Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα , Πακιστάν 23 Οκτωβρίου 2023

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε 3 κινεζικές εταιρείες για την παροχή εξαρτημάτων βαλλιστικών πυραύλων στο Πακιστάν

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε 3 κινεζικές εταιρείες για την παροχή εξαρτημάτων βαλλιστικών πυραύλων στο Πακιστάν

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενεργούν κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, των μέσων παράδοσής τους και των σχετικών δραστηριοτήτων προμηθειών που προκαλούν ανησυχία, όπου κι αν συμβούν

Κυρώσεις σε τρεις εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Οι εταιρείες, σύμφωνα με το Reuters, φέρονται να έχουν εργαστεί για την προμήθεια ειδών που ισχύουν για πυραύλους στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Πακιστάν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως αυτές οι εταιρείες είναι οι General Technology Limited, Beijing Luo Luo Technology Development και Changzhou Utek Composite Company. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται ως μέρος του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης.

“Σήμερα, ορίζουμε τρεις οντότητες σύμφωνα με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13382, το οποίο στοχεύει τους πολλαπλασιαστές όπλων μαζικής καταστροφής και τα μέσα παράδοσής τους. Αυτές οι τρεις οντότητες, με έδρα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), έχουν εργαστεί για την προμήθεια πυραύλων στοιχεία στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Πακιστάν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενεργούν κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, των μέσων παράδοσής τους και των σχετικών δραστηριοτήτων προμηθειών που προκαλούν ανησυχία, όπου κι αν συμβούν», ανέφερε η δήλωση.

Ανέφερε ότι η General Technology είχε εργαστεί για την προμήθεια υλικών συγκόλλησης που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση εξαρτημάτων σε κινητήρες πυραύλων βαλλιστικών πυραύλων και στην παραγωγή θαλάμων καύσης. Ο Πεκίνος Λούο Λούο είχε εργαστεί για την προμήθεια μανδρελιών και άλλων μηχανημάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή κινητήρων πυραύλων στερεού καυσίμου, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

Η τρίτη εταιρεία, η Changzhou Utek Composite, είχε εργαστεί από το 2019 για να προμηθεύει ίνες γυαλιού D, ύφασμα χαλαζία και ύφασμα υψηλής πυριτίας, τα οποία έχουν όλα εφαρμογές σε πυραυλικά συστήματα, ανέφερε η δήλωση.

Η Κίνα υπήρξε ο κύριος προμηθευτής όπλων και αμυντικού εξοπλισμού στο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού του Ισλαμαμπάντ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων αναλαμβάνοντας δράση για τη διακοπή των δικτύων προμηθειών που υποστηρίζουν ανησυχητικές δραστηριότητες διάδοσης.

Οι κυρώσεις έρχονται ημέρες αφότου το Πακιστάν εκτόξευσε το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Ababeel.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Διυπηρεσιακή Δημόσιες Σχέσεις (ISPR) – η πτέρυγα μέσων ενημέρωσης του στρατού, δήλωσε ότι η τελευταία δοκιμή του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων είχε στόχο «την επανεπικύρωση διαφόρων σχεδίων, τεχνικών παραμέτρων και αξιολόγησης απόδοσης διαφορετικών υποσυστημάτων “.

«Το πυραυλικό σύστημα στοχεύει στην ενίσχυση της αποτροπής και στην ενίσχυση της στρατηγικής σταθερότητας στην περιοχή μέσω της επιχειρησιακής αποτροπής πλήρους φάσματος στη συνολική κατασκευή της Ελάχιστης Αξιόπιστης Αποτροπής», ανέφερε.

Το 2021, το Πακιστάν πραγματοποίησε με επιτυχία μια δοκιμαστική πτήση του τοπικά αναπτυγμένου συστήματος πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης Fatah-1. Το πυραυλικό σύστημα έχει βεληνεκές 140 km.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube