Weather Icon

Deutsche Welle: “Πυρά” Ρώμης προς Βερολίνο για τις διασωστικές ΜΚΟ

Deutsche Welle: “Πυρά” Ρώμης προς Βερολίνο για τις διασωστικές ΜΚΟ

“Σχεδόν όλα τα πλοία των ΜΚΟ με γερμανική σημαία”

Αυστηρό μήνυμα προς τη Γερμανία για τη χρηματοδότηση διασωστικών ΜΚΟ στα ανοιχτά της Ιταλίας έστειλε η Τζόρτζια Μελόνι. Στο ίδιο κλίμα και ο υπ. Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η Ιταλία δεν αλλάζει στάση στο μεταναστευτικό. Η δήλωση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι κατά την ολοκλήρωση της συνόδου MED9 ήταν περισσότερο από ενδεικτική: “Θεωρώ ότι δεν πρέπει να δείχνεις αλληλεγγύη με τα σύνορα των άλλων” τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία δίνει βάρος κυρίως στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και επιμένει ότι η στήριξη των ΜΚΟ αποτελεί στοιχείο ώθησης -pull factor- για τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα. Κι αυτό, έστω και αν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα πλοία των διαφόρων ΜΚΟ μεταφέρουν στην χώρα μόνον το 5% των “απελπισμένων της θάλασσας” που φτάνουν στην  Λαμπεντούζα, στη Σικελία και την Καλαβρία.

“Σχεδόν όλα τα πλοία των ΜΚΟ με γερμανική σημαία”

Εκτός από την Μελόνι, όμως, δεν θέλησε να κατεβάσει τους τόνους ούτε ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι. “Τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στην Λαμπεντούζα επτά πλοία ΜΚΟ. Σχεδόν όλα με γερμανική σημαία. Δεν μπορούν να πιστεύουν ότι θα φέρουν τους μετανάστες στην χώρα μας. Ας τους πάνε στην Γερμανία” δήλωσε στην τηλεόραση της Rai.

Είναι αυτό ακριβώς, στο οποίο επιμένει η Μελόνι και θα ήθελε να αποφασιστεί επίσημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Μετά την συνάντησή του με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο Ταγιάνι δήλωσε ότι “οι γερμανικές ΜΚΟ είναι πολύ κοντά στο κόμμα των Πρασίνων στην Γερμανία, το βοηθούν με κάθε τρόπο και κατά συνέπεια υπάρχει εκλογικό συμφέρον για το κόμμα αυτό που μετέχει στην κυβέρνηση”. Οι διαφορές παραμένουν και δεν είναι τόσο εύκολο να γεφυρωθούν. 

Στο μεταξύ η Μελόνι επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Γαλλία, ιδίως σε ό, τι αφορά την συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών στην υποσαχάρια και βόρεια Αφρική.

“Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του” τονίζει η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Ο Γάλλος πρόεδρος απαντά ότι “η διαχείριση του μεταναστευτικού ανήκει σε όλους” και “η Ιταλία πρέπει να στηριχθεί με σαφή αλληλεγγύη”. Στην Ρώμη, όμως, οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν ότι πρέπει να πέσουν άμεσα και οι τόνοι με το Βερολίνο, διότι η ένταση αυτή δεν ωφελεί απολύτως κανέναν.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube