Weather Icon
Ινδία , Καναδάς , Πακιστάν 25 Σεπτεμβρίου 2023

Politeia Research Foundation: Οι σχέσεις Τριντό με το κίνημα Καλιστάν και οι επιπτώσεις για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες

Politeia Research Foundation: Οι σχέσεις Τριντό με το κίνημα Καλιστάν και οι επιπτώσεις για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες

Υπάρχει ένα μακροχρόνιο και εύλογο παράπονο στην Ινδία ότι ο Καναδάς φιλοξενεί αυτονομιστικά στοιχεία από το κίνημα “Καλιστάν” που έχουν σκοτώσει βίαια αθώους πολίτες.

Είναι αναπόφευκτο, ότι θα επιδεινωθούν άλλες πτυχές της σχέσης Ινδίας-Καναδά

Η συναναστροφή με εξτρεμιστικά και εγκληματικά στοιχεία δεν είναι καλή για την πολιτική του Καναδά ή για την ασφάλεια και την ασφάλεια άλλων φιλελεύθερων δημοκρατιών. 

από τους Sanjay Pulipakaκαι Mohit Musaddi*

Οι σχέσεις Ινδίας-Καναδά έχουν πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια. Τη Δευτέρα, τα πράγματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι υπήρχαν « αξιόπιστοι ισχυρισμοί » ότι πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης έπαιξαν ρόλο στη δολοφονία ενός Καναδού πολίτη, του Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ. Άγνωστοι δράστες τον πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο των Σιχ στο Σούρεϊ της Βρετανικής Κολομβίας.

Ο Νιτζάρ, ο οποίος ήταν μέλος της Khalistan Tiger Force ( KTF ), μιας απαγορευμένης μαχητικής οργάνωσης, χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις ινδικές αρχές. ο Νιτζάρ ήταν καταζητούμενος για αρκετά χρόνια και το όνομά του είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των εννέα καταζητούμενων που παρέδωσε ο τότε επικεφαλής υπουργός του Παντζάμπ, καπετάνιος Αμάριντερ Σινγκ στον πρωθυπουργό Τριντό το 2018.

Λίστα με τρομοκράτες παρέδωσε η Ινδία στον Καναδά

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας  διέψευσε κατηγορηματικά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Τριντό, χαρακτηρίζοντάς τους ως «παράλογους και με κίνητρα». Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ινδίας “Research & Analysis Wing” (R&AW) είπε ότι οι ισχυρισμοί είναι «απολύτως παράξενοι». Τα αποδεικτικά στοιχεία των καταγγελιών δεν έχουν μοιραστεί με τους Ινδούς ομολόγους τους μέχρι στιγμής.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση Τριντό να εμφανιστεί και να μοιραστεί δημόσια αποδεικτικά στοιχεία ή, μάλιστα, να αναγνωρίσει την εσφαλμένη απόφαση να δημοσιοποιηθεί χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις. Σχετικά με τον ρόλο της Ινδίας, η δήλωση του Τζάστιν Τριντό αντικατοπτρίζεται σε έναν «δυνητικό σύνδεσμο» και ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί « αν αποδειχθούν, είναι αλήθεια ότι αυτό θα ήταν μεγάλη παραβίαση της κυριαρχίας μας» (η υπογράμμιση δική μας). Εάν ο Καναδός Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν είχαν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία, αναρωτιέται κανείς, γιατί έκανε μια τέτοια δήλωση, η οποία θα είχε σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για τη διμερή σχέση Ινδίας-Καναδά αλλά επίσης θα επηρεάσει την εκτίμηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τον Καναδά. Μπορεί η δήλωση να έχει να κάνει περισσότερο με τον Τριντό που διατηρεί τον εύθραυστο συνασπισμό του κόμματός του στην εξουσία. Τον Μάρτιο του 2022, ο Τριντό έκλεισε αιφνιδιαστικά μια συμφωνία με το αντιπολιτευόμενο Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) για να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2025. Το NDP ηγείται από τον Τζαγκμίτ Σινγκ, ο οποίος φέρεται να είναι υποστηρικτής του κινήματος του Καλιστάν.

Ο Καναδάς έχει δει ένα παράξενο θέαμα δημοψηφισμάτων , συμπεριλαμβανομένου ενός στο Σούρεϊ ενώ ο Τριντό u βρισκόταν στην Ινδία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των G20, που οργανώθηκε για να αποφασίσει εάν το ινδικό κρατίδιο Παντζάμπ θα πρέπει να ανακηρυχθεί ως ανεξάρτητη χώρα. Ένα δημοψήφισμα οργανώνεται συνήθως για να αποσπάσει τη γνώμη των ανθρώπων που ζουν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφία, την οποία ισχυρίζονται ως πατρίδα τους. Ωστόσο, η αναζήτηση απόψεων της διασποράς σε μακρινές χώρες για θέματα που αφορούν τη χώρα καταγωγής τους υπονομεύει τη γενική βούληση και συμφέρον των ανθρώπων στο όνομα των οποίων διοργανώνονται δημοψηφίσματα.

Η καναδική κυβέρνηση δεν έχει επισήμως επικυρώσει τα αποτελέσματα τέτοιων δημοψηφισμάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Καναδοί πολίτες οργάνωναν τέτοιες εκδηλώσεις για τον διαμελισμό μιας φιλελεύθερης δημοκρατικής χώρας θα έπρεπε να είχε ωθήσει την κυβέρνηση να περιορίσει τέτοιες εκδηλώσεις. Θα είναι εξίσου παράξενο να φανταστούμε να διοργανώνεται δημοψήφισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στον Καναδά για το εάν η Σκωτία ή η περιοχή των Βάσκων θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη χώρα. Ο παραλογισμός μιας τέτοιας άσκησης θα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας. Επιτρέποντας αυτά τα γεγονότα να περάσουν ανεξέλεγκτα, η τρέχουσα καναδική κυβέρνηση διευκολύνει την κραυγαλέα παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική μιας άλλης δημοκρατίας.

Υπάρχει ένα μακροχρόνιο και εύλογο παράπονο στην Ινδία ότι ο Καναδάς φιλοξενεί αυτονομιστικά στοιχεία από το κίνημα “Καλιστάν” που έχουν σκοτώσει βίαια αθώους πολίτες. Το 1982, η ινδική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την καναδική κυβέρνηση την έκδοση του Ταλβίντερ Σινγκ Παρμάρ, επικεφαλής της Babbar Khalsa International, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης του κινήματος Καλιστάν. Ωστόσο, η καναδική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα έκδοσης. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Παρμάρ φέρεται να σχεδίασε και εκτέλεσε τον βομβαρδισμό της πτήσης 182 Kanishka της Air India, που σκότωσε 329 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων 82 παιδιά και έξι βρέφη.

Νωρίτερα φέτος, ένα έκθεμα της άγριας δολοφονίας μιας πρώην πρωθυπουργού, της Ίντιρα Γκάντι, παρουσιάστηκε σε μια παρέλαση, η οποία προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην Ινδία. Υπήρξαν επίσης αναφορές για αφίσες που ζητούσαν τη δολοφονία Ινδών διπλωματών. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα σχετικά με τον χώρο που δίνεται στους αυτονομιστές, στους εξτρεμιστές, στους ανθρώπους που υποστηρίζουν τη βία».

Είναι πράγματι ειρωνικό το γεγονός ότι ακόμη και ο βανδαλισμός χώρων λατρείας θρησκευτικών μειονοτήτων δεν κατάφερε να ταράξει τη συνείδηση ​​της κυβέρνησης του Τριντό. Τώρα, οι ισχυρισμοί από κανέναν άλλον εκτός από τον Πρωθυπουργό του Καναδά μπορεί να κάνουν τις μειονότητες ακόμη πιο ευάλωτες στον Καναδά. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ινδική κυβέρνηση έχει εκδώσει μια συμβουλευτική παροτρύνοντας τους Ινδούς πολίτες να «δείξουν τη μέγιστη προσοχή». Νωρίτερα, η καναδική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης μια παρόμοια συμβουλή για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ινδία.

Μέχρι στιγμής, κανένας από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστηρίξει ή επικυρώσει τους καναδικούς ισχυρισμούς. Τώρα που ο Καναδάς προσεγγίζει ορισμένες από τις χώρες του Five-Eye (σ.σ. είναι μία συμμαχία πληροφοριών μεταξύ Αυστραλίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών) και καθιερώνει το προβάδισμα, η Ινδία μπορεί επίσης να παράσχει σημαντικά στοιχεία στις χώρες του Quad (Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες) ή άλλες παρόμοιες ομάδες για τις ανελεύθερες ενέργειες του Καναδά και τις προσπάθειές του να υπονομεύσει τη λειτουργία της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Είναι αναπόφευκτο, ότι άλλες πτυχές της σχέσης Ινδίας-Καναδά θα επιδεινωθούν ως αποτέλεσμα τέτοιων ισχυρισμών. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει ήδη επηρεαστεί πρόσφατα και το Δελχί διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) με τον Καναδά.

Ο καναδικός πολιτικός λόγος στο πρόσφατο παρελθόν ανησυχούσε για την εξωτερική επιρροή στην εσωτερική και εκλογική πολιτική του Καναδά. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Οτάβα δημοσίευσε αναφορές που βασίζονται σε διαρροές πληροφοριών σχετικά με ισχυρισμούς περί κινεζικής ανάμειξης στις δύο τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας το 2019 και το 2021. Ο Καναδός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Πιέρ Ποϊλιέβρ , δήλωσε ότι του φάνηκε ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό «ήξερε για τεράστια ξένη παρέμβαση του Πεκίνου για πολλά χρόνια… και δεν είπε τίποτα και δεν έκανε τίποτα». Ο Πιέρ Ποϊλιέβρ κάλεσε την κυβέρνηση Τριντό να ξεκαθαρίσει όλα τα γεγονότα σχετικά με τους ισχυρισμούς του για την Ινδία.

Η συναναστροφή με εξτρεμιστικά και εγκληματικά στοιχεία δεν είναι καλή για την πολιτική του Καναδά ή για την ασφάλεια και την ασφάλεια άλλων φιλελεύθερων δημοκρατιών. Η ινδική κυβέρνηση, όλα αυτά τα χρόνια, έχει ζητήσει από τον Καναδά την απέλαση ατόμων που συνδέονται με διάφορες τρομοκρατικές ομάδες. Η Ινδία ανησυχεί ότι η Διυπηρεσιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ISI) του Πακιστάν παρείχε κεφάλαια για να εντείνει τις δραστηριότητες κατά της Ινδίας στον Καναδά. Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι η απροθυμία του Καναδά να απελάσει καταζητούμενους εγκληματίες και οι ανελεύθερες πολιτικές του δεν θα οδηγήσουν σε άλλο ένα θανατηφόρο τρομοκρατικό περιστατικό όπως η βομβιστική επίθεση στην Air India το 1985.

Ο Sanjay Pulipaka είναι ο πρόεδρος και ο Mohit Musaddi είναι συνεργάτης στο Ίδρυμα Ερευνών Politeia.

ΠΗΓΗ: prfworld.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube