Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβασε τους τόνους στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ την Πέμπτη με μια αυστηρή και παθιασμένη προειδοποίηση ότι η αμερικανική δημοκρατία κινδυνεύει από έναν Ντόναλντ Τραμπ, τον πιθανό αντίπαλό του για την προεδρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είναι το μεγάλο φαβορί να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος για τις εκλογές του 2024. Κατηγορείται από τη δικαιοσύνη ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 και ότι προσπάθησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Μια απλή αλήθεια»

Παρά την αποτυχία του Τραμπ να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. «Σήμερα, η δημοκρατία βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Είναι μια απλή αλήθεια», είπε.

Ο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος με τα στάσιμα ποσοστά αποδοχής και τις ανησυχίες για την προχωρημένη ηλικία του. Γι΄αυτό και προσπάθησε να παρακινήσει τους αδρανείς υποστηρικτές του και να εμψυχώσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, αναλύοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί μια ενδεχόμενη δεύτερη προεδρία του Τραμπ.

Όπως είπε, η ιστορία των ΗΠΑ βρίσκεται σε «σημείο καμπής» και ο χαρακτήρας και το μέλλον της χώρας απειλούνται από τις αυταρχικές αξίες του αυτοαποκαλούμενου κινήματος του Τραμπ «Make America Great Again» (MAGA).

«Η ιστορία μας έφερε σε μια νέα εποχή δοκιμασιών»

«Συμβαίνει κάτι επικίνδυνο στην Αμερική», είπε μιλώντας σε εκδήλωση στην Αριζόνα, στη μνήμη του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, ενός πρώην πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας που υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ. «Υπάρχει ένα εξτρεμιστικό κίνημα που δεν συμμερίζεται τις βασικές πεποιθήσεις της δημοκρατίας μας: το κίνημα MAGA… Η ιστορία μας έφερε σε μια νέα εποχή δοκιμασιών».

«Όλοι αναρωτιόμαστε αυτή τη στιγμή: Τι θα κάνουμε για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας;», συνέχισε.

«Οι δημοκρατίες δεν πεθαίνουν αναγκαστικά από τη βία των όπλων. Μπορούν να πεθάνουν όταν οι άνθρωποι σιωπούν, όταν οι άνθρωποι δεν κινητοποιούνται ή όταν δεν καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας. Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το πιο πολύτιμο πράγμα διότι τους έχει καταλάβει η αγανάκτηση, η απογοήτευση, η κούραση, ένα αίσθημα αποκλεισμού», τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, πράγμα σπάνιο, αναφέρθηκε ονομαστικά στον αντίπαλό του στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του όπως και σε αποσπάσματα ομιλιών του, προκειμένου να καταδικάσει τα λεγόμενά του.

Διακοπή λόγω… κλίματος

Αναγκάστηκε όμως να σταματήσει νωρίς στην ομιλία του όταν τον διέκοψε ένας άνδρας από το κοινό ρωτώντας γιατί δεν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο χώρο.

«Αν σταματήσεις, θα σε συναντήσω αμέσως μετά, εντάξει;» του απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Στη συνέχεια, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εύκολη – όπως μόλις αποδείξατε».

Ναυτεμπορική