Η νέα βόμβα ολίσθησης (glide bomb) των Ρώσων είναι μεγάλη. Πραγματικά μεγάλη. Και όχι χωρίς λόγο, καθώς μια μεγαλύτερη βόμβα δεν χρειάζεται να είναι τόσο ακριβής.

Η βόμβα FAB-1500M-54, εφοδιασμένη με μια μονάδα ολίσθησης και διόρθωσης – στην ουσία, δορυφορική καθοδήγηση και αναδυόμενες πτέρυγες – ζυγίζει 1.500 κιλά.

Πρόκειται για πολύ μεγάλη βόμβα. Συγκριτικά μιλώντας, οι glide bombs της Ουκρανίας – αμερικανικής κατασκευής (JDAM-ER) – ζυγίζουν μόλις 500 κιλά.

Το Fighterbomber, ένα δημοφιλές ρωσικό κανάλι στο Telegram, αποκάλυψε τη νέα, μεγάλη glide bomb την Τρίτη.

Οι βόμβες JDAM-ER ζυγίζουν μόλις 500 κιλά επειδή μια βόμβα 500 κιλών με μερικές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών υλών είναι απολύτως επαρκής για να καταστρέψει ένα οχυρό υπόγειο, μια αποθήκη, μια γέφυρα ή κάποιον άλλο στόχο, δεδομένης της ακρίβειας της αμερικανικής βόμβας που καθοδηγείται με GPS.

Το Fighterbomber ισχυρίζεται ότι η νέα βόμβα FAB-1500M-54 έχει ακρίβεια 15 μέτρων. “Θεωρούμε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι υπερβολικοί”, δήλωσε το ανεξάρτητο Conflict Intelligence Team (CIT).

Το CIT ενδέχεται να έχει δίκιο. Οι ρωσικές glide bombs βασίζονται στο προβληματικό δορυφορικό σύστημα GLONASS της Ρωσίας, το οποίο είναι κατά μια γενιά λιγότερο εξελιγμένο από το αμερικανικό σύστημα GPS. Για αυτό και η κατασκευή μεγαλύτερης βόμβας, με έως και 1.500 κιλά εκρηκτικών.

Η Ρωσία διέθετε ήδη μια μεγάλη glide bomb στα ίδια περίπου κιλά, την παλαιότερη UPAB-1500 με ενσωματωμένα φτερά. Αλλά η UPAB-1500 είναι ακριβή. Η FAB-1500M-54-UGCM συνδυάζει μια υπάρχουσα βόμβα με ένα απλό κιτ καθοδήγησης και εξίσου απλά βιδωτά φτερά.

Η βόμβα FAB-1500M-54-UGCM προορίζεται για μαζική χρήση, σύμφωνα με το Fighterbomber. “Νομίζω ότι μέσα σε ένα μήνα, η βιομηχανία θα οργανώσει την παραγωγή τους για τις εκτιμώμενες ποσότητες”. Δεκάδες την ημέρα σε όλο το μέτωπο στην Ουκρανία.

Ο σχεδιασμός μιας τόσο μεγάλης glide bomb χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια. Η FAB-1500 χρειάζεται ένα πιο στιβαρό σετ φτερών από ό,τι οι μικρότερες FAB-250 και FAB-500 – όπως επισήμανε το Fighterbomber.

Και η χρήση της τεράστιας βόμβας στο πεδίο απαιτεί επίσης λίγη δουλειά. Η βόμβα αυτή είναι ογκώδης, τόσο πολύ που ένα Sukhoi Su-34 μπορεί να μεταφέρει μόνο δύο κάθε φορά, και η τακτική των πληρωμάτων που θα ρίχνουν glide bombs ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιηθεί.

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις τεράστιες ρωσικές glide bombs. Μπορεί να μην είναι τόσο κομψές και ακριβείς όσο οι μικρότερες ουκρανικές glide bombs. Αλλά με μεγαλύτερο εκρηκτικό υλικό, αποτελούν “έναν από τους μεγαλύτερους φόβους” μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατιώτη Olexandr Solonko. “Οι Ρώσοι τις χρησιμοποιούν ευρέως”, ανέφερε ο Solonko. “Δεν μπορώ να μιλήσω για την ακρίβειά τους, αλλά ο οπλισμός τους είναι ισχυρός”.

Forbes