Weather Icon
Κίνα 24 Οκτωβρίου 2023

Κίνα: “Έφυγε” και ο υπουργός Αμυνας Λί Σανγκφού

Κίνα: “Έφυγε” και ο υπουργός Αμυνας Λί Σανγκφού

Αντικαταστάθηκε μετά από απουσία δύο μηνών

Φωτ: AP

Ο Λι είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που «εξαφανίζεται» φέτος, μετά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ.

Η ηγεσία της Κίνας αντικατέστησε τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό Λι Σανγκφού, ο οποίος είχε «χαθεί» από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Ο Λι είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που «εξαφανίζεται» φέτος, μετά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του τον Ιούλιο χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Ο Κιν φέρεται να είχε εξωσυζυγική σχέση όσο ήταν πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε την Τρίτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο Λι, ο οποίος έγινε υπουργός Αμυνας κατά τη διάρκεια ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου τον Μάρτιο, δεν έχει εμφανιστεί από τότε που έδωσε μια ομιλία στις 29 Αυγούστου.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο του ακύρωσε το ταξίδι του Λι στο Βιετνάμ στο πλαίσιο ετήσιας αμυντικής συνάντησης που είχε προγραμματισuεί για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενο λόγους υγείας, σύμφωνα με Βιετναμέζους αξιωματούχους.

Η εξαφάνιση είναι συχνά το πρώτο διακριτό σημάδι ότι ένας αξιωματούχος έχει τεθεί υπό έρευνα από την Κεντρική Επιτροπή για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας – παρατηρητήριο στο πλαίσιο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που είναι επιφορτισμένο με την «αστυνόμευση» αξιωματούχων, οι οποίοι είναι ύποπτοι για παραβίαση των κανονισμών του κόμματος ή των κρατικών νόμων.

Αν ο αξιωματούχος προέρχεται από τον στρατό, το ερευνητικό όργανο είναι η ίδια η Επιτροπή Επιθεώρησης Πειθαρχίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Οι πράξεις που τίθενται υπό έλεγχο κυμαίνονται από τη διαφθορά έως την πολιτική προδοσία, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του παρατηρητηρίου που εκδόθηκαν στο παρελθόν.

Η «εξαφάνιση» και η απομάκρυνση του Λι έρχονται δυο μήνες αφότου δύο κορυφαία στελέχη των πυραυλικών δυνάμεων –του στρατιωτικού βραχίονα που ελέγχει τα πυρηνικά όπλα της χώρας– καρατομήθηκαν αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκαν.

Καθημερινή με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube