Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Ρωσία την Τετάρτη, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω ανησυχιών ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι έτοιμος να προμηθεύσει τη Μόσχα με στρατιωτικό υλικό για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους, ο Κιμ είπε στον Πούτιν ότι η συνάντησή τους φέρνει τους διμερείς δεσμούς σε ένα νέο επίπεδο και εξέφρασε την προθυμία του να καλλιεργήσει σταθερές, προσανατολισμένες στο μέλλον σχέσεις για τα επόμενα 100 χρόνια, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το βορειοκορεατικό δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι ο Κιμ ενημερώθηκε για τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα ρωσικά διαστημικά οχήματα, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά για προμήθειες όπλων, εμπόριο όπλων ή τεχνική βοήθεια για οπλικά προγράμματα.

Στο τέλος των συνομιλιών τους της Τετάρτης, ο Κιμ «προσκάλεσε ευγενικά» τον Πούτιν να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα «σε εύθετο χρόνο», ανέφερε το KCNA. Ο Ρώσος πρόεδρος «αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση» και επαναβεβαίωσε την σταθερή προσήλωσή του στη συνέχιση και την ενίσχυση της «ιστορικής και παραδοσιακής φιλίας» των δυο κρατών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα ο Κιμ αναχώρησε για τον επόμενο προορισμό του, ανέφερε το KCNA χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πού θα μπορούσε να πηγαίνει. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες μεταξύ Κιμ και Πούτιν «ένα γεγονός που θα αφήσει εποχή». Νωρίτερα ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Κιμ θα επισκεφθεί εργοστάσια στο Κομσομόλσκ ον Αμούρ και θα κατευθυνθεί επίσης στο Βλαδιβοστόκ. Μία από τις εγκαταστάσεις που μπορεί να περιοδεύσει ο Κιμ είναι ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει στρατιωτικά αεροσκάφη.

Πάντως, εάν ο Πούτιν επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, θα είναι η πρώτη φορά που συναντά τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα. Έχει επισκεφθεί τη χώρα ήδη μια φορά στο παρελθόν, τον Ιούλιο του 2000, όταν συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον πατέρα του σημερινού ηγέτη, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής αφού πραγματοποίησε μια εμβληματική σύνοδο κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ με τον τότε πρόεδρο της Νότιας Κορέας Κιμ Νταε-γιουνγκ περίπου ένα μήνα νωρίτερα. Εκείνη η συνάντηση είχε καλλιεργήσει ελπίδες προσέγγισης στη διαιρεμένη χερσόνησο.

«Η ιστορία μας λέει ότι είναι σπάνιο για έναν Ρώσο ηγέτη να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα, αφού συνήθως είναι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας που κάνει το ταξίδι στη Ρωσία», σχολίασε ο Lee Sang-Sook, καθηγητής ερευνητής που ειδικεύεται στη διπλωματία και την πολιτική της Βόρειας Κορέας στην Εθνική Διπλωματική Ακαδημία Κορέας.

Κοιτώντας στο παραλθόν, βλέπουμε ότι «η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ έγινε μόνο όταν η Βόρεια Κορέα θεωρήθηκε στρατηγικά σημαντική για τη Ρωσία, οπότε αν ο Πούτιν πάει στην Πιονγκγιάνγκ αυτή τη φορά, η Βόρεια Κορέα είναι πλέον στρατηγικά κρίσιμη για τη Ρωσία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ναυτεμπορική