Weather Icon
Λάζαρος Μαύρος 23 Σεπτεμβρίου 2023

Νέα Υόρκη, από Ερντογάν έως Βικτώρια Νούλαντ…

Νέα Υόρκη, από Ερντογάν έως Βικτώρια Νούλαντ…

Ο Ερντογάν περιφρόνησε τον Γκουτιέρες

Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος

ΜΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ περιφρόνησης και προς το πρόσωπο του ίδιου του Γ.Γρ. του ΟΗΕ Αντόνιο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την κλιμάκωση εναντίον του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, της έντασης που έχει μεθοδεύσει η Άγκυρα και στο πλαίσιο της οποίας προκάλεσε τα επεισόδια που διέπραξαν διατεταγμένα τα κατοχικά της όργανα εναντίον των Οηέδων της Ουνφικύπ προ μηνός (18 Αυγ. 2023) στη «Νεκρή Ζώνη» της Πύλας.

ΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ από το βήμα της 78ης ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. ο Ερντογάν εμφανίστηκε με σαφώς διατυπωμένη την τουρκική απαίτηση προς τον ΟΗΕ για αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» του τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους.

– Και με τη διατύπωση όχι μόνο μομφής κατά της Ουνφικύπ για δήθεν παραβίαση της «ουδετερότητάς» της, αλλά πολύ περισσότερο και με έμμεση αμφισβήτηση της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου 1964) με την οποία βρίσκεται στην Κύπρο η Ειρηνευτική Δύναμη των Η.Ε. «Θεωρούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο [στην Πύλα] αποτελούν απόρροια αυτής της κενής θεσμικής δομής [δηλ. του ΣΑ του ΟΗΕ] που δεν εμπνέει πλέον καμία δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη», είπε ο Ερντογάν.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, όμως, ο αδιάλλακτος στο Κυπριακό Ερντογάν, επέδειξε «ανοικτές αγκάλες» προς Μητσοτάκη αφ’ ενός και Νετανιάχου αφ’ ετέρου. Σε μία παράσταση περαιτέρω αποκλιμάκωσης των εντάσεων τις οποίες η Τουρκία είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια σε βάρος της Ελλάδος και του Ισραήλ. Άφησε πίσω τις πολεμικές απειλές του ότι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» εναντίον της Ελλάδος του «Μητσοτάκης γιόκ» και τις κατηγορίες του περί «εγκληματία» που εκτόξευσε και προσωπικά κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού…

Η ΑΛΛΑΓΗ των συμπεριφορών του Ερντογάν απέναντι στους Μητσοτάκη και Νετανιάχου, δύναται να εξιχνιασθεί εποφθαλμιώντας τα… αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-16…

Βελτιώνοντας την εικόνα των σχέσεων της Τουρκίας με Ελλάδα και Ισραήλ, ο Ερντογάν απευθύνεται πρωτίστως και σαφέστατα προς την Ουάσιγκτων. Ελπίζοντας ότι θα μειωθούν οι αμερικανικές ενστάσεις για την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Και ότι θα δυναμώσουν οι τάσεις επανασυγκόλλησης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, τις οποίες διατάραξε η στροφή του τουρκικού «εκκρεμούς» προς τη Ρωσία του Πούτιν.

ΤΟ ΕΙΡΗΣΘΩ της παρελθούσας Κυριακής 17.9.2023, υπό τον τίτλο «Η Τουρκία και το σαράβαλο τής ΔΔΟ της» κατέληγε με τη διατύπωση ότι «το αποτέλεσμα των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη θα δείξει με ποιον τρόπο έχει μεθοδεύσει να δρομολογήσει τους ελιγμούς της για το επόμενο χρονικό διάστημα η Τουρκία – Κατακτητής». Μία εβδομάδα από τότε τα πράγματα φανερώνουν επαλήθευση των προβλέψεων:

(α) Τουρκία εναντίον ΟΗΕ για το Κυπριακό και

(β) Τουρκία προς ΗΠΑ, με… Ελλάδα και Ισραήλ.

Μεθοδεύσεις ενταγμένες πάντα στις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας, ούτως ώστε να αναγνωρίζεται και να επωφελείται η Τουρκία ως «σκακιστής παγκόσμιας εμβέλειας», ικανός να παίζει επιτυχώς και με τη Μόσχα και με την Ουάσιγκτων, και με το ΝΑΤΟ και με την ΕΕ, πολύτιμος και γεωγραφικά για όλους ενεργός «διαμεσολαβητής», γείτονας της υφιστάμενης την συνεχιζόμενη από 24.2.2022 ρωσική εισβολή Ουκρανίας, παρών ενόπλως και στη Συρία και στη Λιβύη, με ανέκπτωτες και διακηρυγμένες νεο-οθωμανικές επιδιώξεις και στην Ανατολική Μεσόγειο…

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ, ενδεχομένως σημαντική για τα επερχόμενα στο Κυπριακό:

Στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη 21.9.2023 ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ.

«Παλιά καραβάνα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κ. Νούλαντ, είχε επιτύχει το 2014 εκείνο το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης Νίκου Αναστασιάδη – Ντερβίς Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014 για τη «λύση» του Κυπριακού, το οποίο χαροποίησε πολύ την Τουρκία. Εξαιτίας της συμφωνηθείσας («μέχρι να συμφωνηθούν όλα») «ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ η οποία εκπηγάζει ΕΞΙΣΟΥ από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους», της Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας (ΕΚΟ) «η οποία θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες ισότιμου καθεστώτος»…

Όπερ έδει δείξαι, τι άραγε, μετά από μία ακόμη δεκαετία συνεχιζόμενης ανενόχλητης και ατιμώρητης τουρκικής κατοχής;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube