Weather Icon
Αφγανιστάν , Πακιστάν 17 Οκτωβρίου 2023

Asia Times: Επιδείνωση των σχέσεων Πακιστάν-Αφγανιστάν

Asia Times: Επιδείνωση των σχέσεων Πακιστάν-Αφγανιστάν

Παλιές αντιπαραθέσεις και νέες συγκρούσεις στη μεθοριακή γραμμή του Ντουράντ. Η επιδείνωση των σχέσεων Πακιστάν-Αφγανιστάν επικεντρώνεται στα όρια της αποικιακής εποχής

Η σταθερή επιδείνωση των σχέσεων Πακιστάν-Αφγανιστάν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μπορεί να εντοπιστεί στις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις που εμπλέκουν τους Ταλιμπάν και τον πακιστανικό στρατό στη γραμμή Ντουράντ. Η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έρχεται σε έντονη αντίθεση με την προσδοκία που επικρατούσε στο πακιστανικό αμυντικό κατεστημένο πριν από δύο χρόνια.

Η πολιτική-στρατιωτική ηγεσία στο Πακιστάν ήταν εκστασιασμένη όταν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ και το υπόλοιπο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου 2021. Πολλοί Πακιστανοί ηγέτες και στρατηγικοί αναλυτές υπέθεσαν ότι η έλευση της κυριαρχίας των Ταλιμπάν θα αποδεικνυόταν γεωπολιτικά επωφελής.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν το αντίθετο. Πολλαπλοί κόμβοι έντασης καθορίζουν τη σχέση Αφγανιστάν-Πακιστάν.

Έχουν σημειωθεί αυξημένες συγκρούσεις μεταξύ του Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) και του πακιστανικού στρατού από το 2022. Πιο πρόσφατα, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, τέσσερις Πακιστανοί στρατιώτες και άλλοι 12 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το TTP, το οποίο είχε εξαπολύσει μεγάλη επίθεση . Ο στρατός του Πακιστάν είχε χάσει περίπου έξι στρατιώτες σε μια συμπλοκή με το TTP έναν μήνα νωρίτερα.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί στην Πεσαβάρ σκότωσε περίπου 100 ανθρώπους. Ενώ ο τοπικός διοικητής του TTP ανέλαβε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό, ένας εκπρόσωπος του TTP αρνήθηκε την ανάμειξη της ομάδας του.  

Η άνοδος του TTP

Το TTP εμφανίστηκε το 2007 και θεωρείται πακιστανικό παρακλάδι των Αφγανικών Ταλιμπάν και φέρεται να έχει πολύ στενές σχέσεις μαζί του. Υπάρχει σημαντική ιδεολογική συμφωνία μεταξύ του TTP και των Ταλιμπάν.

Όπως και οι Ταλιμπάν, το TTP θέλει αυστηρή επιβολή του νόμου της σαρία και απόσυρση του στρατού από περιοχές φυλών που κυριαρχούν οι Παστούν, που παλαιότερα ονομάζονταν FATA. Τα μέλη του TTP έχουν δηλώσει πίστη στον αρχηγό των Αφγανικών Ταλιμπάν. Η TPP θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών .

Το Ισλαμαμπάντ φέρεται να είναι απογοητευμένο που οι Ταλιμπάν δεν αναλαμβάνουν δράση κατά του TTP παρά τα πολυάριθμα αιτήματα. Το Πακιστάν κατηγορεί τους Ταλιμπάν ότι φιλοξενούν μαχητικές δυνάμεις του TTP. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ αρνούνται ότι παρέχουν ασφαλείς χώρους στο TTP. Οι Ταλιμπάν λένε ότι έχουν εκδώσει ένα θρησκευτικό διάταγμα που απαγορεύει στους ανθρώπους να κάνουν τζιχάντ σε άλλες χώρες.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν απελευθέρωσαν όλους τους μαχητές του TTP από τις φυλακές όταν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν διευκόλυναν τις συνομιλίες μεταξύ του TTP και της πακιστανικής κυβέρνησης το 2022. Το TTP συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός και σε αντάλλαγμα, η πακιστανική κυβέρνηση απελευθέρωσε τους μαχητές του TTP.

Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός δεν κράτησε πολύ και υπήρξαν νέες εχθροπραξίες. Λόγω της έντασης των ενεργειών του TTP, το Πακιστάν δυσκολεύεται να διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλα τμήματα της επικράτειάς του. Υπήρξαν αναφορές ότι το TTP χρησιμοποιεί σύγχρονα μικρά όπλα όπως τυφέκια M4 και M16 και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης που άφησαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά τη στιγμή της αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν. 

Κινείται ενάντια στο TTP

Εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η απάντηση του κατεστημένου του Πακιστάν στην αυξανόμενη απειλή του TTP ήταν τρισδιάστατη. Πρώτον, υπήρχαν συχνά κλείσιμο των συνόρων για να σταματήσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Για παράδειγμα, η συνοριακή διέλευση του Τορκχάμ ήταν κλειστή για περισσότερες από εννέα ημέρες τον Σεπτέμβριο. Το κλείσιμο των συνόρων προκάλεσε βαθιά αναστάτωση στους Αφγανούς καθώς εκατοντάδες φορτηγά παρατάχθηκαν στα σύνορα για μέρες μεταφέροντας πολλά ευπαθή αγαθά, όπως λαχανικά και φρούτα.

Δεύτερον, η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει τέλος επεξεργασίας 10% σε όλα τα εισαγόμενα είδη από το Αφγανιστάν. Ισχυρίστηκε ότι το τέλος επεξεργασίας στόχευε στη μείωση του λαθρεμπορίου και στην αύξηση των εισπράξεων φόρων. Στη συνέχεια, η πακιστανική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή 212 ειδών , συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων, οικιακών συσκευών και γεωργικών προϊόντων.

Οι πακιστανικές αρχές ισχυρίζονται ότι πολλές από αυτές τις εξαγωγές εισήχθησαν πίσω στο Πακιστάν παράνομα, και ως εκ τούτου, η απαγόρευση ήταν απαραίτητη. Υπήρξαν αναφορές για αποστολές από το Αφγανιστάν, καθ’ οδόν προς την Ινδία, που πυρπολήθηκαν στο Πακιστάν. Η εξέλιξη προκάλεσε ανησυχίες ότι τέτοιοι βανδαλισμοί προήλθαν από την αυξανόμενη δυσπιστία στη σχέση Αφγανιστάν-Πακιστάν.

Τρίτον, υπάρχουν ανησυχίες στο Πακιστάν ότι η παρουσία Αφγανών υπηκόων συμβάλλει στην αυξανόμενη συχνότητα της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Sarfraz Bugti ισχυρίστηκε ότι « 14 από τις 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα φέτος πραγματοποιήθηκαν από Αφγανούς υπηκόους».

Δεδομένου ότι αφγανοί υπήκοοι συμμετείχαν σε διάφορες επιθέσεις, η πακιστανική κυβέρνηση διέταξε να φύγουν όλοι οι Αφγανοί πρόσφυγες που ζουν παράνομα στη χώρα – περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι – πρέπει να φύγουν μέχρι τον Νοέμβριο. Δεν είναι βέβαιο πώς το Πακιστάν θα απελαύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και αποτελεί μια τακτική πίεσης στους Ταλιμπάν.

Ο εντοπισμός, η κράτηση και στη συνέχεια η απέλαση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων θα ήταν ένας εφιάλτης επιμελητείας. Επιπλέον, έχει εγείρει ανησυχίες, μεταξύ άλλων από τα Ηνωμένα Έθνη, για πιθανές μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Ο εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid δήλωσε ότι η στάση και οι προτεινόμενες πολιτικές του Πακιστάν είναι «απαράδεκτες», προσθέτοντας ότι «η πακιστανική πλευρά θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της».  Στη συνέχεια, οι Ταλιμπάν φέρεται να δήλωσαν ότι οι Αφγανοί που ζουν στο Πακιστάν δεν είναι πρόσφυγες καθώς ζουν σε «αφγανικό έδαφος, αφού η γραμμή Ντουράντ είναι άκυρη».

Οι εντάσεις στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν έχουν μακρά ιστορία. Για πολύ, πολλοί στο Αφγανιστάν αρνούνταν να δεχτούν τη γραμμή Ντουράντ ως σύνορο μεταξύ των δύο χωρών. Από την άποψη του Αφγανιστάν, μεγάλες εκτάσεις γης των Παστούν βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο του Πακιστάν λόγω της Γραμμής Ντουράντ, η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Για δεκαετίες, το Πακιστάν παρεμβαίνει στην πολιτική του Αφγανιστάν. Οι πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπάθησαν να θολώσουν διάφορες γραμμές, όπως τα εδαφικά σύνορα, και να υπονομεύσουν τις διεθνικές σχέσεις. Ένα τέτοιο επίμονο θόλωμα των γραμμών έρχεται τώρα να στοιχειώσει το Πακιστάν.

Με το Πακιστάν να οδεύει προς τις εκλογές, τη βαθιά εσωτερική διχόνοια και μια σοβαρή οικονομική κρίση, η αντιμετώπιση του TTP θα είναι πρόκληση. Επιπλέον, η ιδέα της Γραμμής Ντουράντ ως άδικου ορίου για τους Παστούν αναζωπυρώνεται.

 ΠΗΓΗ: Asia Times

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube