Να «αφήσει κατά μέρος τους συναισθηματισμούς» κάλεσε την Πολωνία το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώνεται.

«Προτρέπουμε τους Πολωνούς φίλους μας να αφήσουν κατά μέρος τους συναισθηματισμούς. Η ουκρανική πλευρά έχει προσφέρει στην Πολωνία μια εποικοδομητική οδό για την επίλυση του ζητήματος των σιτηρών», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο με ανάρτησή του στο Facebook.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός εκπρόσωπος για θέματα Εμπορίου Τάρας Κάτσκα τόνισε πως το Κίεβο θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων μέσω διαπραγματεύσεων

«Η Ουκρανία θέλει να αποφύγει μια μακρά δικαστική οδό εντός του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) και να καταλήξει σε συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Κάτσκα.

Αν και στενοί σύμμαχοι απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Κίεβο και Βαρσοβία έχουν εμπλακεί σε διαμάχη για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τότε που η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, παρέτειναν την απαγόρευση για τις εισαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη γείτονα χώρα. Το Κίεβο απάντησε προσφεύγοντας κατά των τριών αυτών χωρών στον ΠΟΕ.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη στη Βαρσοβία για να διαβιβάσει την έντονη διαμαρτυρία της Πολωνίας στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι είπε χθες στην ομιλία του ότι το Κίεβο «εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει τις χερσαίες διαδρομές για τις εξαγωγές σιτηρών» και ότι το «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τη Μόσχα.

«(Ο υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι) μετέφερε την έντονη διαμαρτυρία της πολωνικής πλευράς στις δηλώσεις του προέδρου Β. Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χθες, που ισχυρίστηκε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ προσποιούνται ότι είναι αλληλεγγύες ενώ έμμεσα στηρίζουν τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πολωνικό ΥΠΕΞ.

Ο Νικολένκο δήλωσε πως το Κίεβο έλαβε γνώση της συνάντησης που είχε ο Ουκρανός πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.

Στη συνάντηση αυτή ο Ουκρανός πρέσβης εξήγησε τη θέση του Κιέβου που κρίνει «απαράδεκτη» τη μονομερή απαγόρευση της Πολωνίας στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, είπε ο Νικολένκο.

«Αναμένουμε ότι οι προτάσεις μας θα αποτελέσουν τη βάση για να γίνει εποικοδομητικός ο διάλογος», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρέσβης αναφέρθηκε σε έναν «ανακριβή» παραλληλισμό που έκανε χθες ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ντούντα είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η Ουκρανία πρέπει να θυμάται ότι λαμβάνει βοήθεια από την Πολωνία και παρομοίασε το Κίεβο με «κάποιον που πνίγεται».

«Θα συνέκρινα την Ουκρανία με κάποιον που πνίγεται… Ένας άνθρωπος που πνίγεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνος γιατί μπορεί να σε τραβήξει στον βυθό… Μπορεί απλά να πνίξει αυτόν που τον σώζει», τόνισε ο Πολωνός πρόεδρος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Ναυτεμπορική