Weather Icon
Λιβύη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Daniel χτύπησε άγρια και τη Λιβύη – Στους δύο χιλιάδες υπολογίζονται οι νεκροί

Ο Daniel χτύπησε άγρια και τη Λιβύη – Στους δύο χιλιάδες υπολογίζονται οι νεκροί

Λιβύη: Εικόνες ασύλληπτης τραγωδίας – «Χάος εν μέσω βαθιάς πολιτικής κρίσης»

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι δραματικές στιγμές στη Λιβύη λόγω της κακοκαιρίας Daniel που έχει πλήξει την αφρικανική χώρα αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα κάνουν λόγο για 2.000 νεκρούς, κάτι που συνιστά πρωτοφανών διαστάσεων τραγωδία.

Τα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στο μεγάλο εύρος καταστροφών που έχουν πλήξει τη χώρα, όπως και στον οικονομικό αντίπτυπο της κακοκαιρίας, σε μία περιοχή που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε βαθιά κρίση, με τις υποδομές των κτιρίων να είναι κακές.

«Η μεσογειακή καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη. Παρασύρθηκαν ολόκληρες γειτονιές και καταστράφηκαν σπίτια σε πολλές παράκτιες πόλεις στα ανατολικά του βορειοαφρικανικού κράτους. Μέχρι και 2.000 άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν χάσει τη ζωή τους» σημειώνει το πρακτορείο Associated Press.

«Η καταστροφή φάνηκε να είναι μεγαλύτερη στη Ντέρνα, μια πόλη που παλαιότερα κατείχαν ισλαμιστές-εξτρεμιστές, ενώ σημειώθηκε εν μέσω χάους που διαρκεί πάνω από μία δεκαετία στη Λιβύη και που ευθύνεται για τις ετοιμόρροπες και ανεπαρκείς υποδομές. Η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο αντίπαλες διοικήσεις, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά, η καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις» επισημαίνεται δε.

Στους φόβους για πάνω από 2.000 νεκρούς μετά τις καταστροφικές και πρωτοφανείς πλημμύρες κάνει λόγο το αμερικανικό CNN.

Νοσοκομεία στην ανατολική πόλη Μπάιντα εκκενώθηκαν μετά από σοβαρές πλημμύρες λόγω των βροχοπτώσεων, επισημαινει.

Η βροχή είναι αποτέλεσμα ενός πολύ ισχυρού συστήματος χαμηλής πίεσης, γραφει δε το δίκτυο.

«Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Λιβύη, με φόβους να εγείρονται για χιλιάδες νεκρούς. Οι πλημμύρες παρέσυραν γειτονιές στη θάλασσα στην ανατολική παράκτια πόλη Ντέρνα» υπογραμμίζει η Wall Street Journal.

Στις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν καταρρεύσει και στους δρόμους που έχουν αφανιστεί στη Ντέρνα αναφέρεται από την πλευρά του το France 24.

«Σε πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την ανατολική Λιβύη, φαίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στις οροφές των οχημάτων να καλούν σε βοήθεια και τα νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα» υπογραμμίζει το μέσο ενημέρωσης.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Ο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, ο Οσάμα Χαμάντ, ανέφερε πως ο απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Λιβύη ξεπερνά τις δύο χιλιάδες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar, είπε χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί». «Ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα έχουν αφανιστεί… μαζί με τους κατοίκους, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 5.000-6.000.

Τρεις περιοχές της Κυρηναϊκής, της ανατολικής παράκτιας περιοχής της χώρας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω των πλημμυρών και το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Almostakbal της ανατολικής Λιβύης έδειχναν ανθρώπους εγκλωβισμένους σε στέγες σπιτιών ή πάνω σε αυτοκίνητα, που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ύψος του νερού είχε φτάσει τα τρία μέτρα σε ορισμένα σημεία της πόλης Ντέρνα.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη – τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα – έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου για τρεις ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε χθες Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να «αντιμετωπίσουν άμεσα» τις ζημιές από τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα «παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς υποστήριξη των επιχειρήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο» για την ανακούφιση των πληγέντων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube