Weather Icon
ΗΠΑ , Πυρηνικά Όπλα , Ρωσία 17 Οκτωβρίου 2023

Η Ρωσία ανακαλεί την επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Η Ρωσία ανακαλεί την επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Η Ρωσία ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις της με τη Δύση ρίχνει η Ρωσία, καθώς η Κάτω Βουλή της χώρας αποφάσισε την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

Σύμφωνα με το Reuters, τη συγκεκριμένη εξέλιξη γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής, Βιατσεσλάβ Βολόντιν. 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε πως η Ρωσία ενδέχεται να ανακαλέσει την επικύρωση της συνθήκης αυτής του 1996 επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν την έχουν επικυρώσει, έχει δηλώσει πως δεν είναι έτοιμος να πει αν η Ρωσία θα επαναλάβει ή όχι τις πυρηνικές δοκιμές.

«Προς το συμφέρον της ασφάλειας της χώρας μας, αποσύρουμε την επικύρωση της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών», δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν πριν από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για την ανάκληση της επικύρωσης.

Ο Βολόντιν δήλωσε πως, ενώ η Ρωσία επικύρωσε τη συνθήκη το 2000, η Ουάσινγκτον δεν την έχει επικυρώσει εξαιτίας «της ανεύθυνης στάσης (της) στα ζητήματα της παγκόσμιας ασφάλειας».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες της και για να διατηρήσει παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία», δήλωσε ο Βολόντιν.

Μολονότι η Ρωσία ανακαλεί την επικύρωση, η υπογραφή της σ’ αυτή παραμένει και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον οργανισμό της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και με το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που ειδοποιεί τον κόσμο για οποιαδήποτε δοκιμή.

Μια επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη μιας νέας κούρσας των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες σταμάτησαν τις πυρηνικές δοκιμές στα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991.

Τι προβλέπει η Συνθήκη CTBT

Χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Με μπλε την έχουν υπογράψει και επικυρώσει, με κίτρινο την έχουν υπογράψει και με κόκκινο δεν την έχουν υπογράψει (Πηγή:Wikipedia / Creative Commons)

Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear -Test-Ban Treaty, CTBT) είναι μια πολυμερής συνθήκη που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και οποιεσδήποτε άλλες πυρηνικές εκρήξεις, τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, σε όλα τα περιβάλλοντα. Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Σεπτεμβρίου 1996, αλλά δεν έχει τεθεί σε ισχύ, καθώς οκτώ συγκεκριμένα κράτη δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη.

Η Συνθήκη εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Σεπτεμβρίου 1996. Άνοιξε για υπογραφή στη Νέα Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου 1996, όταν υπογράφηκε από 71 κράτη, συμπεριλαμβανομένων πέντε από τα οκτώ τότε κράτη με πυρηνική ικανότητα. Όσον αφορά τον Μάρτιο του 2022, 172 κράτη έχουν επικυρώσει τη CTBT και άλλα 13 κράτη έχουν υπογράψει αλλά δεν την έχουν επικυρώσει (η Κίνα, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη. Η Ινδία, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν δεν την έχουν υπογράψει).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube