REAL TIME |

Ηνωμένο Βασίλειο , Κίνα 13 Σεπτεμβρίου 2023

Κίνα: Νέα υπόθεση κατασκοπείας γεννά ανησυχία- Πώς παρεμβαίνει το Πεκίνο

Κίνα: Νέα υπόθεση κατασκοπείας γεννά ανησυχία- Πώς παρεμβαίνει το Πεκίνο

Ένας άνδρας συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέτ της Κίνας, γεννώντας νέο κύμα ανησυχίας για την δράση δικτύου πληροροφιών του Πεκίνου σε χώρες της δύσης.

Το επεισόδιο συμβαίνει λίγους μήνες μετά το περιστατικό της πτήσης του κινεζικού μπαλονιού επάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον, που υποπτευόταν ότι επρόκειτο για κατασκοπευτική συσκευή, το κατέρριψε προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επέπληξε την Κυριακή τον πρωθυπουργό της Κίνας για «απαράδεκτη» παρέμβαση, μετά από δημοσίευμα εφημερίδας που ανέφερε ότι ένας ερευνητής του Κοινοβουλίου συνελήφθη νωρίτερα φέτος ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου, μετέδωσε το Associated Press.

Ο Σουνάκ δήλωσε ότι έθεσε το θέμα στον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Ινδία. Δήλωσε στους βρετανικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στο Νέο Δελχί ότι εξέφρασε «τις πολύ έντονες ανησυχίες» του.

Ακολουθούν οι κυριότερες υποθέσεις κατασκοπείας κατά της Δύση των τελευταίων ετών στις οποίες το Πεκίνο είναι ο βασικός ύποπτος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πειρατεία» στο διαδίκτυο
Σύμφωνα με τους ερευνητές και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών των δυτικών χωρών, η Κίνα έχει γίνει μετρ στην πειρατεία συστημάτων πληροφορικής των αντιπάλων χωρών με στόχο την απόσπαση εμπορικών και βιομηχανικών μυστικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ επέρριψαν το 2021 στην κινεζική κυβέρνηση μαζική επιχείρηση πειρατείας κατά της Microsoft με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και εμπιστευτικές πληροφορίες για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Κινέζοι χάκερ θεωρούνται ύποπτοι ότι ενήργησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του υπουργείου Ενέργειας , δημοσίων υπηρεσιών, εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πανεπιστημίων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και δημοσιεύματα στον Τύπο.

Νέες τεχνολογίες και συγκέντρωση πληροφοριών
Πληθύνονται στις ΗΠΑ οι προειδοποιήσεις για την εφαρμογή TikTok και τους κινδύνους οι σχέσεις της με την Κίνα να δημιουργεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Εκφράζονται φόβοι ότι η μητρική εταιρεία του TikTok, η κινεζική ByteDance, έχει την δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα αμερικανών χρηστών και εν τέλει να τις διαβιβάζει στις κινεζικές αρχές.

Η Ουάσινγκτον έχει βάλει στην μαύρη λίστα τον όμιλο Huawei, γνωστή για τα κινητά της τηλέφωνα, αλλά η οποία προμηθεύει με προϊόντα αιχμής τα δίκτυα και το 5G.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι φοβούνται ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμεύουν ως «πίσω πόρτα» για την παρακολούθηση των επικοινωνιών και την διακίνηση δεδομένων, πράγμα που η Huawei αρνείται κατηγορηματικά.

Μεγάλο δίκτυο κατασκόπων της Κίνας
Το Πεκίνο στηρίζεται στο εξωτερικό σε κινέζους πολίτες για την συλλογή πληροφοριών και την κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Το πιο γνωστό περιστατικό αφορά τον κινέζο μηχανικό Τζι Σαοτσούν, ο οποίος έφθασε στις ΗΠΑ το 2013 με φοιτητική βίζα. Εχει καταδικασθεί σε οκταετή φυλάκιση στις ΗΠΑ για την χορήγηση στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών για αμερικανούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν ως πηγές πληροφόρησης.

Το 2020, ο Γουέι Σουν, κινέζος μηχανικός που πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και εργαζόταν στον αμυντικό τομέα για τον όμιλο Raytheon, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης για την μεταφορά στην Κίνα ηλεκτρονικού υπολογιστή της εταιρείας που περιείχε απόρρητες πληροφορίες για αμερικανικό πυραυλικό σύστημα.

Πολιτικοί και αξιωματούχοι στο στόχαστρο
Για να αποκτήσει πληροφορίες από πρώτο χέρι και να προωθήσει τα συμφέροντά του, το Πεκίνο προσεγγίζει επίσης προσωπικότητες της πολιτικής και της οικονομίας.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο άνδρας που συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ερευνητής που καλλιέργησε σχέσεις με βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος όταν εργαζόταν στο Κοινοβούλιο.

Το 2020, η αμερικανική ιστοσελίδα Axios έγραψε ότι κινέζα φοιτήτρια είχε δημιουργήσει σχέσεις με σειρά αμερικανών πολιτικών για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Η φοιτήτρια, η Φανγκ Φανγκ, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης πόρων για μία εκστρατεία και καλλιεργώντας σχέσεις φιλίας και σεξουαλικές σχέσεις, σύμφωνα με το Axios.

«Αστυνομικά τμήματα» στο εξωτερικό
Πέραν της συλλογής πληροφοριών, η Κίνα διαθέτει στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες παράνομα «αστυνομικά τμήματα», σύμφωνα με την οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου Safeguard Defenders.

Οι κινεζικές αυτές «δομές» στο εξωτερικό έχουν ως στόχο την παρακολούθηση των αντιφρονούντων ή την άσκηση πίεσης επ’ αυτών, σύμφωνα με την οργάνωση με έδρα την Μαδρίτη.

Το Πεκίνο διαψεύδει, αλλά η Ολλανδία διέταξε τον περασμένο Νοέμβριο την Κίνα να κλείσει δύο «αστυνομικά τμήματα» που λειτουργούσε σε ολλανδικό έδαφος και έναν μήνα αργότερα, το Πεκίνο έκλεισε δύο τέτοιες «δομές» στην Πράγα, σύμφωνα με τις τσεχικές αρχές.

 

Πηγή: iefimerida.grΗ Κίνα παρακολουθεί τη Δύση: Νέα υπόθεση κατασκοπείας γεννά ανησυχία- Πώς παρεμβαίνει το Πεκίνο – iefimerida.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube