Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τις σφαγές και απαγωγές αμάχων, η χώρα κήρυξε τον πόλεμο στην τρομοκρατική οργάνωση και ξεκίνησε να σφυροκοπεί αδιάκοπα τον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να την εξαλείψει.

Τις δύο τελευταίες μέρες πραγματοποιεί επίσης περιορισμένης έκτασης, στοχευμένες χερσαίες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που θεωρούνται πρόβα για την αναμενόμενη μεγάλη χερσαία εισβολή που ετοιμάζεται από το Ισραήλ.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ωστόσο, φαίνεται να υποδηλώνουν πτώση της υποστήριξης που απολαμβάνει το επόμενο στάδιο στο σχέδιο της ισραηλινής αντεπίθεσης.

Έτσι, στην ερώτηση εάν ο στρατός πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση, το 29% των Ισραηλινών συμφώνησε, ενώ το 49% είπε «θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε» και το 22% εμφανίστηκαν αναποφάσιστοι, ανέφερε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Maariv.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως υπογραμμίζει η εφημεριδα, τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενη δημοσκόπησή της, στις 19 Οκτωβρίου, όταν το 65% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης.

«Από μια ανάλυση των απαντήσεων, προκύπτει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο θέμα των ομήρων, που τώρα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, είχαν μεγάλη αντίκτυπο σε αυτή την αλλαγή», εκτίμησε η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ισραηλινού στρατού, ο ο αριθμός των ατόμων που έχει επιβεβαιωθεί ότι κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τους 224 και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Μέχρι στιγμής η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες από άλλες χώρες- με βασική το Κατάρ- να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για απελευθέρωση μεγάλου αριθμού αιχμαλώτων. Το Ισραήλ φαίνεται μάλιστα έτοιμο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Kan της χώρας.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι πιεστικό, αν αναλογιστούμε ότι η Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι περίπου 50 από τους ομήρους έχουν χάσει την ζωή τους λόγω των ισραηλινών βομδαρδισμών στον πολιορκημένο θύλακα.

Ναυτεμπορική