Weather Icon
Ισραήλ , Λίβανος , Παλαιστίνη 21 Οκτωβρίου 2023

Χαμάς: Δεν συζητάμε για ομήρους στρατιωτικούς – Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με Λίβανο 

Χαμάς: Δεν συζητάμε για ομήρους στρατιωτικούς – Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με Λίβανο 

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Μαίνεται ο πόλεμος στο Ισραήλ με το Τελ Αβίβ να είναι απόλυτα έτοιμο να ξεκινήσει τη χερσαία του επίθεση, η οποία αναμένεται από στιγμή σε στιγμή. Την ίδια ώρα ήχησαν σειρήνες στην ισραηλινή πρωτεύουσα, ενώ η Χαμάς δήλωσε πως δεν συζητά για την τύχη των ομήρων που είναι στρατιωτικοί.

Η νεότερη εξέλιξη σήμερα Σάββατο απόγευμα είναι πως ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο σπίτι ανώτερου ηγέτη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και συνέλαβαν μέλη της οικογένειάς του, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ο Σαλέχ αλ-Αρούρι είναι ο αναπληρωτής του γενικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και ένας από τους ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Με έδρα τον Λίβανο, ο αλ-Αρούρι αποτελεί βασικό στόχο για το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι εξτρεμιστές της Χαμάς από τη Γάζα εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ και σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, ενώ πήραν και περισσότερους από 200 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τα στρατεύματα εισήλθαν στο σπίτι του Αρούρι στο χωριό Αρούρα, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Ραμάλα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, συλλαμβάνοντας περισσότερα από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων έναν από τους αδελφούς του και εννέα από τους ανιψιούς του, δήλωσαν στο AFP ο δήμαρχος Αλί αλ-Κασίμπ και μάρτυρες.

Δεκάδες ακόμη προσήχθησαν για ανάκριση.

Έξω από το σπίτι, τα στρατεύματα ανάρτησαν ένα πανό του βουλευτή της Χαμάς με φόντο μια ισραηλινή σημαία που έγραφε:

“Αυτό ήταν το σπίτι του Σάλεχ αλ-Αρούρι και έχει γίνει το αρχηγείο του Αμπού αλ-Νίμερ – ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών”, λένε μάρτυρες, ενώ εικόνες του κοινοποιήθηκαν ευρέως στο διαδίκτυο.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και χερσαίες δυνάμεις στόχευσαν σήμερα ενόπλους που εκτόξευαν ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

“Οι στόχοι αναγνωρίστηκαν στη διάρκεια των βομβαρδισμών”, ανακοίνωσε ο στρατός. Οι στρατιώτες απάντησαν σε έναν τρίτο κύκλο πυραυλικής επίθεσης, πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Χαμάς: Δεν συζητάμε την τύχη των ομήρων στρατιωτικών

H Χαμάς από την πλευρά της δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του στρατού του Ισραήλ, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την “επιθετικότητα” του στη Λωρίδα της Γάζας.

“Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Το σχέδιο για μία Γάζα χωρίς τη Χαμάς

Την ίδια ώρα Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν τις δυνατότητες που θα υπάρξουν για τη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκδίωξη της Χαμάς από την περιοχή, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, εξετάζει την πιθανότητα εγκατάστασης μιας προσωρινής κυβέρνησης με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή αραβικών κυβερνήσεων.

Πάντως, να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται από τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, με το Bloomberg να σημειώνει ότι οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα θα χρειαζόταν την αποδοχή των αραβικών εθνών της περιοχής, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ναι μεν έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως δεν σκοπεύουν να καταλάβουν τη Γάζα, αλλά έχουν επίσης πει ότι η συνέχιση της διακυβέρνησης από τη Χαμάς είναι απαράδεκτη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τους 1.400 νεκρούς Ισραηλινούς και τους περισσότερους από 200 ομήρους.

“Η εγκαθίδρυση μιας προσωρινής κυβέρνησης θα ήταν απίστευτα δύσκολη και η συγκατάθεση των αραβικών κυβερνήσεων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση” σημειώνει πρώην ανώτερος αναλυτή της Μέσης Ανατολής στην CIA.

“Ένα σχέδιο στο οποίο θα συμμετείχαν αραβικές κυβερνήσεις θα απαιτούσε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα αραβικά κράτη αποδέχονται τον κίνδυνο και συνεργάζονται μεταξύ τους. Θα απαιτούσε επίσης ένα άλμα εμπιστοσύνης από την Ιερουσαλήμ – κάτι που αυτή τη στιγμή λείπει” πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: The Toc, ΑΠΕ – ΜΠΕ, capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube