Weather Icon

Διευθέτηση της διένεξης του Καραμπάχ «στο σύνολό της» ανακοίνωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Διευθέτηση της διένεξης του Καραμπάχ «στο σύνολό της» ανακοίνωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν τη Δευτέρα (23 Οκτωβρίου) στο Ιράν, στις πρώτες τους συνομιλίες από τότε που το Αζερμπαϊτζάν απέκτησε τον έλεγχο του εδάφους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τη Ρωσία να δηλώνει ότι το κύριο ζήτημα έχει επιλυθεί εν αναμονή περαιτέρω εργασιών για μια συνθήκη ειρήνης.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν  και στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Η σύγκρουση έχει, στο σύνολό της, διευθετηθεί. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν και αυτό ήταν το κύριο ζήτημα που έπρεπε να διευθετηθεί», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Φυσικά, απομένουν πρακτικά βήματα για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, ιδίως οι προετοιμασίες για μια συνθήκη ειρήνης, η οριοθέτηση των συνόρων και η δημιουργία οικονομικών συνδέσεων μεταφορών χωρίς εμπόδια».

Συμμετείχαν επίσης υπουργοί από το Ιράν και την Τουρκία, βασικό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν. Σε κοινή δήλωση αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι οι συνομιλίες αντιπροσωπεύουν μια «ιστορική ευκαιρία(…) Ο πόλεμος στον Νότιο Καύκασο έχει τελειώσει και είναι καιρός για ειρήνη και συνεργασία».

«Η παρουσία ξένων στην περιοχή όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αυτό ήταν μια έμμεση αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμπλοκή των οποίων στην αναζήτηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη Ρωσία.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι η Τεχεράνη «είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ρωσία θεωρεί τον εαυτό της ως εγγυητή ασφάλειας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας -και οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- αλλά οι απαιτήσεις και οι περισπασμοί του πολέμου της στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε αποδυνάμωση της επιρροής της στον Νότιο Καύκασο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, σε δήλωσή του μέσω της πλατφόρμας X, δήλωσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα δώσουν «ώθηση στην εξομάλυνση και τις ειρηνευτικές διαδικασίες».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ δήλωσε ότι η Γαλλία συμβάλλει στη βελτίωση της αντιαεροπορικής ικανότητας της Αρμενίας με την πώληση τριών ραντάρ και μια συμφωνία για τη μελλοντική παράδοση αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θεωρείται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται από αποσχισθέντες εθνοτικούς Αρμένιους από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1990.

Η ανακατάληψη του Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε την έξοδο του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της περιοχής, οποίος ανερχόταν στους 120.000 Αρμένιους. Η Αρμενία μάλιστα κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι Αρμένιοι είναι ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν.

Η χριστιανική Αρμενία και το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν διεξήγαγαν δύο πολέμους σε διάστημα τριών δεκαετιών και απέτυχαν να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: euroactiv.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube