, στερούνται ελευθερίας και ασφάλειας και υποβιβάστηκαν σε ευάλωτη μειονότητα, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Πακιστάν έχουν αυξήσει το κόστος του να είσαι γυναίκα από πολλές διαστάσεις. Εκτός από την τρομακτική κατάταξή της στον Παγκόσμιο Δείκτη χάσματος μεταξύ των φύλων, ο οποίος είναι 145 από τις 146 χώρες και 161η από τις 191 σύμφωνα με τον δείκτη ανισότητας των φύλων, μαζί με τις τεράστιες ανισότητες στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της υγείας, οι γυναίκες στο Πακιστάν έχουν τώρα περισσότερες δοκιμασίες να υποφέρουν εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών.

Επειδή οι άνδρες θεωρούνται οικονομικά πιο παραγωγικοί, υπάρχουν τεράστιες διακρίσεις λόγω φύλου στα νοικοκυριά, όπου οι γυναίκες συχνά λαμβάνουν δευτερεύουσα σημασία και αντιμετωπίζουν δυσάρεστες συνέπειες. Οι διακρίσεις κατά των γυναικών και των σκληρών τους καθηκόντων έχουν ενταθεί περαιτέρω.

Δεδομένου του ήδη ανησυχητικού σκηνικού, υπήρξε μια τριπλή κλιμάκωση των οικονομικών δυσκολιών για τις γυναίκες τα τελευταία δύο χρόνια. Πρώτον, ο αντίκτυπος των πλημμυρών του 2022, οι οποίες έπληξαν σοβαρά τις γυναίκες, εμβαθύνοντας τη φτώχεια και τις διακρίσεις και πολλαπλασιάζοντας τις δυσκολίες τους. Μια κοινωνία που είναι τόσο άνιση στην αρχή, απλώς χειρότερη στην ένταση των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα για εκείνες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Σύμφωνα με τη UN WOMEN η καταστροφή των υποδομών, η διάσπαρτη διαθεσιμότητα ιατρικής περίθαλψης και η επισιτιστική ανασφάλεια κατά τη διάρκεια των μαζικών πλημμυρών θέτουν τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο σωματικής και σεξουαλικής βίας. Λόγω των πλημμυρών, η πρόσβαση σε αντισυλληπτικά μειώθηκε, οι διατροφικές ανάγκες των εγκύων και των μητέρων που θηλάζουν δεν ικανοποιήθηκαν και πολλοί δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγείας καθώς ήταν μακριά και τα περιστατικά παιδικού γάμου έλαβαν χώρα σε στρατόπεδα ανακούφισης. Η καταστροφή των μέσων διαβίωσης δημιούργησε ένα τεταμένο περιβάλλον όπου, δεδομένων των στρεβλωμένων κανόνων φύλου, οι γυναίκες έγιναν εύκολοι στόχοι βίας, ειδικά από τα αρσενικά μέλη της οικογένειας. Μετά τις πλημμύρες, ενώ αρχίζουν να φέρνουν τη ζωή τους μαζί, χιλιάδες γυναίκες υποφέρουν ψυχολογικά και αντιμετωπίζουν αναπαραγωγικά προβλήματα.

Δεύτερον, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ο συνακόλουθος πληθωρισμός και φτώχεια, που περιθωριοποίησαν περαιτέρω τις γυναίκες και αύξησαν την ευπάθειά τους. Πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας πέρυσι, με το ποσοστό του προσωπικού να αγγίζει το 40%, αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε μόλις ένα χρόνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια επηρεάζει την απόφαση του νοικοκυριού να εγγράψει τις κόρες του σε Δημοτικά Σχολεία στο Πακιστάν. Δεδομένης της πρόσφατης απογείωσης του αριθμού των φτωχών στο Πακιστάν, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Πακιστάν μπορεί να έχει πολλές αγνοούμενες γυναίκες από τις αγορές εκπαίδευσης και εργασίας στο εγγύς μέλλον. Το δάνειο που υποστηρίζεται από αυστηρούς όρους του ΔΝΤ, όπως υψηλότερους φόρους και μειωμένες επιδοτήσεις, αναμένεται μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση των γυναικών.

Στην περίπτωση του αυξανόμενου πληθωρισμού, όταν ένα νοικοκυριό περιορίζει τα οικονομικά του, ιδιαίτερα σε μια πατριαρχική κοινωνία όπως το Πακιστάν, οι γυναίκες υποφέρουν από το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών του προϋπολογισμού. Καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων έχουν αυξηθεί, οι γυναίκες συχνά πρέπει να περπατούν μεγάλες αποστάσεις καθώς βρίσκουν ότι η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών δεν είναι προσβάσιμη για τη συλλογή καυσόξυλων και την πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, η χρήση ακάθαρτων καυσίμων τους υποβάλλει σε διάφορους κινδύνους για την υγεία.

Η αύξηση του κόστους των δημόσιων συγκοινωνιών η κινητικότητά τους περιορίζεται όπως και οι δυνατότητες συμμετοχής στις αγορές εργασίας. Επιπλέον, η τρέχουσα οικονομική κρίση οδήγησε σε μαζικές απολύσεις στην κλωστοϋφαντουργία. Οι γυναίκες που ήδη υπέφεραν από χαμηλότερους μισθούς, παρενόχληση και καμία κοινωνική ασφάλιση στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, αντιμετώπισαν μαζικές απολύσεις στις αρχές του τρέχοντος έτους στην κλωστοϋφαντουργική πόλη Faisalabad. Δεδομένης της τρέχουσας αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών των βασικών εμπορευμάτων όπως το αλεύρι και το αέριο υγραερίου, δεν είναι δύσκολο να απεικονιστεί μια εικόνα καταστροφής για τις πακιστανικές γυναίκες.

Αν και τα δύο προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης μπορούν να θεωρηθούν εξωγενή στον κοινωνικό ιστό της πακιστανικής κοινωνίας, το τρίτο πρόβλημα είναι εγγενές στην κουλτούρα της πατριαρχίας και του μισογυνισμού. Τα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Πακιστάν περιφρονούνται, θεωρούνται απειλή και δέχονται υπερβολική καταστολή. Υπάρχει μια αχαλίνωτη πρακτική να καταπνίγεται η φωνή του γυναικείου κινήματος στο Πακιστάν από τα θρησκευτικά δόγματα και τους εξτρεμιστές όπως οι Πακιστανικό Ταλιμπάν (Tehrik-e Taliban Pakistan) . Η αύξηση των φωνών κατά των διακρίσεων και της βίας λόγω φύλου και η κινητοποίηση μέσω συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων θεωρείται συχνά αντιισλαμική, χυδαία και βλάσφημη, όπως φάνηκε στην οργάνωση της ετήσιας πορείας Aurat (γυναικών) στο Πακιστάν στο παρελθόν *.Οι περιπτώσεις γυναικοκτονίας και άλλης βίας λόγω φύλου δεν είναι ασυνήθιστες στο Πακιστάν, πολλές φορές, στο όνομα της προστασίας της οικογενειακής τιμής. Ο λόγος για τον φεμινισμό, οι διαμαρτυρίες κατά των διακρίσεων κατά των γυναικών και των τρανσέξουαλ και οι απαιτήσεις για εκπαίδευση συχνά παραβλέπονται και θεωρούνται η δυτική επιρροή.

Οι κοινωνικοί κανόνες επιβάλλουν ότι οι γυναίκες εξαρτώνται από τα αρσενικά μέλη για οικονομική βοήθεια, με ελάχιστη ενθάρρυνση να εργάζονται έξω. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι κανόνες για το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της μικρής εξουσίας λήψης αποφάσεων σχετικά με την επιλογή εργασίας και της περιορισμένης πρόσβασης στην εκπαίδευση, ανέκαθεν περιόριζαν την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, λόγω της οποίας το Πακιστάν συγκαταλέγεται στα έθνη με τη χαμηλότερη συμμετοχή στο γυναικείο εργατικό δυναμικό. Οι γυναίκες που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας απασχολούνται συχνά στον άτυπο τομέα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από χαμηλούς μισθούς και ευπάθεια σε οικονομικά σοκ16.

Έτσι, η παραπάνω συζήτηση δείχνει ότι όλα είναι αλληλένδετα: οι Πατριαρχικοί κοινωνικοί κανόνες, τα αποτελέσματα των κλιματικών καταστροφών και οι οικονομικές κρίσεις. Οι προϋπάρχοντες καταπιεστικοί κανόνες θέτουν περαιτέρω σε κίνδυνο τις πολύπλευρες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω κλιματικών και οικονομικών κρίσεων. Εάν δεν υιοθετηθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για τις γυναίκες, οι συνθήκες πιθανότατα θα επιδεινωθούν περαιτέρω με την αύξηση της φτώχειας και της βίας λόγω φύλου. Έχει αυξηθεί η συνείδηση ότι οι μελλοντικές πολιτικές για το κλίμα και οι προσπάθειες αρωγής θα πρέπει να επικεντρωθούν στις γυναίκες και τα παιδιά για να αποτρέψουν την περαιτέρω επιβολή των ανισοτήτων των φύλων και να μετριάσουν τις κλιματικές και οικονομικές τους ευπάθειες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βασικά στοιχεία όπως καλύτερη εκπαίδευση, κατάρτιση σε δεξιότητες ζωής και καλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις για τις γυναίκες. Δεδομένης της εξέλιξης (ή της έλλειψής της) τα τελευταία χρόνια, η θέση των γυναικών έχει υποχωρήσει στη χώρα. Το Πακιστάν πρέπει να βελτιώσει την κατάσταση των γυναικών του παρέχοντας καλύτερους νόμους για την προστασία από τη βία, ενθαρρύνοντας την εγγραφή στο σχολείο και τα προγράμματα απασχόλησης γυναικών και δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο για κινητοποίηση και αύξηση φωνών για ισότητα. Υπάρχει πολύς δρόμος. Μέχρι τότε, οι Πακιστανές βρίσκονται παγιδευμένες.

Βιβλιογραφία

www.preventionweb.net/news/lasting-toll-multiple-climate-disasters-pakistans-women

www.unwomen.org/en/news-stories/feature-story/2022/11/stepping-up-for-women-and-girls-during-the- flood-crisis-in-pakistan

https://www.preventionweb.net/news/lasting-toll-multiple-climate-disasters-pakistans-women

https://www.gavi.org/vaccineswork/pakistans-flood-crisis-particularly-tough-poor-women-heres-why

https://jogh.org/2023/jogh-13-03005

https://www.aljazeera.com/news/2022/11/29/women-survived-pakistans-floods-but-face-worsening-health-crisis

https://file.pide.org.pk/pdfpdr/1999/979-992.pdf

https://www.brettonwoodsproject.org/2021/12/new-imf-pakistan-agreement-likely-to-have-adverse-impact-on-women/

https://www.reuters.com/article/us-pakistan-womensday-backlash/pakistani-taliban-threaten-organisers-of-womens-day-march-idUSKBN2B42JL?il=0

https://www.usip.org/publications/2021/03/pakistan-rising-womens-movement-confronts-new-backlash

https://www.thinkglobalhealth.org/article/pakistans-femicide-crisis

https://www.aljazeera.com/opinions/2021/10/8/violence-against-women-in-pakistan-is-not-new-but-it-must-sto0070

https://blogs.worldbank.org/endpovertyinsouthasia/pakistan-womens-representation-workforce-remains-low

https://www.usip.org/publications/2021/03/pakistan-rising-womens-movement-confronts-new-backlash

 

*Συγκέντρωση γυναικών στην Πορεία Aurat 2021 στο Ισλαμαμπάντ με ένα πανό που μνημονεύει την Asma Jahangir, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. (Hassan Turi/Aurat Azadi March)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube