Weather Icon
Αρμενία - Αρμενικό Ζήτημα , ΗΠΑ 6 Σεπτεμβρίου 2023

Αρμενία και ΗΠΑ στην κοινή άσκηση «Eagle Partner 2023»

Αρμενία και ΗΠΑ στην κοινή άσκηση «Eagle Partner 2023»

Αρμενία: Κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Η Αρμενία δήλωσε την Τετάρτη (06/09), ότι θα διοργανώσει κοινή στρατιωτική άσκηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα, μια εξέλιξη που ενδέχεται να ενοχλήσει τη Ρωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε ότι ο σκοπός της άσκησης «Eagle Partner 2023» στις 11 και 20 Σεπτεμβρίου είναι να προετοιμάσει τις δυνάμεις της για να συμμετάσχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Δεν ανέφερε πόσοι Αμερικανοί και Αρμένιοι θα συμμετάσχουν.

Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και θεωρεί τον εαυτό της ως την κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, η οποία μέχρι το 1991 αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Διατηρεί μια ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή για την τήρηση μιας συμφωνίας που τερμάτισε έναν πόλεμο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν το 2020, τον δεύτερο που έδωσαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο σε ιταλική εφημερίδα, ότι η Ρωσία απέτυχε να προστατεύσει την Αρμενία από αυτό που αποκάλεσε συνεχιζόμενη επιθετικότητα από το Αζερμπαϊτζάν. Υποστήριξε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία σήμαινε ότι δεν ήταν σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες ασφάλειας της Αρμενίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι διαφωνεί με τα σχόλια του Πασινιάν.

«Η Ρωσία είναι απολύτως αναπόσπαστο μέρος αυτής της περιοχής», δήλωσε. «Η Ρωσία παίζει έναν συνεπή, πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτή την περιοχή … και θα συνεχίσουμε να παίζουμε αυτόν τον ρόλο».

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube