Weather Icon
Συρία , Τουρκία 26 Σεπτεμβρίου 2023

Στα χέρια των Αμερικανών ο Αμπού Χαλίλ Αλ-Φαντάνι, αρχηγός του ISIS στη Συρία: Μετά από επιδρομή με ελικόπτερα

Στα χέρια των Αμερικανών ο Αμπού Χαλίλ Αλ-Φαντάνι, αρχηγός του ISIS στη Συρία: Μετά από επιδρομή με ελικόπτερα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιδρομή ελικοπτέρου στη βόρεια Συρία το περασμένο Σάββατο στόχευσε με επιτυχία τον αξιωματούχο του ISIS, Αμπού Χαλίλ Αλ-Φαντάνι [Abu Halil al-Fad’ani], επιχειρησιακό αρχηγό του ISIS στη Συρία , ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

“Η σύλληψη αξιωματούχων του ISIS όπως ο Αλ Φαντάνι αυξάνει την ικανότητά μας να εντοπίζουμε, να στοχεύουμε και να απομακρύνουμε τρομοκράτες από το πεδίο της μάχης”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τρόι Γκάρλοκ, εκπρόσωπος της CENTCOM.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι παραμένουν αφοσιωμένες στην ήττα του ISIS που κατέλαβε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ το 2014. Διέπραξαν γενοκτονία εναντίον μειονοτικών κοινοτήτων όπως οι Γιαζίντι στο Ιράκ.

Το 2015 οι ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνουν την υποστήριξη των δυνάμεων στο Ιράκ και επίσης στη Συρία για να νικήσουν την τρομοκρατική ομάδα.

Το 2015 δημιουργήθηκαν στη Συρία οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και συνέχισαν να νικούν το ISIS σε πολλές μεγάλες πόλεις, απελευθερώνοντας τελικά τη Ράκα και κατατροπώνοντας το ISIS σε περιοχές της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη.

Μέχρι το 2019 το ISIS ηττήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά συνεχίζει να έχει πυρήνες που δραστηριοποιούνται στην έρημο στη Συρία και το Ιράκ.

Αυτοί οι πυρήνες του ISIS λεηλατούν ντόπιους, στρατολογώντας μερικούς εξ αυτών και σκορπίζοντας τον τρόμο.

Για παράδειγμα, το ISIS σκότωσε συστηματικά αμάχους στη Συρία οι οποίοι βγαίνουν στην έρημο για να μαζέψουν τρούφες.

Τον Αύγουστο, ένας Γάλλος αλεξιπτωτιστής σκοτώθηκε στο Ιράκ ενώ υποστήριζε τις ιρακινές δυνάμεις κατά του ISIS.

Η Επιχείρηση Inherent Resolve της Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve είναι η κύρια συνιστώσα του πολέμου κατά του ISIS σε έναν συνασπισμό χωρών.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Γιατί έχει σημασία η σύλληψη του Αλ Φαντάνι

Η σύλληψη του Αλ Φαντάνι μπορεί να είναι σημαντική για να ηττηθεί ό,τι έχει απομείνει από τον ISIS.

Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν άλλες προκλήσεις στη Συρία.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν εντάσεις μεταξύ αραβικών φυλών στην κοιλάδα του Ευφράτη και των SDF. Το Ιράν προσπάθησε να απειλήσει και τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι φυλές υποστηρίζονται από το συριακό καθεστώς και επίσης ενθαρρύνονται στις επιθέσεις τους από ομάδες Σύριων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Αυτό αποτελεί πρόκληση για την ήττα του ISIS.

Ακόμα κι αν ο ISIS ηττηθεί, άλλες ομάδες εξαπλώνουν τον εξτρεμισμό και την αστάθεια σε περιοχές της Συρίας.

Το Ιράν, η Ρωσία, η Τουρκία και το συριακό καθεστώς θέλουν όλες να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τη Συρία και χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για να επιτύχουν αυτόν τον σκοπό εκμεταλλευόμενοι τις φυλετικές διαιρέσεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εγκαταστάσεις στη Συρία στο Tanf και επίσης κοντά στις εγκαταστάσεις Omar και Conoco, καθώς και άλλες τοποθεσίες.

Δεν ήταν σαφές από την αμερικανική ανακοίνωση πού πραγματοποιήθηκε η επιδρομή κατά του ISIS στη βόρεια Συρία.

Πιθανόν να έγινε σε περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο. Στο παρελθόν τα μέλη του ISIS έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε αυτές τις περιοχές. Θα μπορούσε επίσης να έγινε στην έρημο κάπου σε περιοχές όπου καμία κυβέρνηση δεν έχει τον πλήρη έλεγχο.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube