Weather Icon
Ινδία , Οικονομία & Αγορές 5 Αυγούστου 2023

Βορειοελλαδίτικη βιομηχανία παραγωγής σφολιάτας εξαγοράστηκε από Ινδό επιχειρηματία

Βορειοελλαδίτικη βιομηχανία παραγωγής σφολιάτας εξαγοράστηκε από Ινδό επιχειρηματία

Στα «χέρια» του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, ιδιοκτήτη της Switz Group, περνά το 51% της Ιωνικής Σφολιάτας. Το deal, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο Euro2day.gr, θεωρείται κλεισμένο ενώ αναμένεται η γνωστοποίηση της συγκέντρωσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και η επίσημη ανακοίνωση της εισόδου της Switz Group στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιωνικής Σφολιάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Switz Group θα αποκτήσει το 51% της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας που ίδρυσε πριν από τρεις δεκαετίες ο Γ. Πορτοκαλίδης. Στο νέο μετοχικό σχήμα της Ιωνικής Σφολιάτας, μετά το deal, θα παραμείνει ο Γ. Πορτοκαλίδης με μικρότερο από το σημερινό ποσοστό, η εταιρεία Αραμπατζής (Vivartia) που κατέχει σήμερα ποσοστό 34% ενώ θα εξέλθει η Σταύρος Νένδος ΑΒΕΕ.

Το νέο deal της Switz Group στην Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει υλοποιήσει ο Ινδός επιχειρηματίας στη χώρα. Ήδη ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό στην Κρητών Άρτος, στην Olympic Food, στην Αρτιζάν Ελλάς, στην Olympic Food, κ.ά.

Η Ιωνική Σφολιάτα από το 1991 που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της έχει καταφέρει να κτίσει «δίκτυο» πελατών στον κλάδο του HORECA και της λιανικής στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 35 χώρες μεταξύ αυτών σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή όπου διαθέτει τα προϊόντα σφολιάτας, ζύμης και αρτοποιίας που παράγει.

Σε αυτό το διευρυμένο δίκτυο πελατών πούλησε πέρυσι προϊόντα αξίας 27,432 εκατ. ευρώ δηλαδή πέτυχε 36,82% ανάπτυξη σε σχέση με το 2021. Όμως η μεγάλη διαφορά μεταξύ του 2021 και του 2022 είναι ο τριπλασιασμός των καθαρών κερδών της και η σημαντική αύξηση των περιθωρίων κέρδους της. Τα καθαρά της κέρδη ξεπέρασαν πέρυσι το 1,5 εκατ. ευρώ από 564 χιλ. ευρώ το 2021 (+166,11%), το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 30,18% από 29,24% -πρόκειται για την έκτη καλύτερη επίδοση την τελευταία οκταετία- και το καθαρά περιθώριο κέρδους στο 6,97% από 4% που αποτελεί την τρίτη καλύτερη επίδοση στην οκταετία.

Εκτός από τις πωλήσεις και τα κέρδη αύξηση 31,37% σημείωσαν τα έξοδα λειτουργίας διάθεσης στα 5,2 εκατ. ευρώ, τα αποθέματα από 2,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 4,977 εκατ. ευρώ και ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της στο τέλος του 2022 έφτασε τα 231 άτομα από 175 το 2021 (+32%). Στη χρήση του 2022 οι παροχές προς τα μέλη του ΔΣ και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας ανήλθαν σε 766.898,52 ευρώ από 579.300,37 ευρώ το 2021 (+32,38%).

Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεών της παρά τον αυξημένο πληθωρισμό που έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία, λόγω των αυξημένων τιμών, αναφέρει η διοίκηση της στην οικονομική έκθεση για το 2022.

ΠΗΓΗ: eurotoday.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube