Δύο εβδομάδες μετά την αστραπιαία στρατιωτική επίθεση του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο θύλακας δεν είναι πια ίδιος καθώς έχουν αποχωρήσει σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι από τα πατρογονικά τους εδάφη.

Η περιοχή, η οποία ελεγχόταν από τους Αρμένιους για τρεις δεκαετίες, καταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις 19 Σεπτεμβρίου σε μια επιχείρηση-εξπρές που έληξε μέσα σε μία μέρα με την συνθηκολόγηση των Αρμενίων αυτονομιστών. Ακολούθησε η ανακοίνωση της διάλυσης της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Enver Paşa kimdir, nasıl bir askerdi: Kimine göre hayalperest, kimine göre  bir kahraman | Aktüel Haberleri
Ο Ενβέρ πασάς ήταν από τους πρωτεργάτες της γενοκτονίας των Αρμενίων

Στο μεταξύ το Αζερμπαϊτζάν επανεξέδωσε έναν χάρτη της πρωτεύουσας του θύλακα (Στεπανακέρτ για τους Αρμένιους, Χανκεντί για τους Αζέρους), στον οποίο αναφέρονται οι οδοί με τα ονόματά τους στην αζερική γλώσσα. Ένας από αυτούς τους δρόμους πήρε το όνομά του από τον Τούρκο στρατιωτικό, Ενβέρ Πασά, έναν από τους κύριους υποκινητές της γενοκτονίας του αρμενικού πληθυσμού το 1915.

Ο χάρτης δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2021 και επανεκδίδεται σε μια περίοδο που το Μπακού εντείνει τις προσπάθειές του να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα όσων Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ επιθυμούν να παραμείνουν στον θύλακα.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι μια «ειρηνική επανένταξη» και δεσμεύθηκε να μετατρέψει την περιοχή σε «παράδεισο». «Τα ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας για όλους, είναι εγγυημένα ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή γλώσσας», δήλωσε η κυβέρνησή του στις 2 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη νίκη του Μπακού στο Ναγκόρν Καραμπάχ στον πόλεμο του 2020, ο Αλίγιεφ είχε καυχηθεί ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έδιωξαν τους Αρμένιους «σαν τα σκυλιά».

Τρομοκρατημένοι από την άφιξη των Αζερμπαϊτζάν μετά την επίθεσή τους στις 19 Σεπτεμβρίου, με αποκορύφωμα την παράδοση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι 120.000 περίπου Αρμένιοι του θύλακα, κατέφυγαν μαζικά στην Αρμενία. Η περιοχή, που μέχρι τώρα κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους, είναι πλέον ουσιαστικά άδεια.

Το κύμα φυγής των Αρμενίων δείχνει έτσι ότι η πλειονότητα δεν εμπιστεύεται να συνεχίσει να ζει με ασφάλεια υπό αζέρικη κυριαρχία, ενώ η Αρμενία κατήγγειλε «εθνοκάθαρση».

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από Le Monde