Weather Icon

Μενέντεζ για τον αποκλεισμό του Αρτσάχ: Γιατί δεν συζητάμε πλέον δημόσια το θέμα των κυρώσεων;

Μενέντεζ για τον αποκλεισμό του Αρτσάχ: Γιατί δεν συζητάμε πλέον δημόσια το θέμα των κυρώσεων;

Σε μια πρόσφατη συγκλονιστική ομιλία του, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ανέβηκε στο βήμα της Γερουσίας για να ενημερώσει τις ΗΠΑ για τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ), μια περιοχή που υπήρξε επίκεντρο του πολέμου Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και δεν μάσησε σε καμία περίπτωση τα λόγια του. Τα λόγια του γερουσιαστή ήταν μια ξεκάθαρη έκκληση για άμεση δράση, όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Τόνισε τα δεινά των χριστιανών Αρμενίων που έχουν παγιδευτεί στην περιοχή και έχουν υποστεί βάναυσο αποκλεισμό που έχει οδηγήσει σε πείνα και θάνατο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά του Αζερμπαϊτζάν για την πολιτική εθνοκάθαρσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Μενέντεζ σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν επέτρεψε την είσοδο μόνο ενός φορτηγού για 120.000 Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω του Αγκντάμ, ενώ πριν μπλοκαριστεί ο διάδρομος του Λατσίν περνούσαν καθημερινά 120 φορτηγά.

“Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχά] Αλίγιεφ λέει ότι δεν διεξάγει εθνοκάθαρση. Αλλά αυτό ακριβώς κάνει”, είπε, προσθέτοντας ότι ο Αλίγιεφ επιδιώκει να υποδουλώσει πολιτικά ή να λιμοκτονήσει τον λαό του Αρτσάχ.

Ο γερουσιαστής πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν φέρεται να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, θα πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για στρατιωτική δράση. Ο γερουσιαστής τόνισε ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος. “Λίγες εβδομάδες μόνο – έχουμε τόσο χρόνο”, τόνισε ο Μενέντες.

Μιλώντας για τις ενέργειες που αναμένονται από την κυβέρνηση του Μπάιντεν και τη διεθνή κοινότητα για την αποτροπή αυτής της θηριωδίας, είπε “Το μήνυμά μας στο υψηλότερο επίπεδο πρέπει να είναι ξεκάθαρο: τερματίστε τον αποκλεισμό, τερματίστε τις απειλές προς το λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τερματίστε τις απειλές προς τους Αρμένιους και ανοίξτε αμέσως το διάδρομο του Λατσίν”.

Ο γερουσιαστής τόνισε ότι πρόκειται για υποχρεώσεις που το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ο Μενέντεζ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν επίσης ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν στη διαμεσολάβηση για μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. “Υποστηρίζω κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση βιώσιμης ειρήνης και ασφάλειας και βασικών δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους στην περιοχή. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η συζήτηση είναι μάταιη όταν η μία πλευρά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ασχολείται με μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης”, δήλωσε ο Menendez.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος να ανακουφιστεί η ανθρωπιστική κρίση για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και ότι θα ληφθούν μέτρα για να αναγκαστούν οι αρχές του Μπακού να ανοίξουν τον διάδρομο του Λατσίν.

“Και γιατί δεν συζητάμε πλέον δημόσια για κυρώσεις για ενέργειες που νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι σαφώς τιμωρητέες”, κατέληξε ο Μενέντεζ.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube