Weather Icon
Αφγανιστάν , Πακιστάν 11 Οκτωβρίου 2023

Χιλιάδες Αφγανικές οικογένειες ανησυχούν για την παραμονή τους στο Πακιστάν

Χιλιάδες Αφγανικές οικογένειες ανησυχούν για την παραμονή τους στο Πακιστάν

Χιλιάδες Αφγανικές οικογένειες που ζουν στο Κιμπέρ Παχτουνχκα ανησυχούν για την παραμονή τους στο Πακιστάν μετά την προθεσμία της κυβέρνησης για τους μη εγγεγραμμένους αλλοδαπούς να φύγουν πριν από τις 31 Οκτωβρίου.

Η προθεσμία είναι για τους αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα που δεν διαθέτουν ούτε κάρτα αποδεικτικών εγγραφής (PoR) που έχει εκδοθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ούτε βίζα ή άλλο έγγραφο για να νομιμοποιήσουν τη διαμονή στο Πακιστάν. Υπάρχουν αναφορές ότι χιλιάδες Αφγανικές οικογένειες απέκτησαν Πακιστανικά μηχανογραφημένο δελτίο ταυτότητας (CNIC) μέσω πλαστών εγγράφων.

Η κυβερνητική απόφαση έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλες τις οικογένειες και τα άτομα που είναι εγκατεστημένα σε αστικές και αγροτικές περιοχές του Κιμπέρ Παχτουνχκα.

Μόνο οι πρόσφυγες που διαθέτουν κάρτες PoR ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που νομιμοποιεί τη διαμονή τους έχουν πει να μην ανησυχούν καθώς δεν θα απελαθούν στην επόμενη διαδρομή.

Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες και άνθρωποι από άλλα κοινωνικά στρώματα ζήτησαν από την κυβέρνηση να φροντίσει για την τιμή των αφγανικών οικογενειών που έχουν εγκατασταθεί εδώ ως φιλοξενούμενοι εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, υπάρχουν περίπου 700.000 Αφγανοί που ζουν σε διάφορες περιοχές της Κιμπέρ Παχτουνχκα  ως πρόσφυγες. Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς τους πρόσφυγες, πάνω από 221.300, είναι εγκατεστημένοι στην πρωτεύουσα της επαρχίας.

Χιλιάδες άλλοι Αφγανοί εκτιμάται επίσης ότι ζουν στο Κιμπέρ Παχτουνχκα χωρίς κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί την παραμονή τους στο Πακιστάν.

Ένας μεγάλος αριθμός μη εγγεγραμμένων οικογενειών έχουν αρχίσει να μαζεύουν τα πράγματά τους για να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν αφού οι αρχές έθεσαν την 31η Οκτωβρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την απέλασή τους. Δεκάδες από αυτές τις οικογένειες εισέρχονται στο Αφγανιστάν καθημερινά μέσω Torkham.

Από την άλλη πλευρά, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών και άλλες υπηρεσίες συλλέγουν τα στοιχεία όσων απέκτησαν Πακιστανικά CNIC τα τελευταία χρόνια και διαθέτουν ακίνητα και επιχειρήσεις.

Ένας αξιωματούχος της FIA είπε ότι εργάζονται σε τέτοιες υποθέσεις και πρόσφατα συνέλαβαν μερικούς αξιωματούχους κυβερνητικού τμήματος που εμπλέκεται στην έκδοση πλαστών CNIC σε αλλοδαπούς.

Η αστυνομία έχει συλλάβει εκατοντάδες μη εγγεγραμμένους Αφγανούς κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους βάσει του νόμου 14 για τους ξένους επειδή δεν κατείχαν κανένα έγγραφο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την αστυνομία, 385 Αφγανοί υπήκοοι συνελήφθησαν για φερόμενη συμμετοχή σε εγκλήματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία δεν είναι υψηλά σε σύγκριση με τον αριθμό των ντόπιων που συνελήφθησαν για αυτά τα εγκλήματα στην Πεσαβάρ τους τελευταίους εννέα μήνες.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, 28 Αφγανοί υπήκοοι συνελήφθησαν για συμμετοχή σε υποθέσεις δολοφονίας, 26 για εγκλήματα δρόμου ενώ 331 κρατήθηκαν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πεσαβάρ από τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, ο αριθμός των Αφγανών που εμπλέκονται σε τρομοκρατικά επεισόδια είναι υψηλός.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας Akhtar Hayat Khan είπε πρόσφατα ότι Αφγανοί συμμετείχαν στο 75 τοις εκατό των επιθέσεων αυτοκτονίας στο KP το 2023. Είπε ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας σε 11 από τις 15 επιθέσεις αυτοκτονίας δεν είχαν κανένα αρχείο με την Εθνική Βάση Δεδομένων και Αρχή Καταγραφής.

Αυτές οι επιθέσεις περιελάμβαναν την επίθεση στις Γραμμές της Αστυνομίας του Πεσαβάρ όπου περισσότεροι από 86 αστυνομικοί και πολίτες έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

ΠΗΓΗ: thenews.com.pk

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube