Weather Icon

Ο κυνισμός του Αζερμπαϊτζάν

Ο κυνισμός του Αζερμπαϊτζάν

Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Αρμάν Τατογιάν, διευθυντής του Ιδρύματος Νόμου και Δικαιοσύνης “Τατογιάν” και πρώην δικηγόρος της Αρμενίας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Παρουσίασε εξαιρετικά γεγονότα της ένοπλης επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ. Οι ομάδες του Ιδρύματος εργάστηκαν στο Κορνιντζόρ και στο Γκορίς, συνεργάστηκαν στενά με ειδικούς, τον Διαμεσολαβητή του Αρτσάχ και παρακολούθησαν την κρατική πολιτική της αζέρικης ηγεσίας. Το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν ακολουθεί μια αντι-αρμενική πολιτική καταγράφηκε επίσης από το προσωπικό του σημερινού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αποδεικνύουν ότι το Αζερμπαϊτζάν προετοίμασε και πραγματοποίησε εθνοκάθαρση στο Αρτσάχ μέσω της επίθεσης του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Αρμάν Τατογιάν .

“Αυτή η έκθεση αποκλείει κάθε θέση, κάθε ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε απειλή. Δείχνει αμέσως ότι όχι μόνο υπήρχαν πραγματικές απειλές, αλλά και οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε εθνοκάθαρση, διαφορετικά, τι σημαίνουν όλα αυτά;”

Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι ένοπλες επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στις 19-20 Σεπτεμβρίου είχαν στόχο να αποκόψουν τους οικισμούς του Αρτσάχ μεταξύ τους. Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος ήταν να αποκοπεί η επικοινωνία των κατοίκων με τους στρατιώτες του Στρατού Άμυνας, προκειμένου να εξαναγκαστεί ο κόσμος να φύγει. Οι άνθρωποι αιφνιδιάστηκαν, η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας χάθηκε: οι γονείς δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν τα παιδιά τους, τα παιδιά δεν γνώριζαν που βρίσκονται οι γονείς τους. Οι ενέργειες που αποσκοπούσαν στη διαίρεση των ανθρώπων και στη δημιουργία χάους πραγματοποιήθηκαν σε 4 περιοχές: Μαρτακέρτ, Ασκεράν, Μαρτούνι και Στεπανακέρτ. Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν και βομβάρδισαν ταυτόχρονα τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις 4 κατευθύνσεις. Η απομόνωση του Στεπανακέρτ από τους άλλους οικισμούς ήταν υψίστης σημασίας, ώστε να είναι αδύνατη η διακυβέρνηση και να προκληθεί χάος.

“Εργάστηκαν, συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους σε κάθε οικισμό, ειδικά έτσι ώστε να απομονώσουν τον καθένα ξεχωριστά, ώστε να χαθεί εντελώς η επικοινωνία. Το έκαναν αυτό ώστε οι άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”.

Ο ισχυρισμός του Αζερμπαϊτζάν ότι δεν υπήρξε εθνοκάθαρση και ότι οι άνθρωποι έφυγαν με τη θέλησή τους είναι κυνισμός, δήλωσε ο Τατογιάν.

Δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων ων οικογενειών, γυναικών και παιδιών. Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί επίσης να αρνηθεί τα γεγονότα των βασανιστηρίων και των φρικαλεοτήτων, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι σε συνθήκες πανικού, έλλειψης μέσων επικοινωνίας, προβλημάτων με τη φόρτιση των τηλεφώνων δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν πολλά αποδεικτικά στοιχεία. Ο Τατογιάν λέει ότι, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν γεγονότα και τώρα αυτά συλλέγονται και συνοψίζονται σε ξεχωριστή έκθεση.

Το γραφείο του Αρμένιου Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε επίσης γεγονότα κατάφωρων βασανιστηρίων και ακρωτηριασμών. Ο Αρμένιος Συνήγορος του Πολίτη Αναχίτ Μανασιάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στις 19-20 Σεπτεμβρίου, τα πτώματα δεκάδων κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και γυναικών και παιδιών, που βρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Αρμενία, έχουν ίχνη βασανισμού και ακρωτηριασμού. Τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, καθώς οι εργασίες συνεχίζονται.

“Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, όταν είχαμε πρόσβαση σε πληροφορίες, τώρα υπάρχουν πολύ λίγες δημοσιεύσεις, ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που είναι γνωστός αυτή τη στιγμή. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την εξακρίβωση όλων των περιπτώσεων”.

Σύμφωνα με τον Διαμεσολαβητή, η έκθεση έχει κλειστό μέρος για προφανείς λόγους. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αποτυπώνονται στην προκαταρκτική έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και μεταδόθηκαν προφορικά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με πρέσβεις και εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube