Weather Icon
G-20 , Ινδία , Κίνα , Ουκρανία , Ρωσία 14 Σεπτεμβρίου 2023

Η διακήρυξη της G20 στο Νέο Δελχί σηματοδότησε μια κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη παγκόσμια διπλωματία

Η διακήρυξη της G20 στο Νέο Δελχί σηματοδότησε μια κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη παγκόσμια διπλωματία

Ιστορικό επίτευγμα που έδειξε την οξυδέρκεια της Ινδίας στη γεφύρωση των διαιρέσεων και στη διευκόλυνση της ενότητας μεταξύ των Εθνών.

 

Η Σύνοδος Κορυφής της G20 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Δελχί στις 10 Σεπτεμβρίου και οδήγησε στην εδραίωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου με στόχο την προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της G20, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πρόσφατα ενσωματωμένης Αφρικανικής Ένωσης.

Η Ινδία αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις στην αρχή της Προεδρίας της G20 τον περασμένο Δεκέμβριο. Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο αμαυρώθηκε από αναταραχές, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα, διαιρώντας αποτελεσματικά την G20 σε αντίπαλες φατρίες, έγραψε ο Μαχίπ, κορυφαίος ειδικός στην εξωτερική πολιτική της Ινδίας και ερευνητής για τη διπλωματία της ήπιας ισχύος της Ινδίας.

Η δημιουργία μιας ενοποιημένης κοινής δήλωσης έγινε ένα ηράκλειο έργο, ακόμη και το προηγούμενο έτος. Η Προεδρία της Ινδίας εκτυλίχθηκε επίσης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διμερών εντάσεων με την Κίνα, κυρίως γύρω από εδαφικές διαφορές. Αυτή η διαρκής τριβή εισήγαγε ένα επιπλέον στρώμα πολυπλοκότητας για την ομάδα G-20 της Ινδίας, καθώς η Κίνα συχνά ενεργούσε ως διαταρακτική δύναμη κατά τη διάρκεια πολυάριθμων συναντήσεων.

Επιπλέον, η ινδική κυβέρνηση παρέκκλινε από την παράδοση προγραμματίζοντας τη Σύνοδο Κορυφής της G20 δύο μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο χρονικό πλαίσιο του Νοεμβρίου. Οι αξιωματούχοι είχαν δύο μήνες λιγότερο για να εργαστούν για το κοινό ανακοινωθέν. Το Νέο Δελχί αντιμετώπισε σαφώς ένα τρομερό εμπόδιο στις προσπάθειές του να επιτύχει συναίνεση για την προετοιμασία ενός κοινού Ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει κρίσιμα ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση για το κλίμα, οι επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και η ανακούφιση της φτώχειας.

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μείζον θέμα αποδείχτηκε το θέμα της κοινής δήλωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κεντρικό ζήτημα της διαμάχης περιστρέφεται γύρω από τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, ένα θέμα που τελικά εξετάστηκε διεξοδικά σε επτά παραγράφους. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του Μπαλί πέρυσι, η οποία αφιέρωσε μόνο δύο παραγράφους στο θέμα. Μετά την κυκλοφορία ενός νέου κειμένου από την Ινδία την τελευταία στιγμή που περιγράφει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιτεύχθηκε τελικά συναίνεση και η δήλωση εγκρίθηκε στη συνέχεια.

Επιπλέον, η σημασία της στιγμής δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία της G20, η Διακήρυξη έχει συγκεντρώσει ομόφωνη συναίνεση σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων, των κλιματικών ανησυχιών και των γεωπολιτικών θεμάτων. Η Διακήρυξη υπογράμμισε την εξαιρετική ικανότητα της Ινδίας να ενεργεί ως μια κρίσιμη γέφυρα μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών, των ανεπτυγμένων εθνών, της Ρωσίας και της Κίνας, φέρνοντας αποτελεσματικά όλα αυτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνει ο Μαχίπ.

Επιπλέον, αυτό το γεγονός είναι πραγματικά μοναδικό στο ότι τοποθετεί την πολυμέρεια στην πρώτη γραμμή για άλλη μια φορά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στην παγκόσμια διπλωματία. Τέλος, χρησιμεύει ως μια συναρπαστική απόδειξη ότι ακόμη και μπροστά σε πολλές παγκόσμιες προκλήσεις, φιλόδοξες, χωρίς αποκλεισμούς και αποφασιστικές ενέργειες μπορούν να αναληφθούν με επιτυχία. Σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα όχι μόνο για την Ινδία αλλά και ένα σημαντικό ορόσημο για όλες τις αναδυόμενες αγορές. Αυτή η Διακήρυξη του Δελχί ενσωματώνει τη φωνή του Παγκόσμιου Νότου, η οποία αρθρώνεται από το πλεονεκτικό σημείο αυτής της ποικίλης και δυναμικής περιοχής.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΡΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Διακήρυξη εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τεράστιο ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από παγκόσμιες συγκρούσεις και πολέμους. Η δήλωση συναίνεσης, που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της G20, τόνισε την ανάγκη για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να απέχουν από την εφαρμογή απειλών βίας για την επιδίωξη εδαφικών κερδών ή για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε κυρίαρχου έθνους.

Η δήλωση σημείωσε σαφώς ότι όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από τη χρήση βίας για να κατακτήσουν κυρίαρχα εδάφη.

ΤΑ 10 ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Επιπλέον, η 37σέλιδη διακήρυξη χωρίζεται σε 10 θεματικά κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο, που ονομάζεται ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, αφορούσε την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την προώθηση της χρηματοπιστωτικής ένταξης και τον τρόπο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Αναφέρεται στην αποφασιστικότητα να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης που στοχεύει τους φυγάδες οικονομικούς παραβάτες, ενισχύοντας έτσι την παγκόσμια συνεργασία και ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορέων επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το επόμενο κεφάλαιο που ονομάζεται επιτάχυνση της προόδου στους ΣΒΑ, επικεντρώνεται στην εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού, στην προώθηση εταιρικών σχέσεων στον τομέα της υγείας και στη διασφάλιση της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης. Εξετάζει τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο των μελλοντικών πανδημιών, αποκαλύπτοντας ελλείψεις στην τρέχουσα υποδομή αντιμετώπισης πανδημίας, που περιλαμβάνει θεσμικές και οικονομικές πτυχές.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ενίσχυση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, την προώθηση του περιεχομένου της τοπικής γλώσσας και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ψηφιακούς πόρους. Αυτά τα μέτρα αποσκοπούσαν στο να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί, ειδικά εκείνα που περιθωριοποιούνται περισσότερο, λαμβάνει τα θεμελιώδη θεμέλια που είναι απαραίτητα για τη δια βίου μάθηση.

Το κεφάλαιο για το” Σύμφωνο Πράσινης Ανάπτυξης για ένα βιώσιμο μέλλον ” υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη θέσπισης καθαρών, βιώσιμων, δίκαιων, οικονομικών και ολοκληρωμένων ενεργειακών μετασχηματισμών. Ένα βασικό στοιχείο που επισημαίνεται σε αυτό το πλαίσιο είναι η επιτακτική ανάγκη κατασκευής αξιόπιστων, ποικίλων, υπεύθυνων και ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού για βασικά ορυκτά, ημιαγωγούς και συναφείς τεχνολογίες.

Επιπλέον, το κεφάλαιο για την ανανέωση των πολυμερών θεσμών στον 21ο αιώνα εμβαθύνει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Μια κρίσιμη εξέλιξη σε αυτό το πεδίο ήταν η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της G20 για την έναρξη μεταρρυθμίσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης (MDBs) για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Το κεφάλαιο με τίτλο τεχνολογικός μετασχηματισμός και δημιουργία ψηφιακής δημόσιας υποδομής κάλυψε διάφορες πτυχές της κατασκευής ψηφιακής δημόσιας υποδομής, της αξιοποίησης κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και της υπεύθυνης ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για το κοινό καλό.

Οι ηγέτες της G20 ενοποίησαν τη στάση τους εγκρίνοντας ένα πλαίσιο της G20 που στοχεύει στην ψηφιακή δημόσια υποδομή και τη δημιουργία του Παγκόσμιου Αποθετηρίου ψηφιακής δημόσιας υποδομής (GDPIR). Η δήλωση των ηγετών αφορούσε επίσης μια ολοκληρωμένη στρατηγική που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και την ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της διευρυνόμενης ψηφιακής παρουσίας νέων ατόμων και της κλιμάκωσης των συναφών κινδύνων.

Εν τω μεταξύ, στο κεφάλαιο για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, δίνεται μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη των ίσων δικαιωμάτων στους οικονομικούς πόρους, στην ιδιοκτησία ιδιοκτησίας, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στην κληρονομιά για τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα, υπάρχει δέσμευση για την υποστήριξη των γυναικείων οργανώσεων και Δικτύων, μαζί με τον στόχο της μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στην πρόσβαση στη γεωργία. Υπό την ηγεσία της Ινδίας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20, έχει ληφθεί σημαντική απόφαση για τη δημιουργία μιας πρόσθετης ολοκληρωμένης ομάδας εργασίας αφιερωμένης στην προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών. Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας θα είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων, η ενδυνάμωση των γυναικών και η καλλιέργεια ηγεσίας, ενώ παράλληλα θα προωθείται η συνεργασία σε διάφορους τομείς και επίπεδα.

Στο κεφάλαιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εκφράστηκε αποφασιστική καταδίκη της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Επιπλέον, μετέφερε ένα θετικό μήνυμα που επιβεβαιώνει τη σημασία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Το τελευταίο κεφάλαιο που ονομάζεται Δημιουργία ενός πιο περιεκτικού κόσμου, κάλυψε δύο κρίσιμα στοιχεία. Πρώτον, η ηγεσία της Ινδίας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20 έθεσε τις βάσεις για την Αφρικανική Ένωση να επιτύχει μόνιμη ένταξη στην G20, ενισχύοντας έτσι την ένταξη στην G20, προωθώντας βαθύτερη συνεργασία με την Αφρική και διευκολύνοντας την υλοποίηση των αναπτυξιακών της φιλοδοξιών.

Δεύτερον, υπογράμμισε μια σταθερή αφοσίωση στην προώθηση του σεβασμού για τη θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία, καταδικάζοντας παράλληλα οποιεσδήποτε εκδηλώσεις θρησκευτικής εχθρότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απευθύνονται σε ιερά σύμβολα και γραφές. Αξιωματούχοι υπογράμμισαν αρκετά γενικά μαθήματα που προέκυψαν από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής: μια αποφασιστική δέσμευση για τις προσεχείς Προεδρίες, ιδίως στον επερχόμενο κύκλο που ξεκινά με τη Βραζιλία το 2024, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική το 2025 και κορυφώθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2026.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

Η αναγνώριση επεκτάθηκε σε όλες τις ομάδες συμμετοχής και τις πρωτοβουλίες που συνδέονται με την προεδρία της G20 της Ινδίας. Οι συστάσεις που διατυπώθηκαν από ομάδες εμπλοκής, συμπεριλαμβανομένων των B20, S20, SAI20, Startup20, T20, U20, W20, Y20, C20, P20 και L20, καθώς και οι διάφορες πρωτοβουλίες όπως EMPOWER, Research Initiative, SELM, CSAR και το G20 Cybersecurity Conference, αγκαλιάστηκαν θερμά.

Επιπλέον, η διεξαγωγή περισσότερων από 200 συναντήσεων σε 60 πόλεις σε όλη την Ινδία όχι μόνο έθεσε ένα νέο πρότυπο αλλά και προώθησε την ιδέα της προσφοράς της G20 στους ανθρώπους. Ο εκδημοκρατισμός της διπλωματίας αναδείχθηκε ως ένα εξέχον και πολύτιμο αποτέλεσμα αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας.

Η Διακήρυξη της G20 στο Δελχί σηματοδότησε μια κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη παγκόσμια διπλωματία. Η επιδέξια ηγεσία της Ινδίας, που ασκείται μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές σκηνικό, απέδωσε μια αξιοσημείωτη συναίνεση. Αυτό το ιστορικό επίτευγμα έδειξε την οξυδέρκεια της Ινδίας στη γεφύρωση των διαιρέσεων και στη διευκόλυνση της ενότητας μεταξύ των Εθνών.

ΠΗΓΗ: ANI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube