Weather Icon

Η τελευταία πράξη Μενέντεζ πριν τις κατηγορίες για δωροδοκία! Στήριξη των Αρμενίων ενάντια στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν – Δικομματική νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Αλίεφ,

Η τελευταία πράξη Μενέντεζ πριν τις κατηγορίες για δωροδοκία! Στήριξη των Αρμενίων ενάντια στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν – Δικομματική νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Αλίεφ,

Ως ισχυρό πλήγμα για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτηρίζεται από ειδικούς η παραίτηση για να βοηθήσουν κρυφά την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Δημοκρατικός γερουσιαστής αποχώρησε προσωρινά μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι, για να βοηθήσουν κρυφά την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη, δέχεται πιέσεις για να παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία. Εδώ και αρκετό καιρό ήταν γνωστό, ότι βρισκόταν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και είχε δηλώσει ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τους ερευνητές και πως ήταν βέβαιος ότι το θέμα θα «κλείσει επιτυχώς».

Ο Μενέντεζ πήρε θέση για το ζήτημα, διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και έκανε  λόγο για «δυνάμεις στο παρασκήνιο προσπαθούν να με φιμώσουν».

«Είμαι ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες σε όλο τον κόσμο – είτε αυτοί βρίσκονται στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία ή αλλού – αγωνιζόμενος εναντίον των δυνάμεων του κατευνασμού και στέκοντας στο πλευρό εκείνων που υπερασπίζονται την Ελευθερία και τη Δημοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων με νόημα ο Μενέντεζ.

Ο «Γεωπόλδος» έψαξε και βρήκε την τελευταία ενέργεια του Μενέντεζ πριν την παραπομπή του για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο Μενέντεζ μαζί με τους γερουσιαστές Bill Cassidy (R-La.), Chris Van Hollen (D-Md.), Alex Padilla (D- Καλιφόρνια),  Sheldon Whitehouse (DR.I.) και Gary Peters (D-Mich.), εισήγαγαν τον δικομματικό Νόμο Υποστήριξης των Αρμενίων κατά της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στις 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε νέα επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην ουσία εξωθεί τον αρμενικό πληθυσμό της περιοχής στην εγκατάλειψη των πατρογονικών του εστίων, μετά από 3000 χρόνια παρουσίας.

Η νομοθεσία ανταποκρίνεται στις ενέργειες της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, ζητώντας πρόσθετη ευθύνη για φερόμενες θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα καταργούσε την αρχή παραίτησης για το άρθρο 907 του Νόμου για την Υποστήριξη της Ελευθερίας , απαγορεύοντας την περισσότερη βοήθεια προς την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Θα επιτρέψει επίσης ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση για την Αρμενία, θα αναπτύξει μια στρατηγική για τη διασφάλιση της ασφάλειας του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θα επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Αλίεφ για τις ενέργειές του κατά των Αρμενίων.

«Ο Πρόεδρος Αλίεφ έχει επανειλημμένα δείξει ότι δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να εξολοθρεύσει τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να απειλήσει τους γείτονές του», δήλωσε ο πρόεδρος Μενέντεζ στη Γερουσία. «Αυτή η επείγουσα δικομματική νομοθεσία ενισχύει τη συλλογική υποστήριξή μας στους Αρμένιους και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια όσο το καθεστώς Αλίεφ διεξάγει τις βάναυσες εκστρατείες λιμοκτονίας και στρατιωτικής δράσης».

«Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και ο Πρόεδρος Αλίεφ χρησιμοποίησαν πρώτα έναν αποκλεισμό και μετά μια επίθεση για να επιβάλουν τη θέλησή τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε ο Δρ Κάσιντι. «Οι Αρμένιοι υπέστησαν την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, η οποία άνοιξε την πόρτα για πολλές από τις φρικαλεότητες αυτού του αιώνα. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο χρήσης βίας για να επιλυθούν πράγματα που πρέπει να γίνουν διπλωματικά».

«Οι νέες επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι απαράδεκτες. Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσουν για να τερματιστεί ο αποκλεισμός, να σταματήσει η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Αυτή η νομοθεσία στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο γερουσιαστής Van Hollen.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια καθώς το Αζερμπαϊτζάν κάνει κλιμακωτικά βήματα για την εθνοκάθαρση των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πρέπει να ψηφίσουμε γρήγορα αυτή τη νομοθεσία για να παρέχουμε άμεση υποστήριξη στους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να διασφαλίσουμε ότι το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν θα λογοδοτήσει για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των Αρμενίων στην περιοχή», δήλωσε ο γερουσιαστής Padilla . « Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να δημιουργήσω τις συνθήκες για διαρκή ειρήνη στην περιοχή».

«Η Αμερική δεν μπορεί να μείνει άπραγη καθώς η βάναυση βία που ασκείται από το αυταρχικό καθεστώς στο Αζερμπαϊτζάν εγείρει το φάσμα της γενοκτονίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε ο Whitehouse . «Αυτή η νομοθεσία επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να λογοδοτήσει για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ θα εξουσιοδοτήσει την τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στον λαό της Αρμενίας».

Σημειωτέον, ότι το καθεστώς του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, χαρακτηρίζεται από κορυφαίους αναλυτές, όπως ο Αμερικανός, Μάικλ Ρούμπιν, ως δικτατορικό. Εδώ «δένει» η δήλωση του Μενέντεζ, ότι θα παραμείνει ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες.

Αν θέλετε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου, πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube