Weather Icon
Ισπανία , Ιταλία 4 Σεπτεμβρίου 2023

«Ναυμαχία» για τις Κορβέτες: Επανέρχονται και οι Ιταλοί μετά τους Γάλλους – Το παρασκήνιο, η εμπλοκή της Μελόνι και των Ελληνικών ναυπηγείων

«Ναυμαχία» για τις Κορβέτες: Επανέρχονται και οι Ιταλοί μετά τους Γάλλους – Το παρασκήνιο, η εμπλοκή της Μελόνι και των Ελληνικών ναυπηγείων

Tο περιεχόμενο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι για τα εξοπλιστικά παραμένει άγνωστο.

Αν και ακόμη παραμένει άγνωστο το περιεχόμενο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι για τα εξοπλιστικά θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα τέθηκε καθώς η Ρώμη έπειτα από την εκλογή Μελόνι έχει αναλάβει ενεργό ρόλο. Και πιέζει την Αθήνα προκειμένου η Ιταλία και η Fincantieri να επικρατήσουν στη ‘’ναυμαχία’’ για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου. Έτσι εντός των επόμενων εβδομάδων η μεγάλη Ιταλική εταιρεία αναμένεται να επανέλθει με νέα πρόταση προς το Πολεμικό Ναυτικό ‘’σηκώνοντας το γάντι’’ που πέταξαν οι Γάλλοι της Naval Group με το δικό τους δελεαστικό ‘’πακέτο’’ όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Newpost.

Όπως οι Γάλλοι έτσι και οι Ιταλοί γνωρίζουν τις μεγάλες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού για καινούργια πλοία οι οποίες δεν περιορίζονται στις κορβέτες αλλά και την απόφαση της Αθήνας για εμπλοκή σε βάθος χρόνου με επενδυτικό χαρακτήρα των Ελληνικών ναυπηγείων. Και αυτός αναμένεται να είναι ο άξονας πάνω στον οποίο θα βασίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η νέα Ιταλική πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει όπως είναι ήδη γνωστό τα ναυπηγεία Ελευσίνας με προοπτική όμως τη ναυπήγηση και άλλων πλοίων στο μέλλον εκτός από τις προτεινόμενες κορβέτες Doha. Το ενδεχόμενο ναυπήγησης φρεγατών στην Ελλάδα και στην Ελευσίνα φρεγατών Constellation στο μέλλον θα αποτελεί πιθανότατα μέρος της πρότασης ωστόσο προς το παρόν δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να παραπέμπει σε μια τέτοια απόφαση με δεδομένη μάλιστα την Αμερικανική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία πλοία τα οποία προορίζονται για το US NAVY κατασκευάζονται αποκλειστικά σε ναυπηγεία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Ιταλοί θα ποντάρουν στα πλεονεκτήματα των Doha με κύριο αυτό του αυξημένου εκτοπίσματος, στη συνεργασία με την ONEX και επένδυση στα ναυπηγεία Ελευσίνας και σε χρηματοδότηση που θα επεκταθεί σε βάθος χρόνο όπως προτείνουν και οι Γάλλοι της NavalGroup.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γαλλία και στα ναυπηγεία της Λοριάν προκειμένου να παραστεί στην τελετή καθέλκυσης στη θάλασσα της φρεγάτας ‘’ΚΙΜΩΝ’’ από την dry dock δεξαμενή ωστόσο μια ενδεχόμενη τέτοια κίνηση θα δώσει αναμφίβολα ‘’πόντους’’ στη Γαλλική υποψηφιότητα και για το πρόγραμμα των κορβετών.

Την ίδια ώρα αν και δεν υπάρχει επίσημη πρόταση στο τραπέζι παραμένουν ως εναλλακτική λύση οι Αμερικανικές LCS με το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίζει το επόμενο διάστημα. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν διαθέτει στα χέρια του καμία τέτοια πρόταση παρά τις φήμες και κατά συνέπεια δεν μπορεί και να την κρίνει αν και ήδη το περασμένο διάστημα το Ναυτικό Επιτελείο εμφανίστηκε αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικά από τη στιγμή που είναι άγνωστη η κατάσταση των συγκεκριμένων πλοίων τα οποία ουδέποτε έχουν ελεγχθεί και αξιολογηθεί από Στελέχη του Στόλου παρά τα όσα έχουν ψευδώς αναφερθεί. Σε περίπτωση που οι LCS προταθούν επίσημα θα ακολουθηθεί όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Στο προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως οι Αμερικανοί αναφερθούν στο ζήτημα.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube