Weather Icon

Επτά πλοία διάσωσης μεταναστών κατευθύνονται προς την Λαμπεντούζα

Επτά πλοία διάσωσης μεταναστών κατευθύνονται προς την Λαμπεντούζα

Ανησυχία εξέφρασε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Ταγιάνι

Μικρή ομάδα Τυνήσιων έφθασε σήμερα με σκάφος στη Λαμπεντούζα, έπειτα από ανάπαυλα μίας εβδομάδας στις αφίξεις μεταναστών εξαιτίας της κακοκαιρίας που απέτρεψε τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου με σημείο εκκίνησης της ακτές της βόρειας Αφρικής, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa, ενώ επτά πλοία διάσωσης μεταναστών κατευθύνονται προς το νησί και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την «ανησυχία» του.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε τη φροντίδα των 17 Τυνήσιων που μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής, που στα μέσα του Σεπτεμβρίου είχε κατακλυσθεί λόγω της άφιξης χιλιάδων μεταναστών μέσα σε λίγες ημέρες. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στην Σικελία και στην ηπειρωτική Ιταλία.

Η μαζική αποβίβαση μεταναστών σε διάστημα λίγων ημερών στο μικρό ιταλικό νησί που βρίσκεται μόλις 150 χιλιόμετρα από τις τυνησιακές ακτές ανάγκασαν την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να ζητήσει την παρέμβαση στης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αλληλεγγύη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε τη Λαμπεντούζα μαζί με την Τζόρτζια Μελόνι για να ανακοινώσει σχέδιο βοήθειας προς την Ιταλία που προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο.

Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας, όπως η Γαλλία, χωρίς να δηλώσουν απερίφραστα ότι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μέρος των μεταναστών, εξέφρασαν τη βούληση να τείνουν χείρα βοηθείας προς τη Ρώμη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι, οι σχέσεις των οποίων ήταν εξαιρετικά τεταμένες για το μεταναστευτικό μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2022, είχαν σειρά συνομιλιών και τετ-α-τετ συνάντηση αυτήν την εβδομάδα στη Ρώμη, για να δείξουν την αναθέρμανση των γαλλοϊταλικών σχέσεων.

Η ευρωπαϊκή ενότητα πάντως για το ζήτημα δεν είναι διασφαλισμένη. Αν η Γερμανία έδωσε χθες το πράσινο φως για ένα σημαντικό κεφάλαιο της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου των 27, η Ιταλία, η οποία ζητεί από καιρό την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, έκανε στροφή εκφράζοντας επιφυλάξεις, προφανώς αγανακτισμένη με τη στάση του Βερολίνου.

Η Ρώμη κατηγορεί την Γερμανία ότι χρηματοδοτεί τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Μεσόγειο για τη διάσωση μεταναστών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, που επισκέφθηκε το Βερολίνο, εξέφρασε σήμερα τη «ανησυχία» του.

Επτά πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, «ορισμένα με γερμανική σημαία, κατευθύνονται προς τη Λαμπεντούζα», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica. «Αυτό μου φαίνεται περίεργο, ανησυχητικό. Την ίδια ημέρα όπου μία πρόταση μπαίνει στο τραπέζι (η συμβιβαστική πρόταση για τη συμφωνία περί ασύλου και μετανάστευσης), στέλνονται όλα αυτά τα πλοία» γύρω από τη Λαμπεντούζα.

Η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ υπερασπίσθηκε χθες τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας.

«Η διάσωση ενός ανθρώπου από πνιγμό στη θάλασσα αποτελεί νομική και ευρωπαϊκή υποχρέωση», είπε.

Οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στη Μάλτα για να συντονίσουν τις θέσεις τους, κυρίως ως προς το θέμα της μετανάστευσης.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube