Τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, που αποτελεί και την μοναδική διέξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο στόχαστρο και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακο που τελεί πλέον υπό την «πλήρη πολιορκία του Ισραήλ», όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σε αυτό το στάδιο» ότι διενήργησε τις επιδρομές.

Η αιγυπτιακή ΜΚΟ Sinai for Human Rights διευκρίνισε πως το πλήγμα «προκάλεσε νέο κλείσιμο του σημείου διέλευσης». Καμία επιβεβαίωση δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο AFP πως οι Αιγύπτιοι υπάλληλοι του συνοριακού σημείου διέλευσης αποχώρησαν από τα κτίρια όπου εργάζονταν ενώ λεωφορεία που μετέφεραν παλαιστινιακές οικογένειες καθ΄ οδόν προς τη Γάζα γύρισαν πίσω, ξαναπαίρνοντας τον δρόμο για το Ελ-Αρίς, πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.

Ο σταθμός της Ράφα είχε ήδη κλείσει για λίγο χθες, Δευτέρα, το βράδυ έπειτα από έναν πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Ενώ η Λωρίδα της Γάζας τελεί από το 2007 υπό αυστηρό αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ, η Αίγυπτος –η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ– κρατάει συνήθως ανοικτό το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα.

Πολύ λίγοι κάτοικοι της μικρής, φτωχής και υπερπληθούς περιοχής εξασφαλίζουν ωστόσο άδεια διέλευσης, η οποία χορηγείται γενικά για ιατρικούς λόγους.

Από το Σάββατο, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η ισραηλινή στρατιωτική ανταπάντηση έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.600 ανθρώπων.

Χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε ζητήσει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να προωθηθούν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός στη Γάζα.

Περισσότεροι από 187.500 Παλαιστίνιοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επισήμως η Αίγυπτος δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση στη Ράφα όμως «υψηλόβαθμες πηγές στον αιγυπτιακό μηχανισμό ασφαλείας» δήλωσαν σε τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών πως η χώρα θεωρεί σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της τη μαζική εγκατάσταση κατοίκων της Γάζας στο Σινά.

Πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγόρησαν «ορισμένες πλευρές» που, για να «εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της [ισραηλινής] κατοχικής δύναμης» θέλουν να αναγκάσουν (τους κατοίκους της Γάζας) να επιλέξουν ανάμεσα στον θάνατο από τις ισραηλινές βόμβες ή την έξοδο από τη γη τους».

Λίγο πριν από τον δεύτερο βομβαρδισμό στη Ράφα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ρίτσαρντ Χεχτ, καλούσε τους Παλαιστίνιους να «επαληθεύσουν αν στη Ράφα λειτουργούσε» η πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Ναυτεμπορική