Weather Icon

Πακιστάν: Περιστατικό βλασφημίας… στάχτη στα μάτια! Οι αρχές πάνε να… μαζέψουν το κάψιμο των εκκλησιών του περασμένου Αυγούστου

Πακιστάν: Περιστατικό βλασφημίας… στάχτη στα μάτια! Οι αρχές πάνε να… μαζέψουν το κάψιμο των εκκλησιών του περασμένου Αυγούστου

Ένας άνδρας συνελήφθη και κρατήθηκε στο Ραβαλπίντι του Πακιστάν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 με την κατηγορία της βεβήλωσης της Βίβλου – του ιερού βιβλίου της χριστιανικής πίστης.

Όπως αναφέρει η πακιστανική ιστοσελίδα «Dawn», το περιστατικό ήρθε στο φως όταν εμφανίστηκε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει έναν άνδρα (50 ετών) να προσβάλλει τη Βίβλο με μια παντόφλα. Η αστυνομία του Ραβαλπίντι δήλωσε ότι με το που έγινε γνωστό το βίντεο, ο ύποπτος «εντοπίστηκε γρήγορα» και συνελήφθη μέσω «άμεσων ενεργειών επιβολής του νόμου».


Η αστυνομία δήλωσε περαιτέρω ότι θα επιβληθεί «παραδειγματική τιμωρία» στον ύποπτο μετά από «ενδελεχή και αξιοκρατική» έρευνα. Ο περιφερειακός αξιωματικός της αστυνομίας του Ραβαλπίντι, Σιέντ Χουράμ Αλί, ανέφερε, ότι η σύλληψη έγινε νωρίτερα την ίδια μέρα.

Μια υπόθεση σχετικά με το περιστατικό σχηματίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Μοργκάχ βάσει καταγγελίας που υποβλήθηκε από τον βοηθό υποεπιθεωρητή (ASI) Ναβίντ Ασλάμ, επικαλούμενος το Άρθρο 298 του Ποινικού Κώδικα του Πακιστάν (PPC), το οποίο αφορά την εκφορά λέξεων με σκόπιμη πρόθεση να πληγώσουν τα θρησκευτικά συναισθήματα.

Ο αρχηγός του PML-N, Αχσάν Ικμπάλ, χαρακτήρισε το περιστατικό « επαίσχυντη πράξη ». «Όπου το Ισλάμ διδάσκει σεβασμό για τις πεποιθήσεις κάποιου, διδάσκει επίσης σεβασμό για τις πεποιθήσεις των άλλων. Είναι ευθύνη του κράτους να παρέχει θρησκευτική προστασία στους πολίτες του», είπε, προσθέτοντας ότι η κοινωνία συλλογικά έπρεπε να εξαλείψει μια τέτοια συμπεριφορά.

Όπως αναφέρουν οι “Brussels Times“, οι συλλήψεις για προσβολή του Ισλάμ ή του Προφήτη Μωάμεθ είναι συνηθισμένες στην Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά οι νόμοι περί βλασφημίας σπάνια επικαλούνται για προσβολή άλλης θρησκείας.

«Θα έλεγα ότι είναι πολύ σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές», είπε ο Sabookh Syed, ένας ερευνητής με έδρα το Ισλαμαμπάντ.

Ο άνδρας, ο οποίος φαινόταν να είναι σε σταθερή ψυχική κατάσταση, ήταν Χριστιανός αλλά ασπάστηκε το Ισλάμ πριν από μερικά χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Σχόλιο Infognomonpolitics.gr: Στις 16 Αυγούστου 2023, ένας βίαιος όχλος εκατοντάδων λεηλάτησε και πυρπόλησε πέντε εκκλησίες, επιτέθηκε στις κατοικίες των μελών της χριστιανικής κοινότητας και στο γραφείο του τοπικού βοηθού επιτρόπου, μετά από ένα υποτιθέμενο περιστατικό βλασφημίας (από δύο Χριστιανούς)στην πόλη Τζαρανβάλα στην περιοχή του Φαϊσαλαμπάντ.

Όπως καταλαβαίνετε το περιστατικό της σύλληψης κάποιου που έκανε μία βλάσφημη πράξη εναντίον της Βίβλου αποτελεί στάχτη στα μάτια του κόσμου. Είναι ένα περιστατικό που θέλει να δείξει, ότι οι αρχές του Πακιστάν δεν μεροληπτούν σε περιστατικά βλασφημίας και προσβολής οποιασδήποτε θρησκείας, όχι μόνο του Ισλάμ, του κορανίου και του προφήτη και υπάρχει άμεση αντίδραση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες καταπατούνται κατά κόρον στο Πακιστάν. Θρησκευτικές μειονότητες, όπως ινδουιστές και Χριστιανοί καταγγέλλουν συνεχώς επιθέσεις και καταστροφές. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να… μαζευτεί απ’τις αρχές όλο το κακό που έχει γίνει.

Υπενθυμίζεται, ότι οι νόμοι περί βλασφημίας του Πακιστάν, που εισήχθησαν από τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη Zia ul Haq τη δεκαετία του 1980, προβλέπουν τη θανατική ποινή ως τη μέγιστη ποινή για προσβολή της θρησκείας ή του Προφήτη Μωάμεθ. Μάλιστα αναφορές από τη χώρα υποστηρίζουν, ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Έχουν αυξηθεί ψευδείς κατηγορίες περί βλασφημίας για εκδικητικούς λόγους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube