Weather Icon

Γαβριήλ Χαρίτος στην ΕΡΤ: Ποιος ο ρόλος της απελευθέρωσης ομήρων στην εισβολή

Γαβριήλ Χαρίτος στην ΕΡΤ: Ποιος ο ρόλος της απελευθέρωσης ομήρων στην εισβολή

Για τις διαφωνίες που υπάρχουν σε ισραηλινή κυβέρνηση και στον στρατό για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χαμάς προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι άμαχοι και να μην υπάρξει μεγάλος αριθμός θυμάτων εφόσον γίνει η χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος Ιερουσαλήμ και δρ. Διεθνών σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν.

Μεταφέροντας το τι αναφέρει η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ ο κ. Χαρίτος δήλωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να υποστηρίζει την αναβολή της χερσαίας επιχείρησης καθώς υπάρχουν φόβοι για μη επαρκή ετοιμότητα του στρατού και της πολιτικής άμυνας σε ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου με τη Χαμάς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» και στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά ο κ. Χαρίτος δήλωσε ότι αλλάζει τελείως το σκηνικό και τα όσα είχαμε ως δεδομένα.

Διχασμένη η κοινή γνώμη στο Ισραήλ

«Η κοινωνία εδώ και 17 ημέρες βλέπει με ενδιαφέρον αυτές τις δηλώσεις που από τη μία έρχεται ο υπουργός Άμυνας, ο αρχηγός του στρατού και λέει ότι θα μπούμε στη Γάζα και θα εκριζώσουμε τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ και δεν θα υπάρχουν ύστερα από το τέλος του πολέμου και από την άλλη βλέπουν αυτήν την καθυστέρηση, που συνδυάζεται με τις επισκέψεις των ηγετών των ξένων ηγετών. Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν ένας ξένος ηγέτης είναι εδώ, δεν αρχίζεις έναν πόλεμο», σημείωσε ο κ. Χαρίτος.

Ερωτηθείς για το τι θέλει η κοινωνία του Ισραήλ ο επισκέπτης Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι οι απόψεις για τον τρόπο που πρέπει να απαντήσει ο ισραηλινός στρατός στην επίθεση της Χαμάς διίστανται: «Από τη μία έχεις να κάνεις με τους συγγενείς των αγνοουμένων που είναι προσωπικές ιστορίες και είναι ένας πόνος απίστευτος. Από την άλλη έχεις να κάνεις με 500.000 ανθρώπους (σ.σ. κληθηκαν ως έφεδροι) που άφησαν τις δουλειές τους, άφησαν τις οικογένειές τους, είναι στα χακί, βρίσκονται στα σύνορα, τους λένε ότι από στιγμή σε στιγμή θα σου δώσουμε την εντολή για να προχωρήσεις […] Μένουν σε ξενοδοχεία και φυσικά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα».

Και όπως τόνισε, πλέον υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Το θέμα της ασφάλειας είναι μια εγγύηση για τους Ισραηλινούς και αυτό τώρα έχει καταρρεύσει».

Το ηθικό πλεονέκτημα της Χαμάς έχει χαθεί

Μιλώντας για τι είναι αυτό που θα κρίνει την απόφαση της κυβέρνησης ο κ. Χαρίτος εξέφρασε την άποψη ότι όλα είναι ρευστά μετά την απελευθέρωση των δύο νέων ομήρων από την παραστρατιωτική παλαιστινιακή οργάνωση.

«Αυτή τη στιγμή όλοι χορεύουμε με τους ρυθμούς της Χαμάς. Έχουν μείνει άλλοι 220 αιχμάλωτοι στη Γάζα», συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτος εκτιμώντας ότι αυτή η διαδικασία θα τραβήξει για καιρό.

Σχολιάζοντας την εικόνα που μεταδόθηκε με τις δύο ηλικιωμένες γυναίκες που απελευθερώθηκαν ανέφερε ότι «φορούν παλαιστινιακό ένδυμα για ηλικιωμένες κυρίες». Και όπως είπε ότι το γεγονός ότι το βίντεο δείχνει έναν ένοπλο της Χαμάς να κρατάει το χέρι της μιας γυναίκας και αργότερα ότι φιλάει στο μάγουλο την όμηρο που απελευθερώνεται ένα στέλεχος της Χαμάς απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν θεωρεί τρομοκράτες τους ενόπλους της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Όσον αφορά το εάν οι Ισραλινοί έχουν πρόσβαση σε όλο το βιντεοληπτικό υλικό απάντησε ότι είναι μόνο σε ορισμένα στιγμιότυπα, γεγονός που εντάσσεται στον πόλεμο προπαγάνδας και διαχείρισης της κρίσης. «Το ηθικό πλεονέκτημα της Χαμάς μετά τα όσα έγιναν την 7η Οκτωβρίου πιστεύω ότι έχει χαθεί», συμπλήρωσε.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube