Η συζήτηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχει ήδη μετακινηθεί από το καλεντάρι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πάει Δεκέμβρη αντί Οκτώβρη που ήταν αρχικά προγραμματισμένη. Η μικρή αλλαγή ημερομηνίας δεν ενόχλησε τη Λευκωσία, αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο μιας νέας αναβολής.

Για την κυπριακή κυβέρνηση μια νέα αναβολή τον Δεκέμβρη αποτελεί σενάριο τρόμου το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να σκέφτεται. Πλην όμως, η απροθυμία ορισμένων κρατών-μελών να κάνουν κινήσεις προς την Τουρκία παραμονές ευρωεκλογών, είναι κάτι που μπορεί να συμβάλει στο να πάνε τα ευρωτουρκικά σε βάθος χρόνου.

Η διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών και οι κινήσεις από πλευράς Λευκωσίας συνέβαλαν στο να υπάρξει η παρούσα κινητικότητα κυρίως προς την κατεύθυνση του διορισμού ενός απεσταλμένου από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Αυτό φάνηκε και κατά τις πρόσφατες συζητήσεις που είχαν γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τόσο από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμών όσο και από μέρους αρχηγών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είχε μεταφερθεί προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η θετική προσέγγιση στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου.

Το γεγονός αυτό χαροποίησε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο οποίος είχε αναλωθεί από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας σε μια προσπάθεια να πείσει τους ευρωπαϊκού θεσμούς στο να εμπλακούν περαιτέρω στο Κυπριακό και να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης των συνομιλιών. Παράλληλα με κινητικότητα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Η αναβολή της συζήτησης των ευρωτουρκικών για τον Δεκέμβρη, αντί τον Οκτώβρη που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, προσφέρει μεν χρόνο για να δείξει η Τουρκία κάποια θετικά δείγματα γραφής στο Κυπριακό. Πλην όμως θεωρείται, από διάφορους κύκλους, ως «επικίνδυνο» να πάει η συζήτηση των ευρωτουρκικών για μετά τον Δεκέμβρη.

Εκ των πραγμάτων ο Δεκέμβρης θα είναι ένας σημαντικός σταθμός και θα ξεκαθαρίσουν διάφορα άλλα ζητήματα που επηρεάζουν τα ευρωτουρκικά. Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό θα διαφανεί ποια θα είναι η τύχη του απεσταλμένου και αν θα διοριστεί ή όχι. Χωρίς αυτό από μόνο του να θεωρείται επαρκές για να ξεκινήσουν συνομιλίες.

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ (στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Αυστρία και η Ουγγαρία) εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά στο να γίνουν ανοίγματα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας αυτήν την περίοδο. Είναι αντίθετες οι χώρες αυτές με στενότερες σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ενώ από την άλλη η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης τυγχάνει αρνητικής προσέγγισης από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. Γιατί επικαιροποίηση σημαίνει γίνονται βήματα προς την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων. Και αυτή τη στιγμή καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει – παραμονές ευρωεκλογών – να δει να κατακλύζονται οι χώρες τους με Τούρκους εργάτες.

Ένα από τα σενάρια τρόμου που είναι η πιθανότητα να πάει η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά με τη νέα χρονιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί πριν το τέλος του 2024. Εκ των πραγμάτων, εάν δεν συζητηθεί τώρα, θα παραπεμφθεί στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία – στην καλύτερη των περιπτώσεων – θα αναλάβει καθήκοντα το φθινόπωρο του 2024. Εν ολίγοις εάν τα ευρωτουρκικά δεν συζητηθούν αυτό τον Δεκέμβρη θα μπουν στο ψυγείο για ένα ακόμα χρόνο, γεγονός που θα ανατρέψει τους όποιους σχεδιασμούς της Λευκωσίας όσον αφορά τη διασύνδεση των δύο θεμάτων. Μια εξέλιξη που κάποιους τους τρομάζει, αλλά και κάποιους τους προσφέρει αφορμές.

Βολεύεται η Άγκυρα

Το αρνητικό αυτό σενάριο βολεύει κατά πολύ την Άγκυρα η οποία ψάχνει συνεχώς αφορμές για να κωλυσιεργεί στο Κυπριακό. Η Τουρκία ξεκινά από το δεδομένο ότι το κεφάλαιο ένταξης έχει κλείσει οριστικά και ότι πλέον εκείνο που απασχολεί την ΕΕ είναι μια νέα ειδική σχέση.

Μέσα από αυτή τη νέα ειδική σχέση η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν μέσω της τελωνειακής ένωσης. Εάν η αξιολόγηση πάει με τον νέο χρόνο τότε δεν θα έχει κανένα κίνητρο να προβεί σε χειρονομίες σε άλλα ζητήματα, π.χ. Κυπριακό, για να έχει όφελος στην ΕΕ.

Την βολεύει στο να συνεχίσει την πολιτικής της πολιτικής αναβάθμισης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους, κάτι που αποτελεί πλέον τον επίσημο στόχο της Τουρκίας. Η απουσία διαλόγου στα ευρωτουρκικά σημαίνει ότι δημιουργείται ένα νέο κενό το οποίο θεωρείται σίγουρο ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί προκειμένου να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό.

Φιλελεύθερος