Weather Icon
Ινδία , Κίνα 15 Οκτωβρίου 2023

Η Ινδία κατηγορεί την κινεζική Vivo για παραβιάσεις βίζας, αποσπώντας 13 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Ινδία κατηγορεί την κινεζική Vivo για παραβιάσεις βίζας, αποσπώντας 13 δισεκατομμύρια δολάρια

Πολλοί υπάλληλοι της κινεζικής εταιρείας παραγωγής smartphone Vivo και των ινδικών θυγατρικών της απέκρυψαν την εργασία τους όταν ζητούσαν βίζα και κάποιους κανόνες παραβίασαν επισκεπτόμενοι την «ευαίσθητη» περιοχή των Ιμαλαΐων Τζαμού και Κασμίρ, ανακοίνωσε η υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος της Ινδίας. 

Η δήλωση του δικαστηρίου έρχεται καθώς αυξάνεται η ένταση με το Πεκίνο σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αφού το Νέο Δελχί αυστηροποίησε τους περιορισμούς στις εισερχόμενες επενδύσεις και απαγόρευσε εκατοντάδες κινεζικές εφαρμογές μετά από συνοριακές συγκρούσεις το 2020 που σκότωσαν 20 Ινδούς και τέσσερις Κινέζους στρατιώτες.

Οι κατηγορίες, οι οποίες αναλύθηκαν την Τρίτη σε δικαστικό φάκελο που δεν είναι δημόσιος, ακολουθούν της σύλληψης , αυτή την εβδομάδα ενός στελέχους της Vivo, ο Guangwen Kuang, σε μια έρευνα για ξέπλυμα χρήματος που ξεκίνησε το 2022 στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία smartphone της Ινδίας.

Τουλάχιστον 30 Κινέζοι εισήλθαν στην Ινδία με επαγγελματικές βίζες και εργάστηκαν ως υπάλληλοι της Vivo, αλλά τα έντυπα αίτησής τους «δεν αποκάλυψαν ποτέ» ότι η εταιρεία ήταν ο εργοδότης τους, ανέφερε η υπηρεσία σε κατάθεση 32 σελίδων.

«Διάφοροι Κινέζοι υπήκοοι ταξίδευαν σε όλη την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων τοποθεσιών του Τζαμού και Κασμίρ και του Λαντάκ, κατά κατάφωρη παραβίαση των όρων ινδικής βίζα», πρόσθεσε, ρίχνοντας φως για πρώτη φορά στα φερόμενα αδικήματα.

«Πολλοί υπάλληλοι των εταιρειών του ομίλου Vivo εργάζονταν στην Ινδία χωρίς τις κατάλληλες βίζες», ανέφερε η υπηρεσία στην κατάθεση.

«Έχουν αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με τον εργοδότη τους στις αιτήσεις βίζας και εξαπάτησαν την ινδική πρεσβεία ή τις αποστολές στην Κίνα».

Κληθείς για σχόλιο, η Vivo, η οποία έχει μερίδιο αγοράς 17%, επανέλαβε μια δήλωση από τις αρχές αυτής της εβδομάδας που ανέφερε ότι η σύλληψη του στελέχους «μας ανησυχεί βαθιά», ενώ πρόσθεσε ότι παραμένει «αφοσιωμένη στη νομική συμμόρφωση».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση, δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Η ινδική πρεσβεία στο Πεκίνο και το υπουργείο Εξωτερικών στο Νέο Δελχί επίσης δεν απάντησαν.

Στη διαμάχη για τα σύνορά τους εδώ και δεκαετίες, τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα διεκδικούν μεγάλες εκτάσεις γης που ελέγχονται από την άλλη στα δυτικά Ιμαλάια.

Η Ινδία απαγορεύει σε αλλοδαπούς να εισέλθουν ή να παραμείνουν στις περιοχές του Λαντάκ και σε περιοχές του Τζαμού και Κασμίρ που έχει χαρακτηρίσει ως «προστατευόμενες», εκτός εάν έχουν άδεια από τις αρχές – ένα έγγραφο που είναι ξεχωριστό από τη βίζα.

Πέρυσι, η υπηρεσία πραγματοποίησε επιδρομή σε 48 ιστότοπους που συνδέονται με τη Vivo και τους συνεργάτες της στην έρευνα για ξέπλυμα χρήματος, κατηγορώντας την εταιρεία ότι διοχέτευε παράνομα χρήματα στην Κίνα για να αποφύγει τους ινδικούς φόρους μέσω εταιρειών που ελέγχει έμμεσα.

Η δικαστική κατάθεση αυτής της εβδομάδας αναφέρει ότι 1,07 τρισεκατομμύρια ρουπίες (12,87 δισεκατομμύρια δολάρια) απεστάλησαν εκτός Ινδίας από τη Vivo σε ορισμένες εμπορικές εταιρείες που ελέγχονται από την κινεζική μητρική της εταιρεία, σε αυτό που η υπηρεσία αποκάλεσε «στρώμα κάλυψης» με σκοπό να διαφύγει την ειδοποίηση της κυβέρνησης.

«Ενώ δεν εμφανίστηκαν κέρδη από το 2014-15 έως το 2019-20 στις νόμιμες καταθέσεις και δεν καταβλήθηκαν φόροι εισοδήματος… τεράστια ποσά αποσύρθηκαν από την Ινδία», πρόσθεσε η Διεύθυνση Επιβολής.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η υπηρεσία εκτίμησε ότι 624,7 δισεκατομμύρια ρουπίες (7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) είχαν αποσταλεί κυρίως στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube