Weather Icon
Κίνα , Συρία 21 Σεπτεμβρίου 2023

Στο Πεκίνο ο Άσαντ – Ποιοι οι σκοποί της επίσκεψης

Στο Πεκίνο ο Άσαντ – Ποιοι οι σκοποί της επίσκεψης

Η Συρία πολύτιμη για την πρωτοβουλία Belt and Road Initiative

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασε στην ανατολική πόλη Χανγκζού της Κίνας, ξεκινώντας την πρώτη του επίσκεψη στην ασιατική χώρα από το 2004, καθώς κάνει περαιτέρω βήματα για να τερματίσει τη διπλωματική απομόνωση που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία εν μέσω δυτικών κυρώσεων.

Ο Άσαντ έφθασε με αεροπλάνο της Air China εν μέσω πυκνής ομίχλης, η οποία, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, “πρόσθεσε στην ατμόσφαιρα μυστηρίου”, σε μια αναφορά στο γεγονός ότι ο Σύρος ηγέτης έχει σπάνια εμφανιστεί εκτός της χώρας του από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Πρόκειται να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων, μαζί με περισσότερους από δώδεκα ξένους αξιωματούχους, προτού ηγηθεί αντιπροσωπείας για μια σειρά συναντήσεων σε διάφορες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης μιας συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το να βρεθεί δίπλα στον πρόεδρο της Κίνας σε μια περιφερειακή συγκέντρωση θα πρέπει να προσδώσει περαιτέρω νομιμοποίηση στην εκστρατεία της Συρίας να επιστρέψει σιγά σιγά στην παγκόσμια σκηνή, κατά τη διάρκεια της οποίας εντάχθηκε στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Initiative το 2022 και έγινε εκ νέου δεκτή τον Μάιο στον ισχυρό Αραβικό Σύνδεσμο των 22 χωρών.

Ο Άσαντ επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Κίνα το 2004 για να συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Χου Τζιντάο. Ήταν η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής συριακού κράτους από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων το 1956.

Η Κίνα, όπως και οι κυριότεροι σύμμαχοι της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν, διατήρησε τους δεσμούς αυτούς ακόμη και όταν άλλες χώρες απομόνωσαν τον Άσαντ για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν το 2011.

Ο Άσαντ αντιμετωπίζει κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι προσπάθειες για την εφαρμογή πολυμερών κυρώσεων απέτυχαν να εξασφαλίσουν ομόφωνη υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Κίνα και η Ρωσία είναι μέλη.

Η Κίνα έχει ασκήσει τουλάχιστον οκτώ φορές βέτο σε προτάσεις του ΟΗΕ που καταδικάζουν την κυβέρνηση του Άσαντ και αποσκοπούν στον τερματισμό της δεκαετούς πολύπλευρης σύγκρουσης που έχει απορροφήσει γείτονες και παγκόσμιες δυνάμεις.

Σε αντίθεση με το Ιράν και τη Ρωσία, η Κίνα δεν έχει υποστηρίξει άμεσα τις προσπάθειες του καθεστώτος να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των περισσότερων από 200.000 θανάτων αμάχων από την έναρξη του πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει κρίσεις προσφύγων και λαθρεμπορίου ναρκωτικών που ο Αραβικός Σύνδεσμος πιέζει τη Δαμασκό να επιλύσει.

Η διπλωματία του πετρελαίου

Η Συρία έχει στρατηγική σημασία για την Κίνα, καθώς βρίσκεται μεταξύ του Ιράκ, το οποίο παρέχει περίπου το ένα δέκατο του πετρελαίου της Κίνας, της Τουρκίας, που αποτελεί το τέρμα των οικονομικών διαδρόμων που εκτείνονται σε όλη την Ασία προς την Ευρώπη, και της Ιορδανίας, η οποία συχνά μεσολαβεί σε περιφερειακές διαφορές.

Αν και η Συρία είναι σχετικά μικρός παραγωγός πετρελαίου, τα έσοδά της είναι ζωτικής σημασίας για το καθεστώς Άσαντ.

Το 2008 και το 2009, οι κρατικές κινεζικές μεγάλες εταιρείες ενέργειας Sinopec Corp, Sinochem και CNPC επένδυσαν συνολικά 3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Συρία, ωθούμενες από την έκκληση του Πεκίνου να αποκτήσουν παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι επενδύσεις περιλάμβαναν την εξαγορά της Tanganyika Oil, ενός μικρού παραγωγού βαρέος πετρελαίου, από την Sinopec με 2 δισεκατομμύρια δολάρια, και την αγορά από την Sinochem της Emerald Energy, με έδρα το Λονδίνο, με σχεδόν 900 εκατομμύρια δολάρια, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονταν κυρίως στη Συρία και την Κολομβία.

Η Sinochem σταμάτησε τις δραστηριότητές της στη Συρία το 2011, όταν ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον εταίρο της Gulfsands Petroleum.

Γύρω στο 2014, η CNPC, η οποία συμμετείχε στην παραγωγή πετρελαίου σε πολλά μικρά τεμάχια, σταμάτησε επίσης την παραγωγή, μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποστολή των ΗΠΑ στη Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube