Weather Icon

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Ελλάδα-Κύπρος να ξεκαθαρίσουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εμπλακεί στο σχέδιο (BINTEO)

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Ελλάδα-Κύπρος να ξεκαθαρίσουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εμπλακεί στο σχέδιο (BINTEO)

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εμπλακεί για τον απλούστατο λόγο ότι κατέχει την Κύπρο,

Επιγραμματικά τα λεγόμενα του Χαραλαμπίδη:

Το πρώτο επίπεδο είναι η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να εμπλέξουν, σε ένα νέο γεωπολιτικό σχεδιασμό την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία, δηλαδή την δημιουργία ενός τόξου από την Ινδία μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος προς την Ευρώπη με οικονομικές και εμπορικές, ενεργειακές ακόμα και στρατιωτικές δράσεις από ότι αντιλαμβάνομαι και από ότι έχω πληροφορηθεί ευνοείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, διότι μπορεί να εμφανιστεί όντως μία παράλληλη οδός της Κινέζικης διείσδυσης της Ευρασίας μέσω του νέου δρόμου του μεταξιού, είτε αυτός αναπτύσσεται χερσαία είτε αυτός αναπτύσσεται θαλάσσια. Επί τούτου μάλιστα είχαμε την πρώτη αντίδραση από τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε, ότι κανένας τέτοιος δρόμος, δηλαδή από την Ινδία μέχρι την Ευρώπη, δεν μπορεί να συμβεί αν δεν είναι εμπλεκόμενη η Τουρκία. Άρα εδώ είναι που Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εμπλακεί για τον απλούστατο λόγο ότι κατέχει την Κύπρο.

Εφόσον κατέχει την Κύπρο, ούτε στρατιωτικώς, ούτε οικονομικώς,ούτε αλλιώς μπορεί να είναι εμπλεκόμενη. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο επίπεδο αποφάσεων είναι εκείνο των αγωγών και του φυσικού αερίου της εκμετάλλευσης.

Γιατί; Διότι ο χρόνος τρέχει και μάλλον έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω ολιγωρίας και λόγω της διασύνδεσης που γίνεται μεταξύ της επίλυσης του Κυπριακού, που δεν υπάρχει στον ορίζοντα και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Οι ισραηλινοί άρχισαν να πιέζουν. Γιατί να πιέζουν οι Ισραηλινοί; Διότι δεν θέλουν να περάσουν να αγωγό μέσω Τουρκίας για να μην εγκλωβιστούν, αυτό είναι το πρώτο και δεύτερο διότι θέλουν να γίνει η εκμετάλλευση του δικού τους φυσικού αερίου μέσω Κύπρου. Άρα ο Νετανιάχου εισηγείται να περάσει τάχιστα ένας αγωγός από τα δικά του οικόπεδα προς την Κύπρο και στη συνέχεια υπάρχουν δύο επιλογές.

1. Είτε LNG υγροποιημένο αέριο το οποίο θα μεταφέρεται προς την Αλεξανδρούπολη και αλλού για να, για να φτάνει στην Ευρώπη.
2. Είτε ο East Med. Δηλαδή έχουμε έναν East Med με τάνκερ ή έναν East Med αγωγό. Επειδή όμως ο αγωγός, είναι Casus Belli για την Τουρκία, σιωπηλού Casus Belli από την Τουρκία και επειδή η Αθήνα και η Λευκωσία προσδοκούν σε μορφή διαλόγου με την Τουρκία, δεν θέλουν να την προκαλεσουν, άρα δεν διαβλέπω να γίνεται ο East Med, ως αγωγός, άρα μένει η επιλογή των Τάνκερ.

Οι αποφάσεις αυτές από ότι πληροφορούμαι για τον αγωγό από το Ισραήλ, τελεσίδικα θα ληφθούν μέχρι το τέλος του έτους και αρχίζουν οι εργασίες αμέσως.

Γιατί: Διότι το παράθυρο της πενταετίας, αρχίζει να κλείνει. Τι εννοώ με παράθυρο της πενταετίας. Είναι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι μέχρι το 2030, θα είναι ο πρώτος σταθμός για την πράσινη ενέργεια, οπότε υπό αυτές τις συνθήκες μειώνονται, δεν ξέρω, θα δούμε οι ανάγκες φυσικού αερίου των ευρωπαίων, άρα εάν υποθέσουμε ότι αρχίζουν έργα για τον αγωγό και τα υπόλοιπα στην Κύπρο το 2024, θα είναι μία διετία, το 2026 μέχρι το 2030 έχουμε μία τετραετία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube