Weather Icon
Κίνα , Ρωσία 18 Οκτωβρίου 2023

Κίνα- Ρωσία: Ο πρόεδρος Σι χαιρέτισε την “αυξανόμενη” εμπιστοσύνη μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας

Κίνα- Ρωσία: Ο πρόεδρος Σι χαιρέτισε την “αυξανόμενη” εμπιστοσύνη μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας

Ο Σι χαιρέτισε “τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία” μεταξύ Κίνας και Ρωσίας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε την “αυξανόμενη” εμπιστοσύνη μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο στο περιθώριο του φόρουμ για την κινεζική πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”.

“Η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται συνεχώς”, δήλωσε ο Σι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, καθώς οι δύο ηγέτες τονίζουν την ενότητά τους έναντι της Δύσης.

Παράλληλα ο Σι χαιρέτισε “τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία” μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

“Ο όγκος των διμερών συναλλαγών έφτασε σε ιστορικό επίπεδο και πλησιάζει τον στόχο των 200 δισεκ. δολαρίων που έχουν θέσει οι δύο πλευρές”, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι έχει συναντηθεί με τον Πούτιν “42 φορές τα τελευταία 10 χρόνια” και ότι οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει “μια καλή σχέση εργασίας και μια βαθιά φιλία”.

Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε επίσης οι δύο χώρες να καταβάλουν “προσπάθειες” ώστε να διασφαλιστεί “η διεθνής ισότητα και δικαιοσύνη”.

Η Ρωσία, εναντίον της οποίας η Δύση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, προσπαθεί να συσφίξει περαιτέρω τις ήδη στενές της σχέσεις με την Κίνα.

Ο Πούτιν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο φόρουμ για τους νέους δρόμους του μεταξιού, την κινεζική πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας δρόμος”, που διεξάγεται μέχρι και σήμερα στο Πεκίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων περίπου 130 χωρών.

“Ιδεολογική αντιπαράθεση”

Σήμερα στην ομιλία του κατά την έναρξη του φόρουμ ο Σι κατήγγειλε “τον οικονομικό εξαναγκασμό” και “τις συγκρούσεις συνασπισμών”.

“Εναντιωνόμαστε στις μονομερείς κυρώσεις, στον οικονομικό εξαναγκασμό και στη μείωση των (οικονομικών) δεσμών”, τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας.

Σε ένα πλαίσιο έντασης με το Πεκίνο κάποιοι πολιτικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητούν εδώ και μήνες την οικονομική αποδέσμευση των χωρών τους από τον ασιατικό γίγαντα ή τουλάχιστον τον περιορισμό της οικονομικής τους εξάρτησης από αυτόν.

Το Πεκίνο δεν θα εμπλακεί “σε ιδεολογική αντιπαράθεση, γεωπολιτικά παιγνίδια ή συγκρούσεις συνασπισμών”, τόνισε ο Σι.

“Το να βλέπεις την ανάπτυξη των άλλων σαν απειλή και την οικονομική αλληλεξάρτηση ως κίνδυνο δεν θα βελτιώσει του ζωή κανενός, ούτε θα φέρει ανάπτυξη ταχύτερα”, υπογράμμισε.

“Ισότιμη συνεργασία”

Η Μόσχα και το Πεκίνο “μοιράζονται την επιθυμία για ισότιμη συνεργασία στον κόσμο”, δήλωσε από την πλευρά του ο Πούτιν στην ομιλία του που ακολούθησε αυτή του Σι.

Ακόμη εξήρε την “επιτυχία” του Πεκίνου στο τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμά του που έχει στόχο να βελτιωθούν οι εμπορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική με την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, βιομηχανικών πάρκων.

Στην ομιλία του ο Σι υπερασπίστηκε τους νέους δρόμους του μεταξιού δηλώνοντας ότι “θα προσφέρουν νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομία”.

“Οι νέοι δρόμοι του μεταξιού έχουν στόχο να ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα σε επίπεδο πολιτικής, υποδομών, εμπορίου, χρηματοοικονομικών και λαών και να προσφέρουν νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομία”, τόνισε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube