Weather Icon
G-20 , Ινδία , Ινδονησία , Ουκρανία , Ρωσία 13 Σεπτεμβρίου 2023

Οι ΗΠΑ επικροτούν τη σύνοδο κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί

Οι ΗΠΑ επικροτούν τη σύνοδο κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί

Το σχόλιο έκανε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα.

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τη Σύνοδο των Ηγετών της G20, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί, υπό την προεδρία της Ινδίας.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους, σε τακτική ενημέρωση Τύπου τη Δευτέρα, απαντώντας αν η Σύνοδος ήταν επιτυχής: «Πιστεύουμε απολύτως ότι ήταν επιτυχία. Η G20 είναι ένας μεγάλος οργανισμός. Η Ρωσία είναι μέλος της G20. Η Κίνα είναι μέλος της G20.

Όταν ρωτήθηκε για την απουσία της Ρωσίας από τη Διακήρυξη των Ηγετών του Νέου Δελχί, είπε: «Υπάρχουν μέλη που έχουν διαφορετικές απόψεις. Πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι ο οργανισμός μπόρεσε να εκδώσει μια δήλωση που ζητά σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας και λέγοντας ότι αυτές οι αρχές δεν πρέπει να παραβιάζονται είναι μια εξαιρετικά σημαντική δήλωση γιατί αυτό ακριβώς βρίσκεται στο επίκεντρο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Οπότε πιστεύαμε ότι ήταν μια απίστευτα σημαντική δήλωση για αυτούς», πρόσθεσε ο Μίλερ.

«Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη», δήλωσαν το Σάββατο τα κράτη της G20 σε μια δήλωση των ηγετών του Νέου Δελχί, σε αναφορά για πόλεμο της Ουκρανίας.

Χωρίς να αναφέρουν τη Ρωσία, τα κράτη μέλη της G20 υπενθύμισαν τη δήλωση του Μπαλί και τόνισαν ότι όλα τα κράτη πρέπει να ενεργούν με τρόπο συνεπή με τους Σκοπούς και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στο σύνολό του και ζήτησαν μια «συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία». και υπενθύμισε στα κράτη μέλη να «απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, για να επιδιώξουν εδαφική κατάκτηση».

«Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθυμίσαμ τη συζήτηση στο Μπαλί, επαναλάβαμε τις εθνικές μας θέσεις και τα ψηφίσματά μας που εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και υπογραμμίσαμε ότι όλα τα κράτη πρέπει να ενεργούν με τρόπο συνεπή με τους σκοπούς και τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό του. Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας για να επιδιώξουν εδαφική κατάκτηση ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία ή πολιτική ανεξαρτησία οποιουδήποτε κράτους. Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η Διακήρυξη του Νέου Δελχί επιβεβαίωσε ότι η G20 είναι το κορυφαίο φόρουμ για τη διεθνή οικονομική συνεργασία και τα κράτη μέλη αναγνώρισαν ότι η G20 δεν είναι η πλατφόρμα για γεωπολιτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας, αν και αυτά τα ζητήματα μπορεί να έχουν συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Τα μέλη της G20 κάλεσαν όλα τα κράτη να υποστηρίξουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του πολυμερούς συστήματος που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι κρίσιμα στοιχεία. Θα ενωθούμε στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία και θα καλωσορίσουμε όλες τις σχετικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία που θα υποστηρίζει όλους τους Σκοπούς και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση ειρηνικών, φιλικών και καλής γειτονίας σχέσεων μεταξύ των εθνών στο πνεύμα της «Μίας Γης, Μιας Οικογένειας, Ένα Μέλλον», ανέφερε η Διακήρυξη του Νέου Δελχί.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής των G20 φιλοξενήθηκε από την Ινδία.

Έγιναν εκτεταμένες προετοιμασίες για να απεικονιστούν οι παραδόσεις και τα δυνατά σημεία της Ινδίας. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας, η Ινδία επικεντρώθηκε σε διάφορα θέματα όπως η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η ψηφιακή καινοτομία, η ανθεκτικότητα στο κλίμα και η δίκαιη πρόσβαση στην παγκόσμια υγεία.

Υπενθυμίζεται, ότι την προεδρία των G20 πέρσι είχε και μετά την Ινδία ακολουθεί η Βραζιλία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube