Weather Icon
Πακιστάν 17 Σεπτεμβρίου 2023

Γραφείο Πληροφοριών Πακιστάν: Η οικονομία αιμορραγεί από τη μαφία

Γραφείο Πληροφοριών Πακιστάν: Η οικονομία αιμορραγεί από τη μαφία

Η έκθεση του Γραφείου Πληροφοριών του Πακιστάν αναφέρει επίσης τι κάνει η υπηρεσία για να ελέγξει την οικονομική τρομοκρατία που απειλεί τη χώρα

Μια λεπτομερής έκθεση του Γραφείου Πληροφοριών (Intelligence Bureau) για το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή, το εμπόριο ναρκωτικών, τις παράνομες συναλλαγές και την κατάχρηση του διαμετακομιστικού εμπορίου στο Αφγανιστάν δείχνει σε μεγάλο βαθμό πόσο η αιμορραγεί η οικονομία της χώρας εξαιτίας της μαφίας.

Η έκθεση που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση από το Γραφείο Πληροφοριών υπογραμμίζει επίσης τι κάνει η υπηρεσία για να ελέγξει την οικονομική τρομοκρατία που απειλεί το Πακιστάν.

Λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο η παράνομη προμήθεια ιρανικών προϊόντων POL προκαλεί ετήσια ζημία τουλάχιστον 225 δισεκατομμυρίων Ρουπίων στο εθνικό ταμείο. Το λαθραίο ιρανικό πετρέλαιο πωλείται συνήθως σε παράνομα σημεία πώλησης βενζίνης, αλλά τώρα έχει βρει δίοδο σε επίσημα βενζινάδικα σε όλη τη χώρα.

Οι εξαντλητικές προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου από το Γραφείο Πληροφοριών, αναφέρει η έκθεση, είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό 76 μεταφορέων και 29 λαθρεμπόρων και διευκολυντών που συμμετείχαν στο λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου. Σύμφωνα με την έκθεση, 995 παράνομες και χωρίς άδεια αντλίες βενζίνης σε όλη τη χώρα εντοπίστηκαν επίσης για συμμετοχή στην πώληση και αγορά λαθραίων ιρανικών πετρελαίου.

Χειραγώγηση αγορών συναλλάγματος

Σχετικά με το θέμα της μαζικής υποτίμησης της ρουπίας Πακιστάν, η έκθεση αναφέρει ότι η αστάθεια στο χρηματιστήριο και η επιβολή φόρων υπεραξίας στις αγορές ακινήτων και κεφαλαίων είχαν ως αποτέλεσμα επενδυτές με μαύρο χρήμα να εκτρέψουν τα κεφάλαιά τους προς ξένα νομίσματα για να κεφαλαιοποιήσουν σχετικά με την αδύναμη οικονομική υποτίμηση των θεμελιωδών συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Επιπλέον, το ετήσιο κενό όγκου εμπορίου του Αφγανιστάν ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων καλύπτεται μέσω του εμπορίου ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου νομισμάτων από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν και των εισπράξεων λόγω χαβαλά/χούντι. Προκειμένου να αποτρέψει τους λαθρεμπόρους συναλλάγματος και τους χειραγωγούς της αγοράς συναλλάγματος, το Γραφείο Πληροφοριών εντόπισε 122 λαθρέμπορους νομισμάτων και 40 εταιρείες ανταλλαγής που εμπλέκονται στη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος.

Το εμπόριο ναρκωτικών

Με τη χρήση ναρκωτικών σε άνοδο και ορισμένους έμπορους ναρκωτικών να έχουν μπει ακόμη και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στα αστικά κέντρα, εκτός από το να συγκεντρώνουν βρώμικα χρήματα πουλώντας το προϊόν τους στη διεθνή αγορά, το Γραφείο Πληροφοριών έχει εντοπίσει 717 εμπόρους ναρκωτικών σε όλο το Πακιστάν και 22 διεθνή δίκτυα ναρκωτικών που λειτουργούν σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Αυτό περιλαμβάνει μια διαβόητη νιγηριανή ομάδα που δρα στο Ισλαμαμπάντ.

Αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Με περίπου 240 δισεκατομμύρια Ρουπίες σε ετήσια φοροδιαφυγή, ο καπνός συγκαταλέγεται στους πέντε κορυφαίους κλάδους που φοροδιαφεύγουν περισσότερο στην προβληματική οικονομία του Πακιστάν. Η επιβολή βαρέων φόρων στα τσιγάρα Tier-I και Tier-II τον Μάρτιο του 2023 οδήγησε σε αύξηση του λαθρεμπορίου. Λαμβάνοντας υπόψη το θέμα, το Γραφείο Πληροφοριών ξεκίνησε επιχειρήσεις εναντίον όσων εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Η υπηρεσία εντόπισε 62 λαθρέμπορους τσιγάρων, εντόπισε διαδρομές που χρησιμοποιούνταν για το λαθρεμπόριο καπνού και ανακάλυψε 40 κουτιά που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση παράνομων τσιγάρων. Αυτό περιελάμβανε τρεις μεγάλες παράνομες μονάδες παραγωγής παραποιημένων τσιγάρων και ανάκτηση 1,03 εκατομμυρίων κιλών μη καταβληθέντος καπνού σε μία μόνο επιχείρηση από αδήλωτο αγρόκτημα που βρίσκεται στην περιοχή Swabi, KP και αφορούσε 2,645 δισεκατομμύρια Ρουπίες διαφυγής της FED.

Λαθρεμπόριο Τσαγιού και ελαστικών

Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος του τσαγιού που εισάγεται στο πλαίσιο της Αφγανικής Διαμετακομιστικής Εμπορικής Συμφωνίας (ATTA) επιστρέφεται λαθραία στο Πακιστάν μέσω αντίστροφου φορτίου. Το Γραφείο Πληροφοριών έχει κοινοποιήσει στοιχεία 63 μεγάλων λαθρεμόρων τσαγιού και 29 τοποθεσιών αποθήκευσης λαθρεμπορίου τσαγιού με τις αρμόδιες αρχές.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 49 τοις εκατό της ετήσιας ζήτησης ελαστικών στο Πακιστάν καλύπτεται μέσω του λαθρεμπορίου, το οποίο όχι μόνο επηρεάζει αρνητικά την τοπική μεταποιητική βιομηχανία, αλλά προκαλεί επίσης κολοσσιαία ζημιά στο εθνικό ταμείο. Ενώ εργαζόταν εναντίον όσων εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ελαστικών, η υπηρεσία μοιράστηκε με τις αρμόδιες αρχές πληροφορίες σχετικά με 66 λαθρέμπορους ελαστικών και 71 φυλάκια όπου φυλάσσονταν λαθραία ελαστικά.

Επισιτιστική ασφάλεια

Όσον αφορά το σιτάρι και τη ζάχαρη, η έκθεση αναφέρει ότι, παρά το γεγονός ότι είναι ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού και ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, το Πακιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με πολυδιάστατη επισιτιστική ασφάλεια λόγω της συσσώρευσης και του λαθρεμπορίου βασικών προϊόντων διατροφής όπως η ζάχαρη, το σιτάρι και η ουρία / λίπασμα.

Το Γραφείο Πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι παρακολούθησε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού σιταριού και χαρτογράφησε τους ενδιαφερόμενους και τον κακό τους ρόλο στη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κατά τη διάρκεια του 2023, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9.237 επιχειρήσεις κατά του θησαυρισμού / λαθρεμπορίου σιταριού από την περιφερειακή διοίκηση/ LEA οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκτηση 641.427 MT (μετρικών τόνων) σίτου αξίας 73 δισεκατομμυρίων Ρουπίων. Το Γραφείο Πληροφιριών εντόπισε επίσης και μοιράστηκε με τις αρμόδιες υπηρεσίες τα στοιχεία 57 αποθηκών σιταριού, 21 λαθρέμπορων και 534 αλευρόμυλων που εμπλέκονται σε κατάχρηση της ποσόστωσης σιταριού.

Λαθρεμπόριο ζάχαρης και λιπασμάτων

Σχετικά με το θέμα του αποθησαυρισμού ζάχαρης και του λαθρεμπορίου της στο Αφγανιστάν από τις μαφίες, η έκθεση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του 2023, πραγματοποιήθηκαν περίπου 476 επιχειρήσεις κατά του αποθησαυρισμού/λαθρεμπορίου ζάχαρης από την επαρχιακή διοίκηση/ LEA που βασίζονται σε μόλυβδο IB που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκτηση 93.182 MT ζάχαρης αξίας 13 δισ. Ρουπίων. Περαιτέρω, 109 λαθρέμποροι ζάχαρης και 14 ζαχαρόμυλοι που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ζάχαρης εντοπίστηκαν επίσης από το Γραφείο Πληροφοριών.

Ο οργανισμός ξεκίνησε δράση κατά του αποθησαυρισμού λιπασμάτων, ενώ έλαβε επίσης άμεσα μέτρα για να σταματήσει το λαθρεμπόριο στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια του 2023, το Γραφείο Πληροφοριών βοήθησε τις περιφερειακές διοικήσεις σε καταστολές σε όλη τη χώρα κατά των συσσωρευτών λιπασμάτων και των λαθρεμπόρων, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 312 επιχειρήσεις κατά της συσσώρευσης/λαθρεμπορίου λιπασμάτων που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκτηση 47.222 MT. Περαιτέρω, το Γραφείο Πληροφοριών έχει εντοπίσει και κοινοποιήσει τα στοιχεία 666 αποθησαυριστών λιπασμάτων και 132 λαθρεμπόρων λιπασμάτων με τις αρμόδιες αρχές.

ΠΗΓΗ: The News

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube