Weather Icon
Κίνα , Ρωσία 17 Οκτωβρίου 2023

Ο Πούτιν συναντά τον «αγαπητό φίλο» Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο

Ο Πούτιν συναντά τον «αγαπητό φίλο» Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο

Φωτ: AP

Ο Πούτιν επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Κίνα λίγες ημέρες πριν στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στο Πεκίνο την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στο δεύτερο μόλις γνωστό ταξίδι του στο εξωτερικό, αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο.

Πρόκειται επίσης για το πρώτο επίσημο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Eνωσης φέτος, αφού επισκέφθηκε το Κιργιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η διήμερη επίσκεψη, που θα παρακολουθηθεί στενά από πολλούς παρατηρητές, ειδικά στη Δύση, αναμένεται να αποτελέσει επίδειξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Το πρόγραμμα εργασίας του Ρώσου προέδρου είναι πολύ φορτωμένο. Ο Πούτιν θα αφιερώσει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του σε διμερείς συναντήσεις με συναδέλφους που συμμετέχουν επίσης στο Τρίτο Διεθνές Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας «Μία ζώνη – ένας δρόμος» («Belt and Road»). Εχουν προγραμματισθεί διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο του Βιετνάμ, τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, τον πρόεδρο της Μογγολίας και τον πρόεδρο του Λάος.

Ο Πούτιν είδε τον «αγαπητό φίλο» Σι, όπως αναφέρει το Reuters για τελευταία φορά στη Ρωσία τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Μιλώντας στο Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης, ο Σι είπε στον Πούτιν: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αλλαγές –τέτοιες που δεν έχουμε δει εδώ και 100 χρόνια– και είμαστε εμείς αυτοί που οδηγούμε τις αλλαγές».

Ο Πούτιν επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο του 2022, όταν εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση 5.000 λέξεων, λίγες ημέρες πριν στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

Είναι η τρίτη φορά που ο Πούτιν συμμετέχει στο φόρουμ Belt and Road, το οποίο συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη. Συμμετείχε στις δύο προηγούμενες συναντήσεις το 2017 και το 2019.

Ο Πούτιν έχει επίσης αποδεχθεί πρόσκληση του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι ο Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ μετά την αναχώρησή του από το Πεκίνο.

Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters, Αl Jazeera

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube