REAL TIME |

Weather Icon

Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες για το φυσικό αέριο

Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες για το φυσικό αέριο

Συνομιλίες Τουρκίας – Ισραήλ για το αέριο

Συνομιλίες με επίκεντρο μια πιθανή ενεργειακή συνεργασία πραγματοποίησαν Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να διευρύνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους έπειτα από χρόνια εντάσεων στις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισραελ Κατς, μετά το πέρας της οποίας ανακοίνωσε ότι «θα επισκεφθεί το Ισραήλ το συντομότερο δυνατό».

«Συζητήσαμε τις δυνατότητες ανανέωσης της ενεργειακής μας συνεργασίας. Διανύουμε μια υποσχόμενη περίοδο όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου σχεδιάζει μια επίσκεψη στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν», σχολίασε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Οι δύο χώρες επιδιώκουν να διερευνήσουν ευκαιρίες εξαγωγής φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας από ένα μεσογειακό κοίτασμα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας.

«Το πιο υγιές έργο εδώ είναι ότι το φυσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο για το αέριο του Ισραήλ.

Η Αγκυρα επικρίνει εδώ και καιρό τις πολιτικές του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστηρίζει τους μαχητές της Χαμάς. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την ισραηλινή επιδρομή το 2010 σε τουρκικό στολίσκο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα.

Πηγή: BLOOMBERG, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube