Weather Icon
Aφρική , Αίγυπτος 12 Σεπτεμβρίου 2023

Οργή της Αιγύπτου κατά της Αιθιοπίας για το φράγμα στον Γαλάζιο Νείλο

Οργή της Αιγύπτου κατά της Αιθιοπίας για το φράγμα στον Γαλάζιο Νείλο

Η Αντίς Αμπέμπα ολοκλήρωσε το φράγμα, με το Κάιρο να υποστηρίζει ότι το έργο θα περιορίσει τη ροή των υδάτων

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ. Την πλήρωση του τέταρτου και τελευταίου ταμιευτήρα νερού του αμφιλεγόμενου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Γαλάζιο Νείλο ανακοίνωσε χθες η Αιθιοπία. Η Αντίς Αμπέμπα βρίσκεται σε διένεξη με την Αίγυπτο και το Σουδάν με αφορμή το κολοσσιαίο έργο. Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κατηγόρησε την Αιθιοπία για παράβλεψη των αναγκών των παραποτάμιων κρατών. Η Αιθιοπία, από τη μεριά της, υποστηρίζει ότι το φράγμα δεν θα περιορίσει τη ροή των υδάτων.

«Το σχέδιο του Φράγματος της Αναγέννησης αντιμετώπισε εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια, τα οποία ξεπεράσαμε», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπι Αχμεντ. Το φράγμα άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια τον Φεβρουάριο του 2022. Η Αιθιοπία φιλοδοξεί να διπλασιάσει την παραγωγή ρεύματος χάρη στο φράγμα, όταν στη χώρα το ήμισυ του πληθυσμού των 127 εκατ. κατοίκων δεν διαθέτει ηλεκτρικό.

Αίγυπτος και Σουδάν επιμένουν στην ανάγκη εκπόνησης κοινά αποδεκτών κανόνων για τη λειτουργία του φράγματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τον περιορισμό της ροής των υδάτων εξαιτίας των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Αιθιοπίας. Σε μήνυμά του στο Facebook το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η «μονομερής και παράνομη» πλήρωση του ταμιευτήρα παραβιάζει τη διακήρυξη αρχών που υπέγραψαν οι τρεις χώρες το 2015.

Η κυβέρνηση του Σουδάν, που βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου, δεν αντέδρασε επίσημα στην ανακοίνωση του Αιθίοπα πρωθυπουργού την Κυριακή.

Η Αίγυπτος εξασφαλίζει το 97% των αναγκών της σε νερό από τον Νείλο και αντιμετωπίζει το φράγμα ως υπαρξιακό κίνδυνο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ η χώρα αναμένεται να «μείνει από νερό το 2025». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών χωρών για το φράγμα είχαν ξεκινήσει εκ νέου στις 27 Αυγούστου, ύστερα από παύση δύο και πλέον ετών.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube