Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 9 Σεπτεμβρίου 2023

Σύνοδος G20: Η Δύση εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό – Το κοινό ανακοινωθέν δεν καταδικάζει τη Ρωσία για την Ουκρανία

Σύνοδος G20: Η Δύση εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό – Το κοινό ανακοινωθέν δεν καταδικάζει τη Ρωσία για την Ουκρανία

Η απειλή εκτροχιασμού της Συνόδου οδήγησε σε συμβιβαστικό τελικό κείμενο για την Ουκρανία

Η απειλή εκτροχιασμού της Συνόδου εξανάγκασαν τη Δύση να δεχθεί ένα συμβιβαστικό τελικό κείμενο για την Ουκρανία, που πρόκειται να εγκριθεί με το πέρας των εργασιών, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Καθώς συμφωνήθηκε η «συμβιβαστική γλώσσα» για τους G20, οι διπλωμάτες κατάφεραν «να ξεπεράσουν τις διαφορές μεταξύ της Μόσχας και των υπόλοιπων χωρών που είχαν απειλήσει με ναυάγιο τις ελπίδες για ένα κοινό ανακοινωθέν, επισημαίνει το Bloomberg.

Το ύφος του κειμένου σε γενικός γραμμές παρόμοιο με εκείνο, που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του 2022 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανέφεραν πηγές.

Η κοινή δήλωση πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της G20 τώρα, ανέφερε το Bloomberg.

Στην προηγούμενη Σύνοδο των G20, στο τελικό ανακοινωθέν η πλειοψηφία των μελών καταδίκασε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά το κείμενο ανέφερε ότι υπάρχουν και «άλλες απόψεις σχετικά με αυτήν την κατάσταση και τις κυρώσεις».
Όπως τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα θεωρεί ότι η υιοθέτηση μιας δήλωσης που «ικανοποιεί τους πάντες» είναι ένα καλό αποτέλεσμα.
Η Ινδία ασκεί την προεδρία των G20 από την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Η σύνοδος κορυφής της ηγεσίας της ομάδας πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί στις 9-10 Σεπτεμβρίου.

Το αυστηρό μήνυμα της Κίνας

Μια παράγραφος στην τελική δήλωση σχετικά με την καταδίκη της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία προκάλεσε έντονες διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο.
Δεν υπήρξαν ποτέ περιπτώσεις στην ιστορία των συνόδων κορυφής των G20 που να μην εγκρίθηκε το τελικό ανακοινωθέν.
Η Σύνοδος κορυφής των G20 πρόκειται κυρίως να συζητήσει για την παγκόσμια οικονομία και όχι για την Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning
απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το Πεκίνο θα συμφωνούσε να καταδικάσει τις στρατιωτικές ενέργειες στη χώρα αυτή στο τελικό ανακοινωθέν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.
«Πάνω από όλα, η σύνοδος κορυφής των G20 είναι ένα σημαντικό forum για τη διεθνή οικονομική συνεργασία.
Πάντα πιστεύαμε ότι η σύνοδος των G20 πρέπει να επικεντρωθεί στις ευθύνες της, να ενισχύσει τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής και να προωθήσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η θέση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα είναι συνεπής και πολύ σαφής».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube