Weather Icon

EuroActiv: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να «νοικιάσει» για 20 χρόνια πυρηνικό αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι

EuroActiv: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να «νοικιάσει» για 20 χρόνια πυρηνικό αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι

Η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε την κατασκευή της Μονάδας 7 στον Πυρηνικό Σταθμό του Κοζλοντούι, χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία που είναι μοναδική στην Ευρώπη και με αρχική κρατική επένδυση 250 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ.

Η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία της αμερικανικής πυρηνικής εταιρείας Westinghouse, η οποία ελπίζει να εισέλθει στην αγορά της ΕΕ μέσω του βουλγαρικού έργου. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο πυρηνικοί σταθμοί που χρησιμοποιούν την τεχνολογία AP1000 της Westinghouse στον κόσμο – ο ένας βρίσκεται στην Κίνα και ο άλλος στις ΗΠΑ, ενώ η Ουκρανία έχει εκφράσει επίσης ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου το 2033 για το εργοστάσιο των 1150 μεγαβάτ μπορεί να είναι λίγο αισιόδοξη και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί έως το 2035. Αν και η κρατική συνεισφορά έχει δημοσιοποιηθεί, δεν υπάρχουν επί του παρόντος πληροφορίες για τη συνολική αξία της ολοκληρωμένης μονάδας.

Το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι να κάνει ο υπουργός Ενέργειας Rumen Radev τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφανή επιλογή αναδόχου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας ισχύος. Επί του παρόντος, το NPP στην πόλη Kozloduy του ποταμού Δούναβη βασίζεται σε δύο σοβιετικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν αμερικανικά και γαλλικά πυρηνικά καύσιμα στο μέλλον

Παράλληλα, η βουλγαρική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή του 8ου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Kozloduy με την ίδια τεχνολογία AP1000. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες των δύο νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων θα πρέπει να εκτελούνται παράλληλα και η δεύτερη να ολοκληρωθεί εντός δύο έως τριών ετών μετά την πρώτη.

Ο Denkov χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ως μία από τις πιο σημαντικές που θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είπε ότι η τεχνολογία που επέλεξε η Βουλγαρία για αυτούς τους αντιδραστήρες είναι μοναδική: «Επιτρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει η ισχύς των αντιδραστήρων, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερή διαχείριση του ενεργειακού συστήματος». Η ικανότητα γρήγορης μείωσης και αύξησης της ισχύος των πυρηνικών μονάδων είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικές δυναμικότητες, συμπληρωματικές των ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας υπό τους όρους της Πράσινης Συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τον Ιούλιο, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Denkov ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για επένδυση στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Kozloduy, με εναλλακτική επιλογή να συνάψει 20ετές συμβόλαιο για την αγορά την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, σημειώνεται μεταξύ άλλων. 

ΠΗΓΗ: euroactiv.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube