Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 25 Οκτωβρίου 2023

Ενταση μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών

Ενταση μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς η απόφασή του να αναστείλει, για την ώρα, τη χερσαία επέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη της Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει την υπομονή της στρατιωτικής ηγεσίας.

Η μεγαλύτερη, σε κυκλοφορία, εφημερίδα του Ισραήλ, Yedioth Ahronoth, δημοσίευσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «κρίση εμπιστοσύνης» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους ηγέτες του στρατεύματος.

«Αυτή η κρίση εμποδίζει την ηγεσία να εστιάσει στα επόμενα στάδια του πολέμου και να λάβει αποφάσεις, ορισμένες από τις οποίες θα είναι επώδυνες. Το Ισραήλ χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια αποτελεσματική ηγεσία που θα κάνει τη δουλειά της», αναφέρει το σχετικό άρθρο, που συγκρίνει την άμεση αντίδραση της τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ κατά τον αιφνιδιαστικό πόλεμο που εξαπέλυσαν τα αραβικά κράτη το 1973 με τους δισταγμούς και τις αναστολές της σημερινής κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Νετανιάχου προχώρησε σε μια εντελώς ασυνήθιστη κίνηση: την έκδοση κοινής ανακοίνωσης που υπογράφουν ο ίδιος, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας υπάρχει «πλήρης και αμοιβαία εμπιστοσύνη» και τονίζεται ότι πολιτική ηγεσία και στρατός «θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, σε στενό συντονισμό, χωρίς ανάπαυλα, για την καθολική νίκη του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς».

Πάντως, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, συντήρησε και χθες τη φημολογία για διιστάμενες απόψεις, αναφέροντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη χερσαία εισβολή και δεν περιμένουν παρά μόνο το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία για να ξεκινήσουν.

Επικρίσεις κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της διαχείρισης της κρίσης από μέρους του έχουν αρχίσει να ακούγονται δυνατά από διάφορες πλευρές του πολιτικού φάσματος και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ένας από τους πιο διακεκριμένους στρατιωτικούς του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στον Νετανιάχου για τον αιφνιδιασμό της Χαμάς και ζητάει επίμονα την παραίτησή του.

Από την πλευρά του ο Χαΐμ Μπιμπάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας των δήμων του Ισραήλ, άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνητικές ανεπάρκειες μετά την 7η Οκτωβρίου. «Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ. Ο στρατός χρειάστηκε μία – δύο ημέρες για να συνέλθει. Το ίδιο συνέβη με τις τοπικές αρχές. Αλλά τα υπουργεία της κυβέρνησης δεν έχουν συνέλθει ακόμη», υποστήριξε.

Ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ιδιαίτερα ύστερα από τη διεύρυνσή της με τον ηγέτη αντιπολιτευόμενου κόμματος και πρώην υπουργό Αμυνας Μπένι Γκαντς, ο οποίος εντάχθηκε και στο ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ μπεν Γκβιρ, αισθάνθηκε υποβαθμισμένος από αυτή την εξέλιξη και απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Νετανιάχου, ζητώντας του να τον περιλάβει και αυτόν στο πολεμικό συμβούλιο, κάτι που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε να πράξει.

Εζησε την κόλαση

Συγκίνηση στο Ισραήλ προκάλεσαν οι αφηγήσεις της Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ για την περιπέτεια της ομηρίας της. Η 85χρονη γυναίκα, που απελευθερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη Χαμάς μαζί με την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ, μίλησε χθες στους δημοσιογράφους από την αναπηρική πολυθρόνα της για την «κόλαση» που έζησε τις ώρες της αιχμαλωσίας και της μεταφοράς της. Οπως ανέφερε, οι απαγωγείς της τη χτύπησαν με ραβδιά, προκαλώντας μώλωπες στα πλευρά της και δυσκολεύοντας την αναπνοή της. Στη συνέχεια τη μετέφεραν με αυτοκίνητο στη Γάζα, όπου υποχρεώθηκε να περπατήσει κάμποσα χιλιόμετρα σε υγρό έδαφος για να φτάσει σε ένα δίκτυο υπόγειων τούνελ που έμοιαζε, κατά τα λεγόμενά της, με ιστό αράχνης. Από τη στιγμή που έφτασε στον τόπο της αιχμαλωσίας της, οι συνθήκες κράτησής της βελτιώθηκαν και είχε φαγητό και περίθαλψη.

Σύγκρουση Ισραήλ με τον ΟΗΕ

Την οργή του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Ελι Κοέν προκάλεσε η αποστροφή του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία φάνηκε σαν να νομιμοποιεί εν μέρει την επίθεση της Χαμάς στη δυτική Νεγκέφ. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως αυτές οι επιθέσεις δεν ήρθαν από το πουθενά», σχολίασε ο γ.γ. του ΟΗΕ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ισχυριζόμενος ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. «Είδαν τη γη τους να καταβροχθίζεται από εποίκους και να δοκιμάζεται από τη βία, την οικονομία τους να στραγγαλίζεται, τον λαό τους να εκτοπίζεται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται», είπε ο Πορτογάλος διπλωμάτης. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό το γεγονός δεν δικαιολογεί τις «αποτρόπαιες» επιθέσεις της Χαμάς, όπως οι τελευταίες δεν δικαιολογούν τη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ. «Σε τι κόσμο ζείτε; Ασφαλώς όχι στον δικό μας», ήταν η αγανακτισμένη απάντηση του Κοέν, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Γκουτέρες. Στο μεταξύ, την πλήρη υποστήριξή του στο Ισραήλ εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη χώρα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο και οικογένειες θυμάτων από τις επιθέσεις της Χαμάς. Υπογράμμισε ότι ο διεθνής συνασπισμός που δημιούργησαν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να ενεργοποιηθεί και εναντίον της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε.
    

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube