Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ , Κίνα 24 Οκτωβρίου 2023

Επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον για το Μεσανατολικό

Επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον για το Μεσανατολικό

Reuters

Επίσκεψη με νόημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πιέσουν το Πεκίνο «να υιοθετήσει πιο εποικοδομητική προσέγγιση» για το Ισραήλ και την Ουκρανία, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον από την Πέμπτη έως την Κυριακή για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Aντονι Μπλίνκεν, καθώς και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι θα πιέσουν το Πεκίνο «να υιοθετήσει πιο εποικοδομητική προσέγγιση» για το Ισραήλ και την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ο Γουάνγκ θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η προστασία των αμάχων

Ενόψει του ταξιδιού του, ο Γουάνγκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν αργά χθες Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας έκανε λόγο για «σημαντική επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης».

«Ολες οι χώρες έχουν δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά θα πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν την ασφάλεια των αμάχων», φέρεται να πρόσθεσε ο Γουάνγκ.

Λύση δύο κρατών

Ο Γουάνγκ μίλησε επίσης με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι και ζήτησε «αποτελεσματική διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη το συντομότερο δυνατό», ενώ επανέλαβε την υποστήριξη της Κίνας για λύση δύο κρατών.

Οι επαφές του έρχονται εν μέσω καταιγιστικής διπλωματίας από Κινέζους αξιωματούχους. Το Πεκίνο έστειλε τον απεσταλμένο του για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν στην περιοχή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μία προσπάθεια να μεσολαβήσει για συνομιλίες.

Πηγή: AP, Bloomberg, BBC, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube